PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na pelete -talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Žerjavar Napisal:Peletni kotel ne spada v visokotemperaturno ogrevanje ampak je generator vroče vode, ki se lahko uporablja za obe vrsti ogrevanja.

Peletni kotel je visoko temperaturni kotel.
Nizko temperaturni kotli so kondenzacijski kotli.
Žerjavar Napisal:Ali niso izumili mešalnega ventila ravno zato, da lahko pretvoriš vročo vodo iz kotla v ustrezno temperirano ?
Mešalni Ventil spada pod regulacijo ogrevanja.
jani65 Napisal:Še malo pa bodo tudi klime imele neki zalogovnik
Klime-kompresor že prilagajajo moč delovanja trenutnim potrebam zato ne rabijo zalogovnika.
Jani65 saj ne sprašuje za vremensko vodeno regulacijo ampak za peletni kotel in talno gretje
Temu je bil primeren moj odgovor.
Lp
Žerjavar Napisal:Tudi 100 l vode v kotlu pri 70 C ima kar nekaj akumulacije, da se ohladi na 35 C, kot je potrebno za talno. Ob ponovnem vžigu rabiš nekaj časa, da se ti povratek dvigne na 60 C. Ta čas je enak, če imaš zalogovnik ali pa ga nimaš.
Kotel se ne ohladi na 35 C ampak ga kotlovna regulacija prižge na diferenco 5, 10 ali več C.

Lp
Hvala, na vaš odziv ,sedaj pa me zanima,kaj mi priporočate '
Mislim da nic .
dva trdita svoje, eden svoje kar mu po logiki dam prav.
Vsaj jaz nisem dobil nobenega odgovora, bom se kar sam posvetoval z energetiki in se pol odlocil kaj in kako. :mrgreen:
prseljenc Napisal:Hvala, na vaš odziv ,sedaj pa me zanima,kaj mi priporočate '
1.Rabiš kotel praviš peletni = 20 do 25 kw
2.rabiš hranilnik tople vode = 1200 do 1500 litrov
3.rabiš vremensko vodeno regulacijo za en ali dva ogrevalna kroga in SV
Za ogrevanje SV ti priporočam TČ za vse leto ,ker ogrevanje SV iz zalogovnika povzroča preveč mešanja v zalogovniku-izgub.

Velikost hranilnika na 1 kw moči kotla je 60 l vode . Ne delaj peletnega kotla v kombinaciji z talnim gretjem brez hranilnika tople vode in ne kupuj specialke za pelete ampak kotel z gorilcem katerega v skrajnem primeru odstraniš in kuriš na drva ali celo na elko če bo ugodna cena.

paparac
Logika je bila takrat ko sem vgrajeval novo kurilnico. Praksa -izkušnje so pokazale svoje slabe lastnosti zato sem tudi moral zamenjat določene komponente v sistemu. Kotel centroplus 25 kw + austria email PZ 1000 + WDC 20

Lp
Pozdravljen,

Jaz imam varianto Extraflame LP14. PeČ ima možnost regulacije (Časovne in nastavitev moČe...) Ogrevam cca. 120 m2, kotel ima na moČi ognja 2/5 približno 43 st.C . WDC regulacija pa mi pe izklaplja enako kot bi imel peČ na olje. Imam pa regulirano delno s peČjo in delno z regulacijo (Čez noČ namreČ peČ ugasnem)

VeČkrat je bilo nekega govora o nekem kondenzu na peČi in slabem gorjenju... Jaz pri meni tega ne opažam. Ni bilo še kaplje.

Vse deluje lahko si pridete pogledat Če ste iz okolice Sl. Bistrice.
Tak da tisti ki nimate zadeve ne bluzit. Tak je paČ v praksi.
×gego, kje iz slovenske bistrice..... potem takem sva lahko soseda..... jaz pravim zalogovnik ja..... vendar manjsega tam od 300 do 600l jaz z zadnjimi

nastavitvami dosegam 2-4 vzige dnevno..... meni se je zalogovnik in vremensks regulacija krepkp poznala pri porabi pelet..... zdaj preizkušam zalogovnik vode in brezstopenjsko modulacijo peletne peci, kot kaze, bo poraba se nekaj manjsa z modulacijo, ker v drugi fazi, ko je pec ze razgreta, ne potrebujes iste moči, da vzdrzuješ temperaturo vode, v peči, kot na začetku....

Lp
Colin
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
jokovot Napisal:...
Da tule vprašam samo to , kaj se ne pojavi kondezacija kotla v tem primeru?
Zalogovnik ne rešuje problema kondenza v kotlu in ni temu namenjen. Sem napisal, da je namenjen zmanjšanju števila vžigov.
Če si sveto prepričan, da se moraš absolutno rešiti kondenza, potem pač stalno vzdržuješ v kotlu temperaturo povratka (60 C).

Kako boš ti kuril, je tvoja odločitev, jaz ti skušam le razjasniti možnosti.
Citat:Peletni kotel je visoko temperaturni kotel.
Nizko temperaturni kotli so kondenzacijski kotli.
Ta definicija velja, če je kriterij temperatura dimnih plinov.
Pri kotlu pa je zanimiva voda in njena temperatura, ta pa je brez problema lahko enaka pri vseh kotlih z ognjem (drva, plin, olje, ...).
Sem le reagiral na trditev o temperaturi ogrevanja
(radiatorji : talno)
Citat:Hvala, na vaš odziv ,sedaj pa me zanima,kaj mi priporočate '
Lahko ti izračunam, če poveš:
- Toplotne izgube hiše v najbolj mrzlih dneh?
- Željeno max število vžigov / dan?
- Ali boš v kotlovski regulaciji imel tudi regulacijo moči gorilnika?
- Povej izbor moči kotla glede na tvoj izbor proizvajalca?
- Izbor moči gorilnikov glede na tvoj izbor proizvajalca?
Nimam časa - sem v penziji!
Kotel z zalogovnikom prej kondenzira kot kotel ,ki je edini vir ogrevanja,razen če je tako da ohranja delavno temperaturo.
jani65 Napisal:Kotel z zalogovnikom prej kondenzira kot kotel ,ki je edini vir ogrevanja,razen če je tako da ohranja delavno temperaturo.
Kje si pobral svojo trditev ?
Varovanje dviga povratka- 3 potni mešalni ventil z elektro pogonom nastavljen na 58 C . Poglej WDC 20 shema 414.
In WDC 20 upravlja z peletnim gorilcem -vklop in izklop.
Z majhnim sončnim pribitkom sem v zadnjih 24 urah na enem vžigu peletnega gorilca.

Lp
Tvoj kotel ima po 24 h v povratku 58ºC?
Ne povratek je do 58 C zaprt in ne spušča vode iz zalogovnika v kotel. V kotlu je bilo 38 C ob vžigu gorilca.
Jaz mam malo drugače..... meni regulacija gorilnika zadrži povratni vod na do 45 stopinj.... drugače mi peč 75 - 80% časa gorenje drži na 70-72 stopinj dokler se potem v zadnji fazi ne izklopi pri 74... Zalogovnik (se v celoti napolni do 72 stopink....

Vremenska mi vodi samo mesalni del do radiatorjev.....
Zadnje case 2-3vzigi dnevno imam pa cca 400l zalogovnik....

Lp
Colin
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
@colinmcrae

ToČno iz Visol. DrugaČe pa imam jaz nastavljeno tako, da imam dnevno temperaturo nastavljeno na 21, pa mi pri 22 st, izklopi.
Režim ogrevanja imamo od 6-9h in potem od 13-17h in pa podaljšano ogrevanje SV do 18h (nekje tako).

Ker smo se pred kratkim preselili smo meli v zaČetku januarja ful prevroČe v hiši.
Pokurili pa smo v januarju 25 vreČ peletov za ogrevanje in SV (mislim da bi lahko kaki dve vreČi manj). V februarju raČunam tu nekje na 20 - 22 vreČ.
Hiša je pa ytong 40cm in še nekaj malega izolacije in talno ogrevanje.

DrugaČe peČ se mi ne vklopi veČ kot 4x dnevno (veČinoma 3x).

Kar se zalogovnika tiČe, jaz Če bi imel prostor in dnar, bi kupil 1000l zalogovnik. Ampak mislim da manj ne bi pokuril, razen elektrike bi šlo manj (zaradi zagona peČi).
Če si odločen za pelete na tak sistem pol imaš dve opciji, kotel z prigrajenim gorilnikom kot ti je napisal najrad1 ali pa specialni kotel na pelete, tu pa zavisi to kolko bi rad bil gospoda razlika v obiskih kurilnice.
Obvezno ti predlagam zalogovnik toplote primerne litraže odvisne od kW kotla (to pa samo zaradi boljšega delovanja delovanja peletnega sistema in števila vklopov, je bil že v praksi primer na radiatorskem ogrevanju, da se kotel kljub modulaciji in nižanju moči prevečkrat vklopi in izklopi).
V kolikor boš vzel kak specialen kotel na pelete v večini že sami krmilijo vzdrževanje povratka in imaš zadevo do zalogovnika rešeno tako da ni bojazni po kaki kondenzaciji. V primeru če boš vzel kotel ki tega nima izvedenega potem to probaj rešit z Seltronovim regulatorjem polnjenja hranilnika SCC 30, kateri ti bo tudi po potrebi vklapljal kotel/gorilnik.
Od zalogovnika naprej pa glede na število ogrevalnih krogov še primeren vremensko voden regulator Seltron WDC/WXD. Sanitarno vodo pa kr preko sanitarne TČ.
Eno je teorija drugo pa je praksa in izkušnje.
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi