PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Moč kotla na polena

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@Brezdomec po moje ni ekonomske računice,da bi kupoval kotel na odgorevanje , potem bi ga predeloval v uplinjaka - (mod.Guntamatic ). Sem nekomu delal izračun, pa sva prišla do tega ,da se absolutno ne izplača taka predelava pa čeprav bi delal v lastni režiji bi nastali stroški čez 1000€. Ne se pa it nekega polovičarstva ,kjer bi ti izkoristek zrastel za 5%.
Težava pri klasičnem izgorevanju polen je prav izkoristek in izpusti v ozračje.(Hanzi ne mi spet s tvojimi dimniki težit) :wink:

lp cratos
In kako je sedaj pri avtorju teme uspelo ogreti zalogovnik. Jaz skoraj za vsako kurjenje, predvsem kadar kurim borovino ali smrekovino počistim kanale v peči. Pri bukovini pa za vsako drugo če ne že vsako kurjenje. To da ti 32kW peč ne more ogreti, poznam tudi pri mojem bratu, samo on ogreva eno srednje izolirano hiši in eno graščinsko bajto brez izolacije, ki je prava jama za toploto po ogrevanju. Če ima zalogovnik 2800l prazen, porabi celi dan za ogrevanje hiš in za segretje zalogovnika in imam oh in sploh češko uplinjevalko ????.
Redno pucanje peči je veliko vredno, pri meni se to lepo pozna, pa je klasična litoželezna peč. Kurim lahko od briketov, slabe mokre drve in vse lepo gori in segreva hiško ter zalogovnik. Samo podatki, da imam peč 40kW in zalogovnika 2000l. Za segretje rabim cca 4 ure gorenja v peči na polno ali 5 ur, če počasi 4-5 drv 2x doložim pri iglavcih.
Jozel ampak moraš vedeti, da imaš ti Vidrusa ki ima 40Kw. Confusedhock: Koliko členov že ima tak kotel?Uplinjak take moči kot jo imaš ti gori z eno naklado 8 ur ali več. No pogoj je tudi ta, da ni kakšen nizko cenovnik ,ki ima samo 120 litrov nakladalnega prostora ampak cerka 160 ali več litrov.
Ampak 40Kw uplinjevalni kotli so že zelo redki za eno stanovanjske hiše ,mora zraven biti še kakšna delavnica pa še kaj . :wink:
lp cratos
Malo maodificirana Viadruska VHU26 (cca 25kW) v 3 do 4 urah segreje z eno nalago suhih bukovih drv sorazmerno dobro izolirano hišo 100kvm-klet pritličje, SV 200lit in zalogovnik 1000lit na 90°C in je pri zunanji tam do -5 dovolj za en dan, pri hujšem merazu pa še kakšno poleno noter pa je. :wink: Poceni ogrevanje tudi sedaj (prehodno obdobje) ko je namontiran original peletni gorilnik ki se dobro prilagaja trenutnim potrebam po toplotni energiji (dvostopenjsko delovanje moči) Kar kupujte plehnata uplinjevalna čudesa za 5/7 k€ :mrgreen:
@zamot1 imaš prav,danes je večina kurilnih naprav narejenih iz kotlovske pločevine in nekaj iz inox-sa ,še manj je lito železnih,ker se smatra ,da je take vrste kurilnih naprav povozil čas.Saj to verjetno veš,da so bili ti kotli narejeni za kurjenje premoga !Novo dobni ing.strojništva - tako imenovani energetiki so začeli v te kurilne naprave tlačiti najprej gorilce za elko-te potem, ko je olje postalo predrago celo plinske gorilce ne nazadnje pa še peletne gorilce.Taki vrsti kotlom pravimo (kombinirani kotli) .
Ker pa se že dolgo ve ,da pač kotli na katerih se lahko kuri razno,razno kurivo niso več ne ekološki ne energetsko smotrni in se prodajajo zgolj samo zaradi nizke cene same kurilne naprave.
Upam pa ,da bo letos sprejet zakon o ppm -delcih.
Potem bo pa hudič.. :twisted:
Vem, da bi to lahko bila posebej tema, - vprašanje, koliko bi se razvila. Verjetno bo ostalo pri enem odgovoru. Če pa se izkaže za zanimivo, pa jo še vedno lahko ločimo.
Citat:Upam pa ,da bo letos sprejet zakon o ppm -delcih.
Bi prosil za malo pouka.
Vem, da so pri kotlih ppm delci dejansko zelo majhni delci trdne snovi, ki jih dimni plini odnesejo s sabo, sicer bi se znašli med pepelom.

Zanima me, od česa je odvisna količina ppm?
- Mi je razumljivo, da od vrste kuriva (lepa bukova drva, okroglice z lubjem in blatom, ....)?
- Ali je odvisno tudi od razmer v kurišču?
Višja temperatura v kurišču, manj ppm?
Večja hitrost DP, več ppm?
?
?
- Kakšne so uporabne rešitve za zmanjšanje ppm? Koliko % ppm iz DP izločijo?
Nimam časa - sem v penziji!
:oops: Bi mene tudi zanimalo....

Cratos razloži malo... :oops:
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Ob taki dimnikarski zakonodaji kot je v slolandiji bomo kmalu moral na dimnik namontirat kao neke katalizatorje.
Kratos a si slučajno iz dimnikarskega foha? :mrgreen:
OK vsi vemo ,da pri izgorevanju nastaja določena količina prašnih delcev nekateri delci zaradi svoje strukture in teže lažje zapuščajo kurilne naprave.Odvisna je moč kurilne naprave sam vlek dimnika in sama vrsta goriva ,ki se uporablja v sami kurilni napravi.
Problem nastaja pri tistih kotlih ,ki imajo kratke poti odvzema toplote,in malo ovir preden zapustijo kurilno napravo .
Pri kotlih ,ki niso stardarizirani za točno določeno gorivo (bio-masa) pa nastaja prav taka težava ,da ppm delci neovirano zapuščajo kurilne naprave in potem skupaj s dimom onesnažujejo okolico.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tevilo_delcev_na_milijon">http://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tevi ... na_milijon</a><!-- m -->
Ne bi se rad pametoval ,ker tudi tema dejansko ne paše v sklop posta.....
Mislim ,da bi bilo bolj primerno o tem debatirat tukaj.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=60673">viewtopic.php?f=7&t=60673</a><!-- l -->
zamot1 Napisal:Ob taki dimnikarski zakonodaji kot je v slolandiji bomo kmalu moral na dimnik namontirat kao neke katalizatorje.
Kratos a si slučajno iz dimnikarskega foha? :mrgreen:
Ne nisem iz te branže ,tako da prav nič ne navijam za dimnikarje. Gre pa se mi ,da bi ljudi okoli sebe osveščal kako nevarni so ppm delci.
Citat:Mislim ,da bi bilo bolj primerno o tem debatirat tukaj.
Se ne strinjam.
Tukaj se izmenjuje rezultate meritev (morda se motim?). Jaz bi pa želel praktični in teoretični pristop k izboljšanju zadeve. Kaj narediti, da se zmanša količina ppm?

Bi ponovil vprašanje:
Citat:- Ali je odvisno tudi od razmer v kurišču?
Morda je še kakšen vpliv?

Se pa najbolj bojim, da se pripravlja zakon za nazaj - pravno ni sprejemljivo.
Načeloma so ukrepi za zmanjšanje ppm v peči in dimniku. Novi zakon ne sme zahtevati sprememb v obstoječem stanju. Lahko pa se pogovarjamo o novih kotlih (prodajna mreža) in novih dimnikih ( PGD in GD).
....kako nevarni so ppm delci....
Tipična izjava bruseljskih dušebrižnikov :roll:
Kdaj so začel uporabljat ogenj in glej do kam smo prigural; rđavom k.... i dlaka smeta :mrgreen:
tule bo verjetno govora o PM delcih, oz njihovi koncentraciji. ppm delci ne obstajajo, ppm je zgolj enota za koncentracijo, kot odstotki.
sama kratica PM brez številke na koncu ne pove nič (pomeni samo particulate matter angleščini, "snov v delcih"), številka na koncu kratice pa velikost v mikrometrih.

kar se tiče nevarnosti:
verjetno nas predvsem zanimajo PM10 in manjši, ker 10 mikronov je nekje meja vdihljivosti. se pravi, delce velike 10 mikrometrov in manjše, lahko z vdihom potegnemo vase. ti delci so karcinogeni skupine 1, kar pomeni da so v dovolj primerih našli povezavo med izpostavljenostjo ljudi tem karcinogenom in nastankom rakavih obolenj pri ljudeh. za primer za delce PM10 so 2013 v evropi v devetih državah unije izmerili, da z dvigom koncentracije PM10 za vsakih 10 mikrogramov na kubični meter število obolelih za pljučnim rakom naraste za 22%. posebno nevarni pa so delci PM2.5, kjer število obolelih pri istem dvigu koncentracije naraste za 36% [url]httpunichr("58")//enunichr("46")wikipediaunichr("46")org/wiki/Particulates[/url]
leteči pepel vsebuje delce od PM100 pa vse dol do PM1, zato ni čisto nedolžen. največ drobnih delcev v atmosferi prispevajo sicer vulkani, veliki travniški in gozdni požari, ter, zanimivo, oceani. natrijev klorid je drugi po količini drobnih delcev, prvo so razni mineralni prahovi. delci, plod človeške dejavnosti, sodelujejo globalno nekje z okrog 10% vse delcev v atmosferi.

kako se te delce odstrani ali vsaj zniža? cikloni, multicikloni, LSR jedrni separatorji in vodne zavese. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")anrunichr("46")stateunichr("46")vtunichr("46")us/air/docs/SmallWoodBoilersunichr("46")pdf[/url]

morda v posebnih primerih celo prepoved ogrevanja na trda goriva.
po tej raziskavi je pri uporabi kaminov in peči najbolj ugodno (glede na emisije delcev PM2.5 na proizvedeno enoto toplote kurjenje peletov. zanimivo, drugo najboljše je kurjenje ustrezno suhega lesa v zidanih pečeh s preduhi za dimne pline, in nato katalitske peči. obetavna je tudi uporaba briketov (industrijsko trdo gorivo, tukaj sicer ločeno obravnavano od peletov) [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")omni-testunichr("46")com/publications/PM2unichr("46")5%20Reduction%20Potentialunichr("46")pdf[/url] . ker gre za študijo iz združenih držav, je morda pričakovati da niso zajeli meritev uplinjevalnih kotlov na polena, ki so tam še razmeroma redki.
Meni je vse eno, lahko debatiramo o tem tudi tukaj !!!
Aleks mi pač bere misli in je povedal točno tisto kar sem mislil razlagati na drugi temi o izkoristku kotlov.. :lol:

Bi ponovil vprašanje:
Citat:- Ali je odvisno tudi od razmer v kurišču?
Morda je še kakšen vpliv?

Se pa najbolj bojim, da se pripravlja zakon za nazaj - pravno ni sprejemljivo.
Načeloma so ukrepi za zmanjšanje ppm v peči in dimniku. Novi zakon ne sme zahtevati sprememb v obstoječem stanju. Lahko pa se pogovarjamo o novih kotlih (prodajna mreža) in novih dimnikih ( PGD in GD).[/quote]

Žerjavar verjetno te zanima praktični del vsebine pm delcev . Kako jih omejiti oziroma zmanjšati v kurilnih napravah ??
Zelo težko je omejevati, oziroma skoraj nemogoče je izločiti te delce pri klasičnih kotlih , se pravi pri klasičnem izgorevanju bio-mase bodo ti delci prisotni v tolikšni meri ,da jih niti ne merimo .Obstajajo elektro statični filtri,ki pač zmanjšajo emisije pm delcev . (ni reklama)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ekozrak.com/#!asdasdas/cee5">http://www.ekozrak.com/#!asdasdas/cee5</a><!-- m -->
To je samo ena od možnosti odstranjevanja pm delcev obstaja pa še vodni in ciklonski filtri ,ki pa jih uporabljajo srednjih sistemih ,kot naprimer krušne peči za peko pizz.
Pri kotlih na pirolizo te prašne delce zmanjšamo pri kvalitetnih kotlih na minimum že s tem ,da imajo omogočeno kvalitetno izgorevanje v sami IK potem pa še dovolj dolg prehod DP skozi toplotne izmenjevalce in same turbolatorje kjer se ti delci nekako ujamejo na same stene kotla in turbolatorje.

Pri kotlih ,ki so narejeni specijalno za kurjenje peletov se dosega minimalna količina pm delcev. Pa ne mislim tiste kotle ,ki imajo zunanjo enoto gorilca ampak kotli ,ki imajo že v samem kotlu izdelano gorilno komoro okoli komore pa razporejene toplotne izmenjevalce.Kot za primer navedem tako kurilno napravo.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=a2Syvl1fvv0">https://www.youtube.com/watch?v=a2Syvl1fvv0</a><!-- m -->
Težava nastane takrat ,ko nekdo ,ki ima doma kotel na elko-ta namontira gorilec za pelete na obstoječ kotel.
Ali kotel ,ki sploh ni namenjen za kurjenje peletov.
Problem se da nekoliko omiliti s kvalitetnim gorilcem pelet in dograditvijo HT. Zaradi manj kratkotrajnih vžigov in ugašanj samega gorilca. Nastaja pa problem pri samem izkoristku kotla ,ki ni ravno narejen za kurjenje peletov saj se na stene kotla nabirajo oziroma lepijo večji prašni delci ,drobne delce pa sam peletni gorilec potisne iz kotla v dimnik, ti pa nemoteno odidejo v ozračje.

@Žerjavar zakon, oziroma predlog zakona ne posega za nazaj ampak naj bi nekako omejil take anomalije,ki se dogajajo v (slolandiji) omejili bi tudi prodajo takih kotlov ,ki v Nemčiji in Avstriji niso več na trgu vsaj 10 let.
Zna pa se zgoditi ,da bi umazane kotle nekako obdavčili in bi s tem prisilili lastnike teh kurilnih naprav ,da ali zamenjajo kurilno napravo ali pa ,da naredijo določen ukrep za zmanjšanje pm delcev
Pa ne mislim nikogar s tem pravocirat ali nervirat ,dejstva so pač taka.Ker pa smo majhne ribe imamo zelo malo možnosti ,da bi se tem stvarem zoper stavili.Sama država pa krvavo rabi denar in bo pograbila vsak evrček ,ki ga dobi od kurilnih naprav na bio maso (drva pač niso direktno obdavčena in država nima nič od tega zato jih bo lovila na CO2 in pm delce.)
Iskal sem prispevek seje ,ki je bil predvajan na TV3 pa ga žal nisem našel
lp cratos
@:cratos:
Hvala! Zanimive stvari.

Le razmišljam:
Če obstoja elektrofilter za mala kurišča, ki odstrani 95 % prašnih delcev, potem je lahko problem le cena.
Je pa bojazen, da bodo to napravo uzakonili le zato, da bodo lahko pobirali davek na dimnike brez te naprave. Podobno zadevo poznamo že precej časa pri odpadni vodi. Eni plačujejo kanalščino, eni pa davek, ker jim občina še ni zgradila kanalizacije.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi