PodSvojoStreho.net
Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? (/showthread.php?tid=60732)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - PeterL - 18.2.2015

Zanima me, koliko dejasko uporabljate kamin in kako ste zadovoljni s svojimi kamini? Ko sem se pri nekaj znancih (treh ali štirih), ki imajo novejše hiše, pozanimal, kolko uporabljajo kamin, je bil pri vseh odgovor enak: nikoli ali zelo redko. Zanima me, ali bi se tisti, ki uporabljate kamine, kot primarni vir ogrevanja (mislim predvsem na toplovodne kamine), ponovno odločili za takšen način ogrevanja?
Sam si bom letos gradil hišo, v kateri imam predviden kamin. Dobil sem pa občutek, da so kamini v novejših hišah bolj za okras kot karkoli drugega.

Re: Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - cardynal - 18.2.2015

Nam je edini vir ogrevanja. Trenutna poraba drv je cca 4m za kpl hiso 230m2. Glede na to da je zadnje dni kar soncno(velika okna) zakurim sele po 15 uri ko pade temperatura na 23° kurim po eno drvo do 22. ure. Zalogovnika in ostale nepotrebne šare nimam ker nalagam po malo in se voda ogreje na max 40° oz povprecno spuscam v talno 35° (imam varovanje do 45°) je pa kpl hisa talno+nekaj malega stensko)
Je pa res da je se vedno kurilnica v dnevni sobi... recimo da je to slabost ker je nekaj svinjarije ob ciscenju.(cistim na 14 dni oz po potrebi prej)...

Re: Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - Fantocci - 18.2.2015

PeterL Napisal:... Zanima me, ali bi se tisti, ki uporabljate kamine, kot primarni vir ogrevanja (mislim predvsem na toplovodne kamine), ponovno odločili za takšen način ogrevanja?
Sam si bom letos gradil hišo, v kateri imam predviden kamin. Dobil sem pa občutek, da so kamini v novejših hišah bolj za okras kot karkoli drugega.

Vprašanje iz naslova potem nisi dobro zastavil, če si ga namenil tistim, ki imajo toplovodni kamin kot primarni vir.
Ti ga seveda uporabljajo ves čas, kaj pa naj drugega. In zagotovo se poceni ogrevajo.

Verjetno bi bilo bolj smiselno vprašat, koliko ga uporabljajo tisti, ki ga imajo le "za dušo" in če bi ga ti vgradili še enkrat.

Re: Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - xavi - 18.2.2015

Pri meni je kot dodatek, za gušt. Odgovor kot pri seksu (ko smo še bili rosno mladi), lani nič, letos pa še nisem.
Odkar imam TČ mogoče 3x, prej z oljem pa vsak vikend in še vmes.

Re: Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - aleš.h - 18.2.2015

Imam toplozračni litoželezni kamin kot primarni vir ogrevanja, deluje 24/7 od jeseni pa do spomladi. To je zdaj 5. sezona, vložek sem obzidal in obložil sam.

Na sezono se pokuri cca. 10m3 drv druge/tretje klase (od jelše pa vse do vrbe in topola, takšna drva pač imam na voljo). Z bukvijo in kakšnim hrastom bi bil verjetno na 6-7m3. Ogrevam cca. 100m2.

Vsekakor bi ga še enkrat vgradil. Drugo leto bom verjetno dal notri toplovodnega Smile

Se pa strinjam, da je v novejših hišah kamin bolj za estetiko kot kaj drugega, tudi zaradi razvad ali navad ljudi, gre pa večinoma za toplozračne ventilacijske kamine, ne toplovodne ali litoželezne.

Re: Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - hisamiha - 18.2.2015

Mi uporabljamo toplozračni kamin za "dušo" in namesto TV-ja povprečno 6 dni na teden. 1 dan na teden izpade zaradi dopusta. To pomeni, da ga uporabljamo vsak dan ko smo doma. Tudi v naslednjo hišo ga bom vgradil in je ena od prioritet.

Re: Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - temp - 18.2.2015

Vprašanje za tiste ki imate kamin toplozračni kamin in po možnosti odprto stopnišče v mansardo. Ali se mansarda ogreje tudi brez napeljanega razpiha v mansardi? Kakšen vpliv ima kurjenje v pritličju na temp zgoraj?

Zanimivo vprašanje.
Naj zraven povedo še, koliko je oddaljeno stopnišče od kamina.
Ni vseeno, ali je stopnišče v dnevni sobi blizu kamina ali na koncu dolgega hodnika...

Pri meni se cela bajta ogreje, s tem, da imam vrata v dnevni sobi zelo nerodno postavljena in ko so odprta v bistvu blokirajo toploto, ki gre ven iz dnevne sobe. Je pa na hodniku galerija, tako, da se vsa toplota dviguje proti mansardi, dva prostora pa sta posredno ogreta tudi od toplega dimnika.

Re: Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - hisica1 - 18.2.2015

Imam TČ in talno gretje, kamin uporabljam za prehodno obdobje jeseni in spomladi...kamin je toplozračni... Kamin je v pritličju v jedilnici, topla je pa cela etaža...poleg kamina je stopnišče v mansardo, ki jo ne ogrevam...so spalni prostori, pa je hodnik vseeno topel... V mansardi imam tudi talno zaprto, razen v kopalnici...

Ravno v prehodnem obdobju je ogrevanje s TČ z/v najcenejše, ker ima najboljši možen Cop.
Jaz mislim kaminsko peč na polena (razen za dušo Smile ) uporabljat v najbolj mrzlih dnevih, ker imamo TČ "na knap" sprojektirano, tako da bi v dolgotrajnem največjem mrazu verjetno rabila pomoč grelcev.

+ tisti backup za eventualno daljši izpad elektrike (žled) ali pokvarjena TČ ravno čez novoletne praznike, ko so vsi serviserji na smučanju itd...

Re: Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - KARMEN1 - 18.2.2015

Če imaš dimnik in te peč v prostoru ne ovira, je lepa tudi če je ugasnjena.
Mislim, da tisti, ki imajo ogrevanje dobro narejeno, uporabljajo kamin le v prehodnih obdobjih, ker bi v nasprotnem primeru kmalu postalo prevroče.
Uporaben je tudi v primeru izpada elektrike.

Re: Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - Faros - 18.2.2015

Ali se toplovodni kamin lahko uporablja, če zmanjka elektrike? Pregrevanje?

Z agregatom, ki poganja obtočno črpalko.

Re: Kamin - koliko ga dejansko uporabljate? - medo9 - 18.2.2015

Torej lahko naredimo zaključek: če hočeš redno sexati, imej kamin, ne pa talnega gretja :lol:

Da imam za primarno ogrevanje lončeno toplozračno peč sem že povedal, kajne? ;-)