PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kamin - koliko ga dejansko uporabljate?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
xavi Napisal:Pri meni je kot dodatek, za gušt. Odgovor kot pri seksu (ko smo še bili rosno mladi), lani nič, letos pa še nisem.
Odkar imam TČ mogoče 3x, prej z oljem pa vsak vikend in še vmes.
Zelo podobno tudi pri meni (kamin in sex). Tako je, če imaš toplozračni kamin. Kar naenkrat, po vgraditvi TČ, so ratala drva draga. Druga zgodba bi bila, če bi imel v kurišču kamina toplotni izmenjevalec.

temp Napisal:Vprašanje za tiste ki imate kamin toplozračni kamin in po možnosti odprto stopnišče v mansardo. Ali se mansarda ogreje tudi brez napeljanega razpiha v mansardi? Kakšen vpliv ima kurjenje v pritličju na temp zgoraj?
Kamin imam jasno v dnevni, medtem ko odprto stopnišče v mansardo vodi iz hodnika. Dokler nisem imel steklenih vrat med dnevno in hodnikom, je še kar nekaj toplote šlo tudi v mansardo. Sedaj pa skoraj nič, saj je nad steklenimi vrati fiksno steklo do stropa, ki preprečuje, da bi najbolj vroč zrak izpod stropa uhajal v hodnik in naprej v mansardo.[attachment=o16986]

Priložene datoteke
.jpg   uploadfromtaptalk1424285236881.jpg (Velikost: 72,82 KB / Prenosi: 742)
Fantocci Napisal:Ravno v prehodnem obdobju je ogrevanje s TČ z/v najcenejše, ker ima najboljši možen Cop.
Jaz mislim kaminsko peč na polena (razen za dušo Smile ) uporabljat v najbolj mrzlih dnevih, ker imamo TČ "na knap" sprojektirano, tako da bi v dolgotrajnem največjem mrazu verjetno rabila pomoč grelcev.

+ tisti backup za eventualno daljši izpad elektrike (žled) ali pokvarjena TČ ravno čez novoletne praznike, ko so vsi serviserji na smučanju itd...
Mislim enako.

Hja, torej je bila moja ugotovitev res tocna, saj tudi ti potrjujes :lol:
@PeterL
naj ti odgovorim na tvojevprašanje iz prvega posta. Imamo toplovodni kamin Zuzia od Kratki s katerim že peto sezono (talno povsod) ogrevamo cca 330m2 bruto površine. Dnevni prostori so povsod ogrevani na 22-23st, razen kleti kjer je 20 in mansarda s spalnicami 21st. Porabimo cca 10prm na sezono. Hiša še čaka plašček tako da so stene siporeksa 25cm zaenkrat od zunaj gole. Mislim da je to najcenejši način ogrevanja. Edini minus ali mogoče celo plus je kurilnica v dnevni sobi Big Grin vendar še to ni nek hud minus, mi vsaj ni treba v klet nalagat Smile
Če bi se še enkrat odločili za enak način ogrevanja? Da, sigurno da. Mi smo zadovoljni. 5*
KAmin zakurimo redko, ob bolj mrzlih dneh, ampak bolj zaradi vzdušja
Kot backup TČ pa se je med žledom odlično izkazal.
LP
laik Napisal:@PeterL
naj ti odgovorim na tvojevprašanje iz prvega posta. Imamo toplovodni kamin Zuzia od Kratki s katerim že peto sezono (talno povsod) ogrevamo cca 330m2 bruto površine. Dnevni prostori so povsod ogrevani na 22-23st, razen kleti kjer je 20 in mansarda s spalnicami 21st. Porabimo cca 10prm na sezono. Hiša še čaka plašček tako da so stene siporeksa 25cm zaenkrat od zunaj gole. Mislim da je to najcenejši način ogrevanja. Edini minus ali mogoče celo plus je kurilnica v dnevni sobi Big Grin vendar še to ni nek hud minus, mi vsaj ni treba v klet nalagat Smile
Če bi se še enkrat odločili za enak način ogrevanja? Da, sigurno da. Mi smo zadovoljni. 5*

Še minus tvojega načina ogrevanja, ki mogoče ni minus za tebe.
Kako ogrevati hišo, če si januarja in del februarja (30 dni) odsoten.
hm... to je skoraj vprašanje za milijon € :lol: in kako ogrevati hišo če ni drv pri hiši :roll:
glej individualnih razmer jaz ne poznam in ne pravim da je naš način ogrevanja ultimativni in edini zveličavni. Vsak pač po svoje :wink:
Tudi na kurilno še ljudje kurijo, pa nimajo vrtine nafte doma, pa na TČ, pa ne elektrarne ...
Pa če si privoščiš 30 dni odsotnosti, si si že v štartu kurilni sistem prilagodil sebi in ne mnenju drugih oz. 'najcenejšemu' sistemu.
@FranciZ
bolje si povedal od mene, thx
hisamiha Napisal:
laik Napisal:@PeterL

Še minus tvojega načina ogrevanja, ki mogoče ni minus za tebe.

Kako ogrevati hišo, če si januarja in del februarja (30 dni) odsoten.

Na električni radijator, ki ima protizamrzovalno zaščito (2 kom najdete med oglasi Smile ). Električno ogrevanje na tistih 8°C te tudi ne bo bankrotiralo, če je že takšna situacija; jih pač postaviš v kritične prostore z vodo (kopalnica, kuhinja).
Tako je. Da preprečiš zmrzal. Ko prideš domov pa ponovno lepo zakuriš in bo hitro toplo, saj toplovodni kamini vseeno lep procent toplote odvajajo tudi toplozračno.
Odgovor na prvo vprašanje - kamin gori vsak dan kadar je mraz. Včasih tudi po 24ur/dan (zjutraj je žerjavica, pred službo par polen notri, po službi je žerjavica in teraj dalje). Pokurim pa cca 3 do 5 metrov drv, odvisno od zime. Lani ob žledu sem bil car v celi ulici Smile
LP,
Samojed
PeterL Napisal:Zanima me, ali bi se tisti, ki uporabljate kamine, kot primarni vir ogrevanja (mislim predvsem na toplovodne kamine), ponovno odločili za takšen način ogrevanja?
Da.
PeterL Napisal:Sam si bom letos gradil hišo, v kateri imam predviden kamin. Dobil sem pa občutek, da so kamini v novejših hišah bolj za okras kot karkoli drugega.
Jaz sem naredil obratno, ker so mi nekateri z novimi bajtami rekli, da ne uporabljajo primarnega ogrevanja po tistem, ko so vgradili kamin in sem vgradil samo kamin (toplovodno Zuzio).

Dela nekaj ur na dan (popoldne, dokler ne gremo spat), čez vikende cel dan.
valhalla Napisal:Tako je. Da preprečiš zmrzal. Ko prideš domov pa ponovno lepo zakuriš in bo hitro toplo, saj toplovodni kamini vseeno lep procent toplote odvajajo tudi toplozračno.
Niti ne. V bistvu oddaja kar malo. Čutiš sevanje, ko greš mimo, prostor pa zaradi kamina ni nič toplejši od drugih. Pomaga, da gre topel zrak tudi v mansardo, itak Wink
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi