Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Imam podobno shemo samo starejšo seltronovo avtomatiko. Očitno imaš preveliko hitrost na črpalki, če prav razumem imaš 6 stopenj in možnost PWM regulacije, ne poznam -tudi WDC-ja? Ali se da na WDC regulirati hitrost črpalke: fiksna hitrost ali PWM odvisno od trenutnih temperatur peči, povratka in hranilnika.
Črpalki lahko zmanjšaš hitrost z serijsko vezavo žarnice v njen tokokrog- približno isto w kot ima črpalka, bom pa pogledal na internetu kakšno čudo je to.
Jaz imam v peč vstavljene zapore dimnim plinom in se pri drveh obnesejo, je pa nekje slika in šablona z merami "Zapora dimnim plinom" naslov teme , če se ne motim!
Še ena kurilnica v kateri se bo presedelo kar nekaj časa :mrgreen:
Ocena:
-58
Osredotoči se na črpalko za polnenje hranilnika; je stopenjska in z možnostjo zvezne regulacije? Mora biti kdo ki jo pozna in ti bo kaj več pomagal, jaz nebi odkrival tople vode če ni treba. :lol: Kontaktiraj Seltron.
Objave: 183
Teme: 12
Ocena:
0
Kakšen material naj uporabim?
Hvala za pomoč
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
zamot: čeprav če si prav predstavljam, si ti s tem vložkom enostavno zaprl srednje dve poti do dimnika? a ne bi bilo bolje da bi dim nekako "prisilil" da bi moral iti bolj ob stenah izmenjevalca?
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:a ne bi bilo bolje da bi dim nekako "prisilil" da bi moral iti bolj ob stenah izmenjevalca?
Dimne pline je treba v izmenjevalcu vrtinčiti. da se premešajo in se vsa količina enako ohladi.
Če dimni plini tečejo skozi izmenjevalec enakomerno (laminarno) se bo tisti del ob izmenjevalni površini bolj ohladil, srednji del pa manj. V vodo bo prešlo manj toplote, kot pri vrtinčenju.
V vertikalnih cevastih izmenjevalcih so običajno v sredini nameščene kake ovire (veriga, polžnica, ...), ki vrtinčijo pline.
Tudi ovira ob vstopu d.plinov v izmenjevalec jih vrtinči.
Vsi pripomočki za vrtinčenje zmanjšujejo skupni vlek dimnika.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
0
@žerjavar:
Torej predlagaš vstavek spiralne oblike, ki bi pline upočasnil?
Z vlekom dimnika ni nikakršnih težav, tako da bi se ob predpostavki, da bodo vstavki pomagali le teh z veseljem poslužil.
Ocena:
0
Ali pa predlagaš kotel brez avtoceste do dimnika? Imam občutek,da je pec enostavno premalo močna.
Namen za nakup novega kotla je bil, vendar je zmanjkalo šuškov.
Mi morda zna kdo svetovati, če bi ostalo kaj € kakšno peč bi se splačLo kupit?
Kakšno moč sploh rabim?
Koliko bi me to prišlo?
Ocena:
1
Citat:Mi morda zna kdo svetovati, če bi ostalo kaj € kakšno peč bi se splačLo kupit?
Kakšno moč sploh rabim?
Za ta nasvet so v osnovi potrebni podatki o toplotnih izgubah stavbe = potrebna moč ogrevanja (Energetska izkaznica).
Na izbiro moči peči pa precej vpliva tudi režim kurjenja (čas delovanja kotla s polno močjo v 24 urah, ...)
Objave: 529
Ocena:
0
Okvirno lahko izgube stavbe izračunaš, če segreješ zalogovnik, potem pa meriš koliko se med ogrevanjem stavbe ohladi v določenem času pri znani zunanji temperaturi. (Če tehtaš drva, lahko približno izračunaš še izkoristek in MOČ kotla.)
@exsotic, mene majhna razlika med dvižnim in povratnim vodom ne moti, če poraba drv ni prevelika (jih sesa skozi dimnik). Pri nižji temperaturi kotla ima le ta malo manjše sevalne izgube, hkrati pa močnejša črpalka "pokuri" malo več elektrike. Itak pa lahko zalogovnik segreješ na "poljubno" višjo temperaturo v drugem, tretjem... krogu segrevanja. (Ali pa dvig povratka prestaviš iz 65°C poljubno višje.)
Vzemi si čas in nalagaj drva, dokler zalogovnik ne doseže npr. 90°C. Spoznati moraš, kako "deluje" tvoj sistem. (Sedaj si podoben vozniku, ki 5 sekund tišči plin do konca in "jamra", zakaj avto ne gre več kot 60. Tudi fičo gre čez 100km/h, le čas potrebuje. Če pa ne gre, potem šele razmišljaš o "napaki" na vozilu.)
Ocena:
-58
4mm "floh ajzen", to je hitro narejeno pa sprobaj , boš presenečen. Spet preveč nakladanja :wink:
Ocena:
0
Vse lepo in prav. Udobje in konstantna temperatura sta zadovoljili moja pričakovanja. Pa vendar peč imamo že vrsto let, zato sem bil presenečen nad nizkimi temperaturami, kljub temu da z drvi nisem šparal. Tako da mogoče peč ne zmore., ali pa narobe kurim???
Najprej izračunam toplotne izgube nato pa naprej.
Kako naj izračunam izkoristek kotla? Hvala za pomoč!
Objave: 342
Teme: 14
Ocena:
0
Lp.
Pri meni je bila temperatura peči nizka če je bil povratek nastavljen prenizko oz hitrost črpalke previsoka. Se pravi če sem zvišal hitrost črpalke sem moral zvišati poveatni vod
Ocena:
1
Citat:Kako naj izračunam izkoristek kotla?
Teoretično izračunati ga ne moreš. Lahko ga izračunaš iz praktično izmerjenih vrednosti med delovanjem kotla.
Dovedeno energijo meriš kot težo goriva in z teoretično kurilno vrednostjo dobiš vloženo energijo.
Možno je, da z kalorimetrom meriš dobljeno uporabno toploto v vodi - meri se pretok in temperatura vroče in povratne vode.
Možno je da z meritvami dimnih plinov (pretok in temperatura) izračunaš izgubljeno toplotno energijo. Prišteješ še izgubljeno toploto iz peči skozi izolacijo.