PodSvojoStreho.net
Zalogovnik+sanitarni bojler - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zalogovnik+sanitarni bojler (/showthread.php?tid=21489)

Strani: 1 2 3

Zalogovnik+sanitarni bojler - odalv47 - 5.5.2009

Pozdravljeni!
Sem novi na tem forumu a pripeljala me dilema.
Pač imam instaliranu plinsko peč z sanitarnim bojlerom VAILLANT.Zraven je še peč na trda goriva. Imam instalirano talno gretje.Zdaj mislim še priklopiti TČ voda-voda, sončne kolektorje in zalogovnik 1250l.Zanima pa me sledeče,kaj je boljše zalogovnik z potopljenim sanitarnim bojlerom npr.SIGMA R2 ali pa zalogovnik z spiralam, posebno pa solarni bojler.

LP

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - kotalka - 5.5.2009

oj,
cel kup virov toplote katere je pa potrebno uskladiti .... to je umetnost :twisted:
najti pravo avtomatiko, ali kombinacijo le teh :twisted:

trenutna moja dobitna kombinacija bi bila plin (olje) + drva + solar - TČ mi nekako ne diši

glede zalogovnika bi si pa odločil za potopljeni sanitarni bojler, zaradi prihranka pri prostoru, lahko si narediš tudi ločeno, ampak v praksi gre najprej v sanitarno vodo potem v zalogovnik, v sanitarnem se ohladi za cca 10* + v zalogovniku za 20* (glede na temp.v kolektorjih) ... temp. vode v sanitarnem bojlerju naj bi bila vsaj 40, dočim v zalogovniku ti pa zadostuje vsaj 30. Je pa tudi varianta, da si kolektorje posebej razdeliš za sanitar in ogrevanje ... no pa iimamo že 4 avtomatike :twisted:

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - afna - 6.5.2009

Odvisno kolk bos dal kolektorjev. Ce mislis met podporo ogrevanju s soncem potem naj gre vse na zalogovnik in iz zalogovnika potem bodisi s potopljenim bojlerjem oziroma po pretocnem principu z zunanjim prenosnikom toplote. Ce pa bos imel kolektorje samo za sanitarno vodo pa na bojler. Ceprav ne vem kako bi to potem povezal. Bojler ima ponavadi dve spirali. Ena bo za sonce, druga pa? Ce gre iz zalogovnika na drugo spiralo bos mogu celo poletje cel zalogovnik gret da bos mel rezervo za sanitarno vodo v primeru slabega vremena. Predlagam, da se odlocis med toplotno crpalko in kotlom na drva. Oboje se po moje ne splaca.

Jaz bi uporabil zalogovnik s zunanjim prenosnikom toplote za pripravo sanitarne vode, malce vecja povrsina kolektorjev za podporo ogrevanju, kotel na trda goriva, in obstojeci kotel za rezervo.

lp

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - odalv47 - 6.5.2009

A zakaj ne TČ.Sosed greje saj 150 kvadratov pa je ovo sezono pokuril 3600kWh to je okrog 400E,prej je pokuru 2000l kurilnega olja.Glede virov (plin in drva),to so ostali iz prejšnega stoletja,pa bi se lahko uporabili kak dodatni viri.Če npr.poleti ali prehodno obdobje, nebi zadosti zgreli sanitarno vodo kolektorji bi na zgornjo spiralo vezal plinsko peč da zgreje na minimalno uporabno temperaturo 37 stopinj.Peč na drva bi uporabil za kurenje nabranega lesenega otpada (občasno).

LP

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - afna - 6.5.2009

Jaz ne bi uporabil TC, ker pac nisem privrzenec kurjenja elektrike za ogrevanje. Ce ti tako pase pa investicija dopusca pa tud lahko. Ampak zmeri je bols met primarni pa sekundarvi vir pa to dobr poslihtan, kot pa 4 vire pa da vsak deluje nekaj po svoje.

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - telmos - 6.5.2009

kotalka Napisal:oj,
cel kup virov toplote katere je pa potrebno uskladiti .... to je umetnost :twisted:
najti pravo avtomatiko, ali kombinacijo le teh :twisted:

trenutna moja dobitna kombinacija bi bila plin (olje) + drva + solar - TČ mi nekako ne diši

glede zalogovnika bi si pa odločil za potopljeni sanitarni bojler, zaradi prihranka pri prostoru, lahko si narediš tudi ločeno, ampak v praksi gre najprej v sanitarno vodo potem v zalogovnik, v sanitarnem se ohladi za cca 10* + v zalogovniku za 20* (glede na temp.v kolektorjih) ... temp. vode v sanitarnem bojlerju naj bi bila vsaj 40, dočim v zalogovniku ti pa zadostuje vsaj 30. Je pa tudi varianta, da si kolektorje posebej razdeliš za sanitar in ogrevanje ... no pa iimamo že 4 avtomatike :twisted:
Lahko ti napravim eno shemo kako pa kaj z vsemi temi zadevami v enotnem sistemu. Sistem s spiralo ima svoje slabosti, kot tudi posebej bojler. Zato bi bilo bolje stvari malo zreducirat in smiselno povezat, da ne bi metal energije preč brez veze, kot jo velika večina.

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - odalv47 - 11.5.2009

Še vedno nisem dobil pravega odgovora na vprašanje kaj je boljše,zalogovnik z potopljenim sanitarnim bojlerom,zalogovnik z sanitarno spiralo ali zalogovnik+ sanitarni bojler.
Prosim če lahko pomagate. Morda je kakšen obiskovalec foruma kateri ima že instalirano eno od teh zadev,te da napiše prednosti in pomanjkljivosti svojega sistema.

LP odalv47

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - FranciZ - 11.5.2009

Jaz bi koristil opcijo sanitarni bojler vgrajen v zalogovnik le v skrajnem pomanjkanju prostora. Drugače pa smo o tem že nekako debatirali in me je ob tem motilo predvsem tudi to, da moraš za koristno temperaturo vode v saniternem bojlerju imeti na isto temperaturo ogret celotni zalogovnik ( ali nižjo temperaturo vode v bojlerju ) oz. ob višku toplote iz kolektorjev ( recimo ) previsoko temperaturo vode tudi v bojlerju.
Torej je po moje opcija z ločenim sanitarnim bojlerjem boljša, saj se na koncu lahko sam odločim, na kake temperature kateri del ogrevam in s čim, če imam na razpolago več virov toplote. V sanitarnem bojlerju pa na tak način vedno približno enako temperaturo vode.

Pač moje laično mnenje ...

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - bobo - 11.5.2009

Tudi mene moti to, da moraš pri kombiniranem zalogovniku segrevati celotno vodo, če potrebuješ samo sanitarno vodo. Zato se čedalje bol nagibam k temu, da bi postavil bojler nad zalogovnik (zaradi pomanjkanja prostora). Problem, je v tem, da nisem še našel dovolj nizkega zalogovnika (300-500l) in bojlerja (200l), da bi ju spravil v skupno višino 250 cm. Premer je lahko do 1m.
Pred časom sem že na internetu videl nekaj podobnega, a žal tega ne najdem več.

Ali ve kdo za kakšno takšno kombinacijo zalogovnika in bojlerja???
Ali je kje kakšen proizvajalec, ki izdeluje takšne kombinacije po naročilu???
Ali ima kdo izkušnje s samogradnjo bojlerja? Kako je z notranjo površinsko zaščito (lakiranje, emajliranje, ...)?

Lp
B.

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - telmos - 11.5.2009

Od vseh varijant je najboljša tista z velikim alfa lavalovim izmenjevalcem in termostatskim ventilom. Preizkušeno deluje, pa še celega zalogovnika ni potrebno gret zaradi san. vode

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - odalv47 - 12.5.2009

Eno razmišljanje glede instalacije zalogovnika z potopljenim bojlerjem in dvema spiralami, pa me prosim popravite če se motim.
Gre se za kombinacio virov TČ-kolektorji-plin.
Zimski period: sonce greje na spodnji spirali zalogovnika, pač kolko zmore, dogreva TČ z dvemi temp.60 in 35 stopinjami,to pomeni imam sanitarno vodo 55 stopinj in ogrevanje z konvektorji, ter 35 stopinj za ogrevanje z talnim gretjem.
Letni period: sonce greje na spodnji spirali zalogovnika,temperatura sanitarne vode je pač kolko zmorejo kolektorji. V slučajo daljšega perioda oblačnega vremena plinska peč zgreje z zgornjo spiralo zgornji del zalogovnika (sanitarno vodo) na minimalno temp. okoli 37 stopinj da je poraba plina minimalna.
V slučajo daljšega sončnega perioda,da se voda ne pregreje v zalogovniku pa spodnja spirala hladi v nočnem terminu.

LP

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - glavca - 15.5.2009

Dobrih in slabih stvari na svetu ni, so samo kompromisi.

1. Ne rabiš gret celotnega zalogovnika, ker se voda razsloji - zgornji del jih lahko ima 60 spodaj 20 !

2. V Primeru potopljenega boljerja imaš vedno cca 80l tople vode, ker pri več uporabnikih naenkrat včasih kača ne prenese takšne moči (sploh če je majhna temeraturna diferenca). Vgrajen boljer ima čas, delo z časom pa je moč. Z drugim besedam, voda se ima čas segreti !

3. V vgrajenem boljerju je samo 80l vode - v kači še manj in manj vode ti jo stoji, manj je šans za staranje vode in legionelo.

4. Za sončne kolektorje je najbolje čimveč vode in tu je zalogovnik v prednosti, saj če je spirala čisto spodaj lahko zadeva deluje že pri 30C vode iz kolektorjev, kljub temu da imaš na vrhu 60C, seveda treba takemu sistemu pomaga z drugimi viri čisto na vrhu (laho vgrajen el. grelnik ali tč direktno v saniranem boljerju).

5. Ločen boljer ima prednost samostojnosti - ne precuri ti zalogovnik in boljer na enkrat!

6. Izgube pri ločenih boljerjih so večje - beri so manj izolirani v osnovi kot zalogovniku in kot drugo, bolj pomembno, površina se veča s kvadratom, volumen s kubikom. p.s. Piksna piva se spari v 15 minutah, plastenka 2,5l drži dve ure na 30 C v senci ! Smile Vir.: Vlak beograd - constanca Smile

7. Ne rabiš še ene črpalke pri kači in vgrajenemu boljerju in en kup cevi.

8. 1000l zaloge vode zdrži po tednu vročine še teden deževja Smile

pa še kaj bi se našlo Smile

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - burgy26 - 15.5.2009

Mislim, da ne bi bilo slabo, če bi ti telmos še enkrat razložil svoje videnje...

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - odalv47 - 16.5.2009

Telmos malo bol natančno razloži v čem je prednost.Cena samog izmenjevalca z regulatorjem je okrog 2500E

Re: Zalogovnik+sanitarni bojler - telmos - 16.5.2009

Cena FWM je nekaj čez 1600 euro. Je pa veliko uporabnejši ta modul glede na vgrajeni bojler ali pa serpentino, ker nima nepotrebne akumulacije vode, dosega popolno izmenjavo temperature z maksimalno razliko 5°C za 35 l vode/min in ob tem ne podhlajuje kompletnega zalogovnika, ne potrebuje veliko prostora, ni problematičen zaradi elektro erozije, lahko ogreva vodo tudi če imamo v zalogovniku samo plast parih centimetrov tople vode, enostavno nastavimo temperaturo izhoda san. vode s termostatsko glavo, če imamo cirkulacijo, dodamo črpalko v zato pripravljen priključek i.t.d.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.soncni-kolektor.si/produkti.aspx?category=hidravlika&subcategory=modul-fwm-35">http://www.soncni-kolektor.si/produkti. ... dul-fwm-35</a><!-- m -->