PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira TČ ali peč na Pelete v novi PH

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hiša H Napisal:@vincent: ne jaz sem površno napisal. Hiša ima 14 kWh/m2 na leto porabe, ne pa moč
črpalke

Torej tebi zadošča 6 kW TČ zrak/voda...pri zemlja/voda še nižja moč.

In tako TČ lahko poganjaš s solidnim 3 kW agregatom...vzameš inverter da je 'za prmej'.
Res imaš, sem vprašala tistega ki mi je PHPP računal, pa mi je to narobe povedal ali sem ga narobe razumela. Je rekel, naj vzamem heat load in pomnožim s kvadraturo , delim s 1000 in dodam 2kW čez palec za vodo. Kasneje mi je itak dal PHPP in vidim zdaj v zavihku heat load, da je T1 = -8, T2 = 6,6 stopinj. Res pa je, da tu so upoštevani vsi dobitki, ampak spet je rekel in je imel prav, da premalo.

Kakorkoli, mi smo tako naredili imamo 5kW črpalko, ki od sebe brez grelcev pri -15 da kao 4,2kW (pač deluje tako da veča odjem in hitreje niža COP) in nas je malenkost neslo samo zadnji teden v decembru, ko je bila najnižja T, ki jo je TČ pokazala -18, 4 ali 5 dni pa konstantno pod -10, mi pa grelcev nismo imeli vklopljenih. Dan pred ta najhujšim mrazom smo pa vodo v 300L bojlerju znižali za 20 stopinj. Notranja T je padla za dobro stopinjo, tople vode nam pa nikdar ni manjkalo. Če bi imeli pa takrat tipko za grelce vklopljeno, pa še tega ne bi porajtali. Tudi ni bil potem problem v prvem tednu januarja ko se je še vedno gibalo okoli -5, dovajati dovolj in še več energije v objekt, da smo ga nazaj rahlo pregreli.
@vincent

Mislim, da odgovor ni tako enostaven .......
Upoštevati je treba če gre za eno ali trifazno napajanje hiše.
6KW TČ je najbrž vedno enofazna.
Potem je treba upoštevati, da agregat prenese zagonski tok TČ
In ne nazadnje je treba upoštevati cos fi TČ (in vsega kar spada zraven)
HišaH, napisal si cel roman na začetku, nisi pa napisal kvadrature.

Moja opažanja glede porabe enofaznega inverterja 5kW so podobna kot pri JaBK, ampak ker še ne živimo v hiši (150m2, pasivna) in smo imeli malo konfuzne razmere (protokol za pregrevanje estriha v zimskem času, brez ogrevanja SV) ne morem dati relevantnih številk o porabi (čeprav jo natančno merim in zapisujem ves čas).
Poraba je vsekakor nizka, ne glede na vse (najvišja temperatura v hiši med protokolom je presegla 37°C Smile to je bil neverjeten šok ko si prišel iz zunanje -5°C v hišo Smile ).

Cos fi za inverter se giblje med 0,96 in 0,98 (sem spremljal pri več različnih modulacijah - to je zanesljiv podatek).
Ko TČ taktira (kompresor ustavljen) pa je cos fi dosti slabši, le okoli 0,4 (ampak takrat dela le obtočna črpalka Wilo razreda A z elektronsko komutiranim motorjem in njena poraba je okoli 37W, torej zanemarljivo).

Trenutna poraba 5kW inverterja se giblje med cca. 300W (ko dela na minimumu modulacija 16%) do maksimalne 2100W, ki je ostala zapisana v zgodovini števca.
Ta najvišja poraba je bila, ko se je izvajal protokol estrihov pri zunanjem minusu in je TČ proizvajala okoli 47°C dvižnega voda. Predvidevam, da na enako največjo trenutno moč lahko računam pri proizvodnji SV v podobnih razmerah.
Tako TČ bi potem lahko gnal agregat z nekih 2,5kW nazivne moči, dobijo se za cca. 500 EUR. Še bolje bi bilo, če bi agregat filal UPS, ki bi zagotavljal bolj stabilno napetost.
(za opazovanje zagonskega toka bi rabil spominski osciloskop...) Mogoče si ga kdaj sposodim v firmi, ga imamo.

Električnih grelcev ne uporabljam (in jih seveda ne bi niti v primeru izpada elektrike in dela na agregat, mogoče bi takrat le nastavil temperaturo prostorov na nižjo vrednost, recimo na kakšnih 19°C, preživeli bi, čeprav v puloverjih). Imajo pa pasivne hiše veliko vztrajnost, sploh če so masivna gradnja s talnim gretjem in se kratkotrajni izpad elektrike sploh ne opazi.
tale cos-fi. Preden sem jaz poštekala, zakva se gre, sem rabila, ste se kar nekaj v sosednji temi z mano ukvarjal...

No, da povem. 3x sem vso elektriko v hiši dol vrgla za 5-6 ur. In potem primerjala porabo, ki jo je izračunala napravica glede na mere tokovnih klešč in porabo na elektroštevcu. Slednjega imam na decimalko natančno. resda so bile porabe malo majhne in zato tista decimalka postane več vredna, ampak vseeno. cos-fi, ki sem jih izračunala: 0,77; 0,78; 0,8. V specifikacijah TČ je napisano power factor 0,94 (domnevam, da je to mišljen cos-fi in da ima TČ neki korektor cos-fija vgrajen), kar sovpada z meritvami Fantoccijevega jajčka, pa mrbit kej laže ali pa ne, to boste štromarji povedali, koliko lufta imajo te naprave (da ni spet tako kot poraba goriva pri avtu). Defroste mi dela s pomočjo grelcev zaradi prenizke T vode v talnem, pa takrat cos-fi malo naraste, očitno ima pa tudi kar teže tistile cos-fi=0,4, ko dela nič, razen obtočne črpalke, pa ne vem kaj se še vse poganja takrat, kljub temu, da potrebe ni. moje tokovne klešče pa tudi v teh primerih najbolj lažejo in kažejo preveč.

Tale poskus je bil bolj tako, od oka, metoda ne glih najbolj sofisticirana, je pa dobro to, daje dala TČ skozi kar veliko različnih stvari: defrosti, ogrevanje, gretje SV, sprememba zunanje T od 8h zjutraj tam do 1-2h popoldne. Dalj časa pa ni šlo pustiti, ker pač vse kar je prav. Zjutraj sem se napokala pa tamalega, pa sva šla naokoli malo, potem ko sem pa domov prišla, sem pa nazaj hišo prižgala, nisem imela zdaj namena na kavču ob svečah sedet, vse kar je prav...
Homer Napisal:Potem je treba upoštevati, da agregat prenese zagonski tok TČ
In ne nazadnje je treba upoštevati cos fi TČ (in vsega kar spada zraven)

Tudi mene tole malenkost skrbi.

Pa treba se je zavedat da merjenje z osciloskopom na omrežni napetosti ne bo dalo zares dobrih rezultatov, ker generator večinoma nima velike vztrajnosti in se ne obnaša enako kot "neskončno močno" omrežje.
Zato prihaja tudi pri vklapljanju močnejših bremen do večjih ali manjših nihanj napetosti.
Kako bo to vplivalo na inverter od TČ?

Ne pravim da ne bo šlo, pravim pa da bi se bilo zelo dobro pozanimati pri proizvajalcih prvič o lastnostnih generatorja (koliko res niha napetost) in drugič o tem če lahko to škodi TČ.
Mislim, da podatek o cosfi na napisni tablici kar dobro drži.

Mogoče bi bilo zaradi varnosti dobro malo "predimenzionirat" kupljeni agregat (pa ne na 11 jurjev Smile ) ali kot sem rekel, vmes postaviti UPS.
@ Fantocci: Hiša ima 65 m2 kleti (delno ogrevana a cela v topotnem ovoju)
75 m2 I nadstropje in 75 m2 II nadstropje.

Vmes sem govoril s strojnikom, ki mi bo zadeve ponovno prevril, čeprav je rekel da
mi je predpisal 9kW črpalko, zaradi tega ker ni prepričan kako se bodo 4-6 kW črpalke obnašale enkrat ko pritisne 15 dnevni mraz (pod -10). Res da ga že dolgo ni bilo a jaz se jih še spomnim. In da se zakrta zna zgoditi da teh 4-6 kW ne bo dovolj za gretje in za vodo.

Bo še enkrat dobro naštudiral zagonske tokove za posamezne inverteske črpalke, da ne bo potem presenečenj in čohanja po glavi. Se pravi ni problem v tem ko ta enkrat že laufa ampak v zagonu.
Še en umetnik, ki se gre strojnika. Saj TČ ne sme biti monovalentna, za backup imaš navadno elektro grelce, ki vskočijo na pomoč v sibirskih razmerah.
no, kot se je pri meni 5 dni, bi se potem 15 dni. Gor preberi. Da bi pa še tistih 3kW v grelcu pustili, da pomagajo, se ne bi pa nikjer nič poznalo. Dimezionirati TČ za sodni dan, da pokrije 100%, je pa malce nespametno, tako finančno, kot tudi, da bo mati narava vedno našla kako ujmo, ki te bo spravila na kolena s ta 11 scenarijem, ko si jih ti 10 predvidel.
Glede na tvojo kvadraturo bi jaz vzel 8kW, ki so ponavadi tudi malo fizično večje (uparjalnik) od tistih 5kW (kot pravi monter sassapo, vzami najmanjšo moč v največji škatli).

Bo malo več taktiranja v prehodnih obdobjih (recimo danes bi bila premočna), manjkrat pa bo delala na polno, kar je plus. Grelcev tako nikoli ne boš rabil.
Šponanje na 100% tudi ni najboljše za porabo in trajnost, ker se tako hitreje zasreži in so bolj pogosti defrosti. Pa hrup je večji.

Poskrbi za dober podstavek, narejen po pravilih (votel v globino), TČ na višini vsaj 40cm iznad tal.
Ja saj temu se nagiba tudi moj strojnik. Sedaj moram videt le še kakšno moč rabi
za zagon. Preigravamo pa tudi tisto možnost s prenosno plinsko pečjo (prezračevanje bo itak delalo na agregat).
JaBK Napisal:...
Kakorkoli, mi smo tako naredili imamo 5kW črpalko, ki od sebe brez grelcev pri -15 da kao 4,2kW (pač deluje tako da veča odjem in hitreje niža COP) in nas je malenkost neslo samo zadnji teden v decembru, ko je bila najnižja T, ki jo je TČ pokazala -18, 4 ali 5 dni pa konstantno pod -10, mi pa grelcev nismo imeli vklopljenih. Dan pred ta najhujšim mrazom smo pa vodo v 300L bojlerju znižali za 20 stopinj. Notranja T je padla za dobro stopinjo, tople vode nam pa nikdar ni manjkalo. Če bi imeli pa takrat tipko za grelce vklopljeno, pa še tega ne bi porajtali. Tudi ni bil potem problem v prvem tednu januarja ko se je še vedno gibalo okoli -5, dovajati dovolj in še več energije v objekt, da smo ga nazaj rahlo pregreli.

JaBK, na kakšne vrednosti imate nastavljen nagib in odmik ogrevalne krivulje? Notranji termostat/korektor temperature imate?
Ogrevalno krivuljo sem nastavila sama in to kar ene parkrat, predno sem ugotovila, kaka mora biti. Zdaj imam nastavljeno, da začne greti objekt pri 10 stopinjah in do 4 stopinj zunaj spušča v sistem vodo temperature 25. Potem začne premica rasti do -15, ko je nastavljeno 36 stopinj. Od -15 dalje pa konstantnih 36, gre pa koliko rvem do -20. Problem je, ker lahko nastavim samo dve točki, vem da imajo nekatere možnost nastaviti več točk. Grelec se mi vklopi pri -5, ampak samo če ga jaz še posebej vključim. Tako imam zdaj izključenega, če bi bilo pa spet vreme kislo, potem bi ga pa prižgala. Vklop/izklop s tipko na TČ, grelci se mi vklopijo zdajle vsakič med defrostom, ker očitno imamo prenizko T v talnem. Decembra sem že pozabila kako je bilo nastavljeno takrat v mrazu, ampak glavni problem je itak bil izklopljen grelec, januarja na začetku pa vem, da sem imela še bolj strmo krivuljo in tudi začetek je bil nastavljen višje, zato da je segrelo hišo nazaj. Takrat sem imela tudi grelce vklopljene, drugače nam pri -5 ne bi uspelo in je šlo kar enih 20kWh/dan več v prvem tednu.

Notranjega termostata nimamo. Ob trenutni nastavitvi nas vsak dan zjutraj čaka T 21,5-21,8, če je pa popoldne kaj sonce posije, pa termometer v južnih sobah pokaže preko 23 stopinj (danes 23,2), na severnih pa kako decimalko nad 22. Ostali notranji dobitki nam niti ne prinesejo toliko imam občutek. Mogoče je volumen hiše vseeno prevelik. Kuhanje ipd, kar opisujejo drugi.
1 2 3
Iskanje po temi