PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na pelete -talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@:Monter:
Koliko je po tvojem mišljenju primerno število vžigov dnevno za peletni gorilec, da lahko pričakuješ življensko dobo vsaj 20 let?
Citat:predlagam zalogovnik toplote primerne litraže odvisne od kW kotla
Koliko je po tvoje primerna litraža (?? l/kW)?
Citat:Eno je teorija drugo pa je praksa in izkušnje.
Točno, enako kot moški in ženska. Za dober uspeh morata hoditi z roko v roki ter eden drugega upoštevati.
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar
Čim manj Smile težko rečem točno število, je od sistema/objekta zelo različno. Dolga življenska doba ni odvisna samo od števila vžigov.

30-40l za 1kW moči, kolegi majo različne teorije eni gredo celo na 60l na 1kW moči, seveda je pa spet odvisno za kak sistem/objekt gre.
Vem za primer 36kW kotel z lambdo na pelete, ki ogreva objekt 900 kvadratov vgrajen hranilnik 2000l imajo 2 vžiga na dan.

Sej pravim eno je teorija drugo pa je praksa, vedno moraš poiskat idealno pot zato da ni težav.
Citat:30-40l za 1kW moči,
Bo kar blizu. Sem malce računal za različne (5 do 15 kW) toplotne izgube hiše in kotel 25 kW. Je 2 do 5 vžigov na dan, pri večjih izgubah in pri lahki (montažni) gradnji (siporeks, izolacija do notranjega "ometa", ...) tudi več. Pri manjši moči kotla tudi več vžigov.

Ne moreš kar reči 40 l/kW, ker je že 2 do 5 vžigov velika razlika. Če bi bila življenska doba odvisna le od števila vžigov, bi to dalo življensko dobo 10 ali 25 let.

S proizvajalci gorilnikov je treba razčistiti število vžigov za povprečno življensko dobo, ter s tem določati potrebno velikost zalogovnika glede na individualnost vsake hiše.
Nimam časa - sem v penziji!
Nekaj je tudi na tipu gorilnika in sistemu gorenja v samem gorilcu, če že govorimo o zivljenski dobi gorilca in potrebni količini vžigov......

Tudi od kotlovnice do kotlovnice se bo po moje stevilka razlikovala .... kočem povedat, če malo spremljaš stvar, vidiš kaj peči in gorilniku odgovarja....
Lp
Colin
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Monter Napisal:V primeru če boš vzel kotel ki tega nima izvedenega potem to probaj rešit z Seltronovim regulatorjem polnjenja hranilnika SCC 30, kateri ti bo tudi po potrebi vklapljal kotel/gorilnik.
Od zalogovnika naprej pa glede na število ogrevalnih krogov še primeren vremensko voden regulator Seltron WDC/WXD. Sanitarno vodo pa kr preko sanitarne TČ.
Eno je teorija drugo pa je praksa in izkušnje.
Zakaj pa scc poleg wdc ? Saj wdc zna tudi tisto kar scc če si vsaj približno prav predstavljam.
V taki kurilnici je sw lahko hitro dražji kot hw. Pa je to res potrebno?
V izogib težavam pri prvem pregledu s strani dimnikarskega podjetja velja spoštovati zakon, ki predpisuje vgradnjo zalogovnika, velikost glede na energent. Ni druge, kot vsaj spoštovati zakon.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://mmc.bolha.com/0/image/160875/161318/Pec-na-pelete-drva-KOMPLET-FERROLI-SFL3-do-22Kw_5285238ebb866.jpg">http://mmc.bolha.com/0/image/160875/161 ... ebb866.jpg</a><!-- m -->
recimo da bi vzel to peč
Ferroli SFL 3
gorilec MIKRO P7 z dozirnim polžem
menjalna vrata SFL P 7
Sedaj pa moram deliti izkušnjo z vami, čeprav že kar nekaj let spremljam in se v tej temi nisem oglašal.

Glede kondenzacije

Imam klasičen kotel na drva na katerega je bil nameščen oljni gorilec. Sistem je vezan BREZ mešalnega ventila (izhod vroče vode direktno v radiatorje). V peči ni bilo v dobi cca. 15 let kurjenja nobenih znakov kondenza. Peč enkrat na leto očiščena s strani dimnikarja.

Pred tremi leti v sredini kurilne sezone gorilec na hitro zamenjan z vsem znanim Ferroli Sun P7. Na hitro je bilo zaradi potrebe po nabavi olja in posledično cena. Ni bilo časa, da bi še vgradili/predelali na mešalni ventil in s tem varovanju povratka.

Naj povem, da sem bil vključno z monterjem zelo presenečen nad delovanjem kotla (kondenz, saje...) zato v tem režimu dela sedaj že tretjo sezono.

Gorilec ima nastavljenih 50 stopinj, torej deluje v območju med 40 - 50. Vklopi se dvakrat na uro.
svetip, saj sem sam mel prej tudi ferolija sun p7... 2-4 vžigi na uro.... zdaj imam 2-3 vžige dnevno , z vremensko regulacijo, zalogovnikom in novim gorilnikom, sem porabo pelet znižal za cca 35% ... najdalj časa je trajalo, da sem polovil nastavitve novega gorilnika,..... da ne bo pomote, vsaka kurilnica se ne bo isto odzvala na predelave, katere sem jaz naredil....

lp
Colin
colinmcrae

Redno spremljam tvoje objave in mi je poznana tvoja situacija. Narejeno tako kot mora biti. Vse pohvale!!! (malo off topic: tudi jaz bi tako napravil kot imaš ti, vsaj prvotno sem imel v mislih najprej mešalni ventil, potem še zalogovnik in regulacija, vendar bi bilo potrebno vložit kar precej denarja. Vprašanje, ki se mi poraja je pa tako vsem jasno....)

Oglasil in napisal sem izključno zaradi debate o kondenzaciji in varovanju povratka.

Je veliko presenečenje, da je nimam, čeprav pločevinast kotel kurim na nizki temperaturi. Menim, da je vzrok konstantnega gorenja z visoko temperaturo vzrok temu. Enakega mnenja je kar nekaj nejevernih monterjev, ki so kukali v to mojo peč vključno z dimnikarjem.

Zato pa je že tretjo sezono tako kot je.
Si ti tudi iz Štajerske ,kje se dogajajo čudeži.................
Ja jani iz slovenske bistrice.... sem pa dostikrat v tvojem koncu.... mam prijatelja v juriju... tudi ti se lahko oglasiš in preveris "čudež"....

Lp
Colin
Hanzi
Razlika je v tem da SCC30 gleda na oba tipala na zalogovniku kar pomeni da gorilnik deaktivira šele takrat ko je zalogovnik ogret na temperaturo ki je nastavljena za spodnje tipalo, in ga proži šele takrat ko se sprazni. Kar pa je pri WDC drugače, iz tega razloga sem tudi napisal to.
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi