![]() |
|
Moč kotla na polena - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Moč kotla na polena (/showthread.php?tid=60831) |
Moč kotla na polena - tomazkaranta - 25.2.2015 Pozdravljeni, sem pred dilemo oz. se sprašujem ali bo potrebno menjati obstoječi kotel. Situacija je takšna. zelo težko segrejemo zalogovnik na več kakor 60 st. Trenutno je stanje kotlovnice takšno: Peč eurotherm 32 kW z bojlerjem ki ni več v uporabi Zalogovnik 2000l Bojler 500l ogrevamo cca 300 m2 od tega 170 m2 radiatorsko in 130m2 talno gretje. Hiša je slabo izolirana stara 40 let, novi del -prizidek pa še nima izolacije. Sedaj še nismo vseljeni v del kjer je talno gretje in ga ogrevamo samo na cca 12stC. Mislim da ima peč premajhen izkoristek za ogrevanje takšne kvadrature, čeprav naj bi bila po kW dovolj močna. Prosim za mnenja. Re: Moč kotla na polena - Žerjavar - 25.2.2015 Citat: Mislim da ima peč premajhen izkoristek za ogrevanje takšne kvadrature, čeprav naj bi bila po kW dovolj močna.Ali imaš izračun toplotnih izgub za trenutno stanje hiše? Morda ga imaš za končno stanje, ko bo prizidek izoliran? Re: Moč kotla na polena - vincent - 25.2.2015 Običajno hiša take kvadrature brez izolacije rabi vso moč kotla zase (plus talno zahteva svoje). In bo zelo težko segreti zraven še 2 kubika vode na višjo temperaturo. Po možnosti bi si to želeli v kratkem času. Re: Moč kotla na polena - Hanzi - 25.2.2015 Zakaj pa bi sploh želel segrevati zalogovnik na visoko temperaturo? Zalogovnik je namenjen temu da pobere viske toplote. Če te v hiši ne zebe (imaš čas kuriti večji del dneva), potem ni panike. Če bi rad samo zvečer naložil, potem pa kupi peč za okoli 7 jurjev, pa se tisto boš moral najmanj 2x naložiti, da boš segrel hišo in 2 kubik vode. Pec sicer gori na polno(TDP je kakšnih 300)? Sicer si nabavi suha drva pa peč spucaj. Ima sva takšno pec kot ti, pa ogreva 300m2 delavnice brez problema. Je pa res da nima zalogovnika in da je nekoliko izoliran objekt. Re: Moč kotla na polena - tomazkaranta - 25.2.2015 Hanzi Napisal:Zakaj pa bi sploh želel segrevati zalogovnik na visoko temperaturo? Zalogovnik je namenjen temu da pobere viske toplote. Če te v hiši ne zebe (imaš čas kuriti večji del dneva), potem ni panike. Če bi rad samo zvečer naložil, potem pa kupi peč za okoli 7 jurjev, pa se tisto boš moral najmanj 2x naložiti, da boš segrel hišo in 2 kubik vode. Največji problem je segrevanje sanitarne vode, saj zlepa ne segreje vode na več kot 40stC. Drva imam svoja in so suha bukova, pravilo sekana (podrta v zimi 2013/14) tako da naj to ne bi bil problem, peč je bila spucana pred sezono tako da .... Ne vem tudi porabili smo drv za cca 30% več kakor v prejšnjih sezonah ko ni bilo zalogovnika in je bil za sanitarno vodo bojler 80l. Prav to me bega. Ne vem kaj bi bilo drugega problem. Najbolj se bojim kaj bo naslednjo sezono ko bomo normalno segrevali celotno kvadraturo 300m2. Re: Moč kotla na polena - FranciZ - 25.2.2015 vincent Napisal:Običajno hiša take kvadrature brez izolacije rabi vso moč kotla zase (plus talno zahteva svoje). In bo zelo težko segreti zraven še 2 kubika vode na višjo temperaturo. Po možnosti bi si to želeli v kratkem času. Točno tako. Napiši tudi kako imaš narejeno povezavo do zalogovnika in bojlerja, saj ti je tukaj verjetno tudi vzrok za višjo porabo; nizka dosežena temperatura pa je verjetno rezultat ogrevanja bojlerja preko zalogovnika ? Re: Moč kotla na polena - Hanzi - 25.2.2015 Drva nimaš suha, sploh če si sušil "cudno". V enem letu se pač ne posuši. Sem preveril pri sosedu pred dobrim mesecem. Lahko tudi pri tebi. Pa peč in dimniski prikljucek se tudi več kot enkrat na sezono čisti, sploh pri takih drveh kot jih imaš. (Mal poglej koliko imaš prahu in saj na policah nad kuriscem) Sicer to lahko ni edini razlog za težave, ampak to je moj odgovor na osnovi podanih informacij. Za več je pa treba slike, podatke, ali pa si peč ogledat Re: Moč kotla na polena - telmos - 25.2.2015 Prvo je potrebno vodo v kotlu segret preko 65°C, da bo sploh gorelo v redu, potem se pa filozofira! Če se tega ne držite je pa normalno vse narobe. Re: Moč kotla na polena - tomazkaranta - 25.2.2015 Ja bojler je povezan preko zalogovnika in zato se voda ne segreje dovolj. Za drva sem se zmotil so bila sekana v zimi 12/13. Lepo zlozena in pokrita. Regulacija je nastavljena da voda kroži znotaj peči do temperature 65 stC šele nato gre v zalogovnik. Iz zalogovnika imam nato en vod ki je razdeljen na radiatorsko v obstoječi hiši in vod za talno ki gre v drug prostor do razdelilnika kjer so črpalke. Vod za bojler je posebej z svojo črpalko. Re: Moč kotla na polena - sassapo - 25.2.2015 300m2 ne izoliranega objekta lahko v mrzlih dneh zahteva tudi preko 50kw toplotne energije, če k temu prištejemo še relativno slab izkoristek obstoječega kotla... Kolega je takšen primer "rešil" z ventilatorjem vleka v dimniku s čimer je moč kotla precej povečal, kaj je pa z iskoristkom in trajnostjo je pa že druga zgodba Re: Moč kotla na polena - ičo - 25.2.2015 slikaj povezave med kotlom in zalogovnikom še posebej tripotni ventil in kaj je okoli njega Re: Moč kotla na polena - tomazkaranta - 25.2.2015 Upam da se kaj vidi. Detajlno lahko poslikam kasneje. Re: Moč kotla na polena - Roby - 25.2.2015 Jaz vedno govorim, da ni vse v veličini ![]() Kotel 32x50=1600-zalogovnik(od viška ne boli, pa ste dali 2000), dodali še 500L bojler kateri dobiva hladno vodo temp. okoli 8°C, 300m2 ogrevalne površine, slabo izoliran objekt. Kaj vam sedaj ni jasno, očitno je da je peč podhranjena. Naredite en test, ogrevanje hiše izklopi, mogoče še SV, in če ti ne ogreje zalogovnika potem je nekaj narobe z napeljavo. Tudi pri meni, kar dolgo traja predno ogreje 300L bojler in to samo za 10°C. V službi je bojler 1500L in da dogreje za 5°C (55-60), in to z 325kW pečjo traja cca 20-25 minut(peč na plin). Temp. v spodnjem delu je na začetku okoli 8°C, po gretju naraste na 53°C. Re: Moč kotla na polena - Hanzi - 25.2.2015 Sassapo. Mrzlih dni letos se ni bilo. Razen par dni. Zadnje tedne je skozi okoli ali nad nulo. Problem zna biti če je hiša podhlajena in jo želi segreti za 10C. Sploh pri talnem, ker tam pa precej časa greje tlake da se kaj pozna v hiši. Slik ne vidim Roby. A imate pri vas v službi kitajske kilovate, ali si pozabil kako decimalko pri moči peči napisat? Jaz tvoje količine in temperature dosegam s 30kw pečjo. Sicer pa se ve koliko kw moraš dati da segrejes določeno količino vode. Na okroglo kwh/m3/C se mi zdi. Torej 5Cx1.5=7,5kwh. To pa 30kw peč pridela v slabih 20 minutah. Re: Moč kotla na polena - tomazkaranta - 25.2.2015 Hiša ne vem če je pohlajena ker vzdržujem stalno temperaturo že od oktobra. Tako da tlaki niso mrzli. Slike bom naložil še enkrat. Mi nekaj nagaja. Glede na velikost samega sistema (15 radiatorjev in 130m2 talnega) mi je monter priporočal še večji zalogovnik.Problem je da moramo skoraj cel dan fajn kuriti da voda v zalogovniku doseže več kot 60stC. Pa v hiši ni več kot 22st C v prizidku pa 10. |