PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na pelete -talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jani65 Napisal:Si ti tudi iz Štajerske ,kje se dogajajo čudeži.................
Namenjenu je bilo Svetip-u.
Glej @jani si se na veliko razpisal odgovoril pa mi nisi na nobeno vprasanje tako da sem v dvomih glede tvojih odgovorov drugim formurasom.Ti tvoji odgovori s8 splosni tako da sklepam da nisi neki strucko in nimas izkusenj iz energetike , opisujes samo to kar imas doma narejeno in to na veliko propagiras- zal to sklepam po tvojih odgovorih.Kot laik bi ti verjel.ce me drugi ne bi prepricali drugace.Poglej se enkrat moja vprasanja pa odgovori vsa na par njih.Bi pa rad videl tvojo kurilnico ki je po pisanju sodec spica med spicami.Mogoce bi tudi jaz naredil po tvojem sistemu.
jani65 Napisal:
Namenjenu je bilo Svetip-u.

Povsem razumem komentar zato tudi nisem razpredal o tem ma forumu. Verjame vsak kar želi, nimam kaj od tega, da ne bi pisal tako kot je.

Najbrž se strinjaš, da pri kurjenju z drvmi sploh ko začne samson pripirat ni moči ognja, da bi pri nizki temperaturi vode ne kondenziralo na plehu. Peletni gorilec takoj ko vžge temperatura ognja nima manj kot 500 stopinj, usmerjen je direktno v steno v spodnje stene peči, kjer je najhladneje.....čudež...meni se ne zdi, nisem si pa mislil/pričakoval, da bo tako

Verjetno se je cudez zgodil v Pesnici :mrgreen: v tisti megli :lol:
paparac Napisal:Glej @jani si se na veliko razpisal odgovoril pa mi nisi na nobeno vprasanje tako da sem v dvomih glede tvojih odgovorov drugim formurasom.Ti tvoji odgovori s8 splosni tako da sklepam da nisi neki strucko in nimas izkusenj iz energetike , opisujes samo to kar imas doma narejeno in to na veliko propagiras- zal to sklepam po tvojih odgovorih.Kot laik bi ti verjel.ce me drugi ne bi prepricali drugace.Poglej se enkrat moja vprasanja pa odgovori vsa na par njih.Bi pa rad videl tvojo kurilnico ki je po pisanju sodec spica med spicami.Mogoce bi tudi jaz naredil po tvojem sistemu.
Sedaj pa zares Big Grin
Če bi sedaj odločal bi nabavil CM PelTec 18kw lamdo(sedaj imamEKO-CK P 25 20kw) , brez zalogovnika tople vode,zadržal bi vremensko regulacijo MR-TR plus ,katera je za talno ali radiatorsko ogrevanje, za sanitarno vodo uporabljam STČ.
Nisem proti zalogovniku,menim pa,da kotel na pelete tega ne rabi. Sem pa že večkrat napisal ,da ga iz vidika ekonomične upravičenosti takoj vgradim, vendar ni podatka ,da je po vgradnji kdo prihranil razen 100kwh el.energije. Kotel pa nabavi takšen, da bo imel 90% ali več.
Sedaj veš kaj imam.
Ce bi se sedaj odlocal bi nabavil :mrgreen:
nic pa nisi napisal zakaj ne hranilnik, navedi vsaj en vzrok, saj pravi da je vrisan v vseh shemah vezav. Kaj bos kateremu od nas odprl vrata kurilnice :?:
Glej ne bom se vec znasal nad teboj in ti zastavljal vprasanj ker tako ne znas konkretno na nobeno odgovoriti Big Grin pa brez zamere ce sem te uzalil :wink:
paparac
Nič pa nisi napisal zakaj ne hranilnik, navedi vsaj en vzrok, saj pravi da je vrisan v vseh shemah vezav.
Sem še enkrat prebral , kaj sem napisal pa glej ga zlomka saj piše.
Nisem proti zalogovniku,menim pa,da kotel na pelete tega ne rabi. Sem pa že večkrat napisal ,da ga iz vidika ekonomične upravičenosti takoj vgradim, vendar ni podatka ,da je po vgradnji kdo prihranil razen 100kwh el.energije.
Shema 2. Konfiguracija DKG nima zalogovnika
Shema 3. Konfiguracija DKG || PTV nima zalogovnika
Lahko pa z zalogovnikom ,to je to kako se boš odločil.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.centrometal.hr/wp-content/uploads/2014/09/PelTec-tehni%C4%8Dke-upute-REGULACIJA-12-2014-v2_61_net.pdf">http://www.centrometal.hr/wp-content/up ... 61_net.pdf</a><!-- m -->

Imam kotel preko EKS -Slo pa nimam zalogovnika ,in na moje vprašanje monterju mi je odgovoril , če me tišči denar.
Jani65 lambdo mislim tudi sam porihtat ampak naslednje kurilno sezono....

Lp
Colin
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
jani65 Napisal:paparac
Nič pa nisi napisal zakaj ne hranilnik, navedi vsaj en vzrok, saj pravi da je vrisan v vseh shemah vezav.
Sem še enkrat prebral , kaj sem napisal pa glej ga zlomka saj piše.
Nisem proti zalogovniku,menim pa,da kotel na pelete tega ne rabi. Sem pa že večkrat napisal ,da ga iz vidika ekonomične upravičenosti takoj vgradim, vendar ni podatka ,da je po vgradnji kdo prihranil razen 100kwh el.energije.
Shema 2. Konfiguracija DKG nima zalogovnika
Shema 3. Konfiguracija DKG || PTV nima zalogovnika
Lahko pa z zalogovnikom ,to je to kako se boš odločil.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.centrometal.hr/wp-content/uploads/2014/09/PelTec-tehni%C4%8Dke-upute-REGULACIJA-12-2014-v2_61_net.pdf">http://www.centrometal.hr/wp-content/up ... 61_net.pdf</a><!-- m -->

Imam kotel preko EKS -Slo pa nimam zalogovnika ,in na moje vprašanje monterju mi je odgovoril , če me tišči denar.

ej, jej Pesnican vidim da stabo nebo nic in bom naredil kurjavo po priporocilih cnergetikov
peletna pec , hranilnik, talno
Citat:Regulacij za talno gretje ni. Obstajajo vremensko vodene regulacije. Pomembne so nastavitve parametrov.
Možno, če je med parametri tudi izbira med talnim in radiatorskim gretjem.

Vremenska regulacija v osnovi uravnava temperaturo dvižnega voda glede na zunanjo temperaturo.
- Nizkotemperaturno (talno) gretje povečuje moč ogrevanja linearno z razliko temperature vode v ogrevalu in zraka v prostoru. Ker so tudi toplotne izgube linearne z zunanjo temperaturo pomeni, da je potrebna temperatura dvižnega voda linearna z zunanjo temperaturo. Govorimo o izbiri vremenske črte, ki odražajo toplotne izgube hiše.
- Visokotemperaturno (radiator) gretje ne povečuje moči linearno ampak progresivno na razliko temperature med vodo in notranjim zrakom. Toplotne izgube so linearne z zunanjim zrakom. To pomeni, da je potrebna temperatura dvižnega voda progresivna z zunanjo temperaturo. Govorimo o izbiri vremenskih krivulj, ki odražajo toplotne izgube hiše.
Nimam časa - sem v penziji!
Veliko besed....., v praksi pa popolnoma nepomembno.
Regulacija talnega dela v majhnem razponu temperatur dvižnega voda in zato nelinearnost nima velikega pomena.
Seltron pa itak ima krivulje za območje talnega popolnoma linearne (S < 0,8)
Citat:Probam biti razumljiv.
Popolnoma razumljiv. Si se omejil le na eno blagovno znamko regulatorja. Pa še tu nisi povedal bistva trenutne polemike. Ni bistven razpon temperatur. Ta proizvajalec ima za nižje temperature ravno linijo (linearna odvisnost) za višje pa ukrivljene navzogor (progresivna odvisnost), kar je isto, kot bi imel izbiro med talnim in radiatorskim gretjem.
Nimam časa - sem v penziji!
Kako deluje MR-TR plus Z.P
Iz prakse: lahko je zalogovnik vode vendar je pri peletnem kotlu to nepotrebno, če vgradimo mešalni ventil. Da kotel ne kondenzira je potrebno vgraditi varovanje kotla s kretnico.
Seveda je zalogovnik nekoliko boljša varianta, vendar je jasno tudi investicija precej večja.
Tu se stranka res mora sama odločiti glede na višino investicije.
Vsekakor oba sistema delujeta. Pri zalogovniku imamo seveda manj vklopov in izklopov.
Imam par uprašanj,v kurilnico sem namestil schmitt-ov peletni set 25 kw,regulacije nimam nobene razen sobnega termostata.Sanitarno vodo ogreva kotel,čeprav imam toplotno črpalko ampak je vse skupaj postavljeno v garažo in mi temperatura ne presega 10° zato greje kotel.Ogrevanje imam talno po celotni hiši in pa dodatno lojtrico v kopalnici ter kamin na ispihovanje v dnevnem prostoru
Hiša je atrijska ima 130m2,zidana z modul opeko,fasada 20 cm stiropor okna troslojna pvc,podstrešje plošča 16 cm,20 stiropor in 6 cm estriha.

Zanima me:
kakšna naj bi bila poraba pelet pri 22°?
če potrebujem kakšno regulacijo in katero?
kakšen naj bi bil način ogrevanja(peč v pripravljenosti cel dan ali samo ko začne ogrevat sistem?)
če je potreba po zalogovniku in kolikšen naj bi bil?

hvala
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi