Objave: 841
Teme: 30
Ocena:
11
Oz. ko se redno ogreva mora biti 30 stopinj cist dost.
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Pri vremensko vodenem mešalnem ogrevalnem krogu se pogosto ventil precej zapre in je dvižni vod pod 40°C (povratek iz mešalnega ogrevalnega kroga pa nekaj manj) tudi v hujšem mrazu, seveda če imaš to dobro zbalansirano. Za dogrevanje, ne segrevanje v začetku je dovolj. Amen
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
Mišek2014, malo zamujam ker nisem vsak dan prisoten. Imam čisto navadno peč s spodnjim odgorevanjem, proizvajalec je že pred leti nehal delat ta program ker se je preusmeril v industrijske peči na bio maso a na koncu šel v stečaj. Regulacija ni nič posebnega imam vgrajen tako imenovan ladomat ki skrbi za dvig povratka oziroma da je na povratku v kotel cca 60 stopinj se da nekaj nastavljat a pustim pri miru kot so nastavili. V stanovanju imam sobni termostat ki vklaplja črpalko in motorni mešalni ventil. Ostala regulacija ta pa dva cevna termostata in eden na peči ta skrbi za vklop črpalke ladomata ostal dva pa skrbita da se obtočna črpalka vklopi ko je dovolj tople vode in izklopi pri neki temperaturi cca 40 stopinj ko ni koristi od kroženja vode, zakaj dva ne eden diferenčni, ker je eden bliže ladomatu od koder je priklopljen dvižni vod in dovoli vklop obtočne črpalke ko je dovolj tola voda in drugi ob zalogovniku, ki prekine delovanje obtočne črpalke ko postane voda hladna. Nisem se odločil za nobeno vremensko in ostalo ragulacijo meni ta povsem zadostuje in še pokvariti se nima veliko. Hiša je grajena klasično in tudi malo izolirana čeprav ne najbolje. Morda ni najbolj razumljivo a ti ne znam bolje opisati, zadeva je res simp in ker sem kuril prej brez zalogovnika in enako krmilil obtočno črpalko s sobnim termostatom in termostatom na peči vidim razliko in kar je najbolj važno smo vsi zadovoljni na toplem.
Objave: 841
Teme: 30
Ocena:
11
Ja saj razmišljam bolj o poceni varijantah.
Nekaj sem zdaj študiral, če ve kdo povedati;
primer da bi dal talno preko mehanskega termostatskega mešalnega ventila.
Zdaj, če je elektronska regulacija, tista uravnava temperaturo dvižnega voda, da drži nastavljeno temperaturo, črpalka pa ves čas dela, temperatura tal je ves čas enakomerna (spreminja se zvezno s temperaturo vode).
Pri mehanski varijanti, pa noter spušča stalno enako temperaturo, kolikor jo pač nastaviš. Recimo, da je to 30°C. Takrat ima površina poda npr.27°C. Ko je v prostoru dosežena nastavljena tem. recimo 22, termostat izklopi črpalko in čaka, da se prostor ohladi za eno stopinjo (histereza termostata) in potem ponovno vklopi.
Vprašanje, za koliko stopinj v tem času niha temperatura tal? Če ima ob izklopu črpalke pod npr. 27 stopinj (na pamet rečem, lahko da je manj); na koliko se ohladi, ko se ponovno vklopi črpalka zaradi padca temp. v prostoru.
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Ti ON/OF sistemi so zgodovina ,res je ,da regulacija nekaj stane ampak pozabiš po prvi zimi.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Talno zna res biti problematično z on off in sobnim termostatom.
Enostavno ima preveč časovnega zamika. Radiatorje se lažje regulira z on off sploh če imaš termostatske ventile. Naj bi jih nadomestilo tudi hidravlično uravnoteženje,ki pa ga laik ne zna izvesti.
Ocena:
1
S talnim nimam nobenih izkušenj in znanja tako da ne bi sodil o regulaciji. Sam imam klasično z radiatorji nekaj teh je še starih EMO trika, sevewda z enostavno regulacijo temperatura niha za kakšno stopinjo a to ni težava. Kar se tiče čiščenja izmenjevalcev v peči ki so vertikalni cevni imam krtačo na vrtalnem sroju in ko povrtam se skoraj svetijo. Od kar imam zalogovnik je to opravek na tri do 4 tedne, malo se že vonja saje po kurilnici a ni hujšega
Objave: 529
Teme: 12
Ocena:
0
Kakšen dimnik pa imaš? (Material, fi, višina) Moč kotla?
To me zanima, ker trajnožarni kotli potrebujejo boljši vlek, pa bi rad vedel, kaj zadostuje.
Ocena:
1
Imam dimnik Schidel fi 16 od priključka peči cca 8.5 m. Mrzel malo slabo potegne a ko se segreje ni težav z vlekom kotel je star in ima 35 ali 40 Kw. Po izračunih bi bil morda boljši fi 18 a se ga takrat ko sem gradil ni dalo dobiti, pri Schidlu so mi glede na dolžino svetovali 16 deluje že 36 let.
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Danes sem čistil STADLER HS 26. Tri dni nazaj se je začela kadit ,zadnje čiščenje je bilo sred Decembra ,cevni izmenjevalec zabit in izhod iz kotla. V čem je težava da se to dogaja ali bi moral pogosteje čistit, dimna cev iz kotla ima dve koleni pod kotom 90
Objave: 529
Teme: 12
Ocena:
0
Drva ali peleti? Če sklepam po svojem kotlu (na pregorevanje), se mi dim/saje tvorijo ob pomanjkanju zraka, pa kadar je nizka temperatura plamena (vžig, ali pa če mi ob koncu gorenja ostane "večji kos", ki se začne ob ugašanju smoditi).
@kurili, pri nas pa je "neizolirana šamotna tuljava" neznanega proizvajalca. Fi 160, a kak meter daljša. Torej naj bi načeloma zadostovalo za HS 32, ki bi mu s šamotnimi oblogami zmanjšal moč, le s turbolatorji ne bi smel pretiravati.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Je treba pleva ločiti od semena, pa malo se izobraziti, ker uplinjaka se nekoliko drugače kuri kot klasika kjer pogori vse, ne glede na to kako naložiš. No saj tudi v uplinjaku konec koncev pogori vse, samo je? kaj da od sebe-razentakega dima kot ga lepim po temah