PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ težava. porabi preveč el. energije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Dovolite, da vam predstavim moje nejasnosti oz. težave pri delovanju toplotne črpalke.

Leta 2013 sem se vselil v novo hišo in za ogrevanje sanitarne vode nabavil toplotno črpalko TEHNOHLAD TČ Z2-BT volumna 300l. Prav tako sem ob vgradnji kupil tudi merilec električne energije in pol leta redno spremljal mesečno porabo KW/h, ki se je tedaj gibala cca. 60 -80 KW/h na mesec.

Zadnje časa sem začel opažati, da se toplotna črpalka vedno pogosteje vklaplja. Da preverim realno situacijo sem ponovno nastavil števec za merjenje el. energije, kateri je zdaj že tretji mesec pokazal povprečno porabo 120 - 135 KW/h na mesec. S tem je bil moj sum, da se dejansko toplotna črpalka vklaplja pogosteje oz. deluje več časa kot pred letom, potrjen. Moram poudariti, da se poraba tople vode ni povečala prav tako ne število oseb.

Da vam predstavim tudi nekaj tehničnih podatkov, ki sem jih izmeril:

- Topl. črpalko imam nastavljeno na 52 stopinj C, kar pomeni, da se mi vklopi, ko temperatura pade na 47 stopinj C.

- Topl. črpalka ob ničelnem odvzemu (ne tople in ne mrzle vode) časovno porabi cca. 8 min časa, da zagreje vodo od 47 stopinj C do 52 stopinj C. To se mi zdi časovno normalno.

- Problematično se mi zdi, da pa temperatura vode pade ob ničelnem odvzemu vode iz 52 stopinj C v VSEGA cca. 18 min časa. Kar se mi zdi časovno izredno prehitro!?

Prosim, če mi lahko pomagate oz. svetujete, kako razrešiti nastalo težavo.

Za informacije sem dosegljiv na tel. št. 041 436 515 ali na <!-- e --><a href="mailto:denis.osenjak@gmail.com">denis.osenjak@gmail.com</a><!-- e -->
pravijo, da jekar velika razlika med poletnimi in zimskimi meseci. si morebiti takrat spremljal poleti?
Moja poraba je 1850 kwh letno.
JaBK Napisal:pravijo, da jekar velika razlika med poletnimi in zimskimi meseci. si morebiti takrat spremljal poleti?

Morebiti je razlika vendar dvomim da bi bila dvakratnik porabe...
Imaš morda cirkulacijsko črpalko in ti ona hladi bojler?
To hitro ohlajanje bojlerja spodaj je morda zaradi cirkulacijske črpalke ........

upsss, sva enako razmišljala
Ti mogoce kje kaj pusca in hladna vodi hladi bojler?
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Sicer sem bol laik na tem področju. Smile Pa vendar..
Ne na bojlerju ni nobene črpalke...
Sicer imam zvezano da lahko grejem TČ tudi s pečjo - vendar te možnosti ne uporabljam. Tako da imam vse ventile zaprte.
Imam jo priklopljeno le na elektriko.
kako pa naj vem če kje kaj pušča ???

Pod samo TČ ni nobenih mokrih madežev ali kaj podobnega. če pa znotraj v sistemu pa nwm kako naj to veš...
Ne vem, ne rabi bojler puscat. Dovolj da je odjem tople vode (da hladna priteka v bojler). Samo ugibam...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
da kje sistem tople vode znotraj hiše pušča- ne bi rekel. Zelo mala možnost...
Je pa res da ko sem šel na morje sem TČ izklopil iz el. napeljave. In ko sem prišel domov sem pod njo videl manjši mokri madež, ki se potem ob delovanju več ni pojavil.
Nevem kako bi bilo če bi zopet izklopil TČ za par dni.
Mogoče to komu kaj pove,...!?
Če ti ohlaja bojler imaš nekje dotok hladne vode v bojler.
Ta je lahko zaradi
- cirkulacijske črpalke (praviš da jo nimaš)
- topla voda nekje odteka (odjem, puščanje)
ja nwm nobenga madeža še nisem najdu po hiši ki bi bil znak puščanja vode
deko85 Napisal:- Topl. črpalka ob ničelnem odvzemu (ne tople in ne mrzle vode) časovno porabi cca. 8 min časa, da zagreje vodo od 47 stopinj C do 52 stopinj C. To se mi zdi časovno normalno.
tole bi rad, da nekdo pokomentira....

PS. ob ničelnem odvzemu tople vode TT 300litrov potrebuje da iz 42 na 52° dvigne temp. točno 1h15min
1 2 3 4
Iskanje po temi