PodSvojoStreho.net
Težave z zalogovnikom - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Težave z zalogovnikom (/showthread.php?tid=60413)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Težave z zalogovnikom - exsotic - 26.1.2015

Lep pozdrav,

Potrebujem nekaj rešitev oziroma nasvetov glede težav z polnjenjem zalogovnika.

Dober mesec nazaj smo k klasični peči VHU 26 (25 kw) in k radijatorskem gretju vgradili vremensko vodeno regulacijo wdc20 ter 1500 l Lantherm zalogovnik.
In težava, ki se pojavlja z sistemom je da zalogovnika ne spravim višje od 70.c.

Monter trdi, da je peč za ogrevanje te mase vode (1500l) dovolj močna, a da zaradi odjema radiatorjev pač ne bom mogel zalogovnika segreti višje kot okrog 70 stopinj.
TEŽAVA OSTAJA NEGLEDE na izbrano temperaturo dvižnega voda.

Ker v večini tem opažam, da uporabniki segrevajo zalogovnike tudi do 90.c me zanima, kaj menite vi? V čem je težava?
Je dejansko kriva peč, z premalo moči? Monter omenja formulo 55l x kw?

Ko hladno peč zakurim na odgorevanje, je v dobrih 3 minutah na 90 stopinj, ko pa se priklopi obtočna črpalka in začne polniti zalogovnik, le tega hitro segreje do 65.c, hkrati pa pade tudi temperatura v peči. Nato pa ne glede na količino drv, ki jih naložim v peč temperatura zalogovnika in peči obstane na povprečnih 65.c in se ne premakne več.

70.c segreta voda v zalogovniku se mi zdi odločno premalo, sploh ker imamo radijatorje in zato pri povprečni temeraturi dvižnega voda 40-45 stopinj, bore (pre)malo uporabne toplote.

Kaj lahko naredim za rešitev težave?

Iskrena hvala za VSAKO pomoč!!

Re: Težave z zalogovnikom - jani65 - 26.1.2015

Navaden kotel za tvoje kw rabi 1000l zalogovnik,ne mešat uplinjevalnimi.

Re: Težave z zalogovnikom - Merlin1 - 26.1.2015

Če zaprete odvod energije iz zalogovnika ga mora segret, če je z regulatorjem vleka vse v redu in je pravilno nastavljen.

Ni pa nujno, da ga bo uspelo segret z vključenim ogrevanjem.

Re: Težave z zalogovnikom - okram - 26.1.2015

Na koliko mestih meriš temperaturo v zalogovniku

Re: Težave z zalogovnikom - Hanzi - 26.1.2015

Koliko m2 kako izoliranega hiše ogrevaš.
Če kuris vsak dan,koliko ur pec gori,oziroma koliko kg drv zmečeš vanjo.
Če bo v peči vsako uro pogorelo 10kg drv,ni hudič da bos imel po petih urah več kot 70C. Razen če imaš samsona nastimanega da ti pri 70 zapre zrak v pec.

Re: Težave z zalogovnikom - Brezdomec - 26.1.2015

Se strinjam z Merlinom in Hanzijem.

Poskusi dlje časa kuriti. Meni se zalogovnik v "prvem krogu" ogreje na cca. 75°C, v "drugem krogu" iz 75 na 85°C, spravil sem ga tudi na 95°C, vendar se mi zdi, da moj klasični kotel takrat deluje s slabšim izkoristkom. Zalogovnik bi po dolgotrajnem kurjenju moral segreti na poljubno temperaturo, če hiša nima 20kW+ izgub.

Se pa mi dozdeva, da bi za optimalno temperaturo/moč kotla moral "porihtati" dvig povratka. Da ne bomo ugibali?
- hidravlična vezava? (skica ali fotografiJE)
- Shema na WDC? (pritiskaj tipko ESC, da se ti nariše shema. Je slučajno 414b?)
- Na koliko je nastavljen povratek?

Re: Težave z zalogovnikom - zamot1 - 26.1.2015

Prvo je treba razčistit kakšno vezavo imaš med zalogovnikom in pečjo. Najosnovnejša je od Seltrona shema 245, 291 itd (dvig/regulacija povratka z polnenjem hranilnika). Kaj ti krmili WDC20? Če imaš regulacijo povratka rešeno z ladomatom je druga štorija. Imam isto peč in hranilnik, dela bp, z dodatnim dif. termostatom hranilnik lahko nafilam do 95°C, je pa nevarno da uide izpod kontrole, se je že zgodilo k sreči brez posledic :mrgreen:

Re: Težave z zalogovnikom - Roby - 26.1.2015

Jaz vedno govorim, da je pri izbiri velikosti zalogovnika, potrebno preverit kakšne izgube ima hiša, ali je talno ali radiatorji, moč kotla, ali spada zraven še SV(in na katero temp. grejemo SV), koliko hočemo ogreti hišo,.......

Nisi pa nič omenil kakšna je ta vaša hiša, okna, fasada, streha, kvadratura, željena sobna temp.

Tu gor je zadnjič en napisal čim večjega (celo svojga je ponujal 5000l), ja in kaj naj potem 2 dni greje zalogovnik, da ga bo potem v eni noči skuril.

Re: Težave z zalogovnikom - zamot1 - 26.1.2015

Ne ga begat z izolacijo, okni itd., to nima veze s tem če peč ne doseže več kot 70°C po montaži zalogovnika?

Re: Težave z zalogovnikom - Fery - 27.1.2015

Predvidevam, da imaš ladomat, zato peč ne dosega niti 65 stopinj, ampak jo tam, z zmanjševanjem odvzema, umetno drži ladomat.
Pač prešvoh peč za to, kar si ti želiš.
Če bi bil pa kurjač pravi, bi tudi to spravil na 90.
Ampak ne smeš šteti karjol drv, ki jih za to porabiš.

Re: Težave z zalogovnikom - Hanzi - 27.1.2015

Roby,jaz sem ponujal 5000 zalogovnik. Ampak dejansko takemu ki bi ga čez noč lahko spraznil. In to ni bil nekdo s 25kw viadrusko. Ker s tako pečjo je človek s 40+ radiatorji v hudem mrazu zagotovo na mrzlem.
Če ti misliš da je 1000l zalogovnik ok,naj ti povem da je tudi prevelik za 6 kw kamin v dnevni sobi.
fery: karjola drv je dovolj da zalogovnik segreje avtor na več kot 70. Ali avtor prehitro odneha z nalaganjem,ali pec zapira samsona ( lopato spodaj za zrak),ali pa ima v wdc nastavljeno "pametno" varovanje sistema, da mu takrat prisilno hladi sistem z gretje hiše ne glede na temperaturo v njej.
Avtor je itak povedal premalo podatkov,tudi kakšna slika bi lahko pomagala.

Re: Težave z zalogovnikom - Fery - 27.1.2015

Premalo uporabne toplote najbrž pomeni, da je premalo toplo.
Torej gre za ogromen odvzem in posledično je treba kuriti, kuriti.
Tu ti ne pomaga noben zalogovnik, v bistvu je v takih pogojih zalogovnik nateg.

Res da je premalo podatkov, ampak vsaj nekaj takega je razbrati med vrsticami.

Re: Težave z zalogovnikom - Žerjavar - 27.1.2015

Roby Napisal:Tu gor je zadnjič en napisal čim večjega (celo svojga je ponujal 5000l), ja in kaj naj potem 2 dni greje zalogovnik, da ga bo potem v eni noči skuril.
5000 l zalogovnik ni nič posebnega.

Le en primer: Solidno izolirana hiša s toplotno izgubo 5,8 kW. Radiatorsko gretje, nekoliko majhni tadiatorji, potrebna temperatura dvižnega voda 70 C. Želi kuriti le enkrat na dan največ 4 ure. Potrebna peč je 35 kW, potreben zalogovnik za temperaturo 90 do 70 C je 5000 l.

Re: Težave z zalogovnikom - zamot1 - 27.1.2015

Najbolš da si postav tak zalogovnik kot je na dvorišču TETOL v Ljubljani, se že od daleč vdi.

Re: Težave z zalogovnikom - jani65 - 27.1.2015

KWB Classicfire 48kw z zalogovnikom 2x2000l z 500l vgrajen bojler .Zadeva deluje optimalno in mislim ,da se ne more navaden kotel z 25kw delovat optimalno z 5000l.
Ogreva gostinski lokal in tri stanovanja.