Pozdravljeni.
Bom uporabil kar to temo, ker imam skoraj enaka vprašanja.
Doma prenavljamo hišo. Idej je ogromno, posledično tudi toliko problemov. Ker ne bi rad pozabil na kakšno inštalacijo, bi si rad zadeve razčistil že prej, zato sem se obrnil na forum. Torej: odkrivam toplo vodo (dobesedno

)
Najprej da napišem naše želje oz. potrebe: za zelo dobro ceno sem dobil ploščate kolektorje, stare nekaj let, s katerimi bi ogreval sanitarno vodo. Med obnovo smo se tudi odločili za talno gretje, zato bi potrebovali tudi energent, ki bi ogreval stanovanje. Ker je financ minister

zaprl pipico, bo ta projekt potekal po korakih, vendar bi rad že sedaj kupil take stvari, ki bi mi v prihodnosti omogočile le priklop drugih naprav, ker ne bi rad menjaval že kupljenih zadev. Pa tudi ne bi potreboval neke zapletene avtomatike, ampak pač tisto nujno potrebno in raje nekaj več dobrih starih ročnih ventilov
Sedaj pa moje razmišljanje (ki verjetno ni 100% pravilno, zato me popravite in predlagajte boljšo rešitev):
Kot rečeno, bi s kolektorji ogreval SV. Torej bi toplo vodo iz kolektorjev speljal skozi 100L bojler. Ker bi bilo poleti tople vode za 100L bojler sigurno preveč, bi moral višek tople vode odpeljati (kako?) v večji zalogovnik, ki bi mi v primeru nekaj dnevnega oblačnega vremena poleti še vedno zagotavljal toplo SV. Težav s prostorom nimam, zato bi raje videl ločen bojler za SV in zalogovnik. Pozimi pa kolektorji verjetno ne bi zagotavljali dovolj tople vode, da bi SV dovolj ogreli, kaj šele da bi presežek ogreval zalogovnik, zato bi na začetku potrebno razliko SV ogreval električni grelec v bojlerju, kasneje pa je bila ideja, da bi kupili peč na trda goriva (ker živimo na vasi in je lesa vedno dovolj), s katero bi ogrevali vodo v zalogovniku na dovolj visoko temperaturo za talno, vodo iz zalogovnika pa bi speljali tudi v 100L bojler in tako ogrevali SV. Če bi bila slučajno sončna zima, bi pač kolektorji dogrevali najprej SV, višek pa vodo v zalogovniku. Na začetku bi tudi stanovanje greli s kaminom in po potrebi s klimo, kasneje pa kot rečeno kupili peč na trda goriva
Je sedaj kaj jasno?

Torej v prvem paketu bi moral kupiti 100L bojler za SV, zalogovnik, v katerega bi spravil višek tople vode poleti in verjetno nekaj elektronike in ventilov, ki bi to regulirali.
Sedaj pa na dan z idejami in predlogi, ker malo se mi o teh stvareh sanja, ampak res samo sanja

Kako velik zalogovnik? katero elektroniko?
Hvala in lep sončen dan (pri nas na obali že kakšno urco lepo greje

)