PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira TČ ali peč na Pelete v novi PH

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Smo v zaključni fazi izdelave PZi dokumentacije za PH klasično zidano hišo.
Dileme glede izbire vira ogrevanja nisem imel (TČ), dokler mi ni strojnik podal
ocenjeno moč TČ, takoj nato pa električar potrebno moč agregata, ki bo to peč poganjal če zmanjka elektrike.

Izkazalo se je, da bi za poganjanje takšne TČ potreboval agregat, ki bi stal preko 10.000 € in bi bil dimenzij, ki presegajo manjšo garažo. In zdaj že spet ne veva kaj narediti.

Želiva namreč, da najin vir ogrevanja ne bo odvisen od stalnega dotoka električne energije. Ob žledu smo namreč ostali nekaj dni brez elektrike in po tem sva si rekla, da se v novi hiši to ne bo zgodilo. Rešitev je bi agregat. Ampak očitno to pri TČ ne pride v upoštev.

Sedaj razmišljava o peči na pelete, ki se jo lahko v primeru daljšega izpada elektrike priklopi na normalen agregat.

To bo za seboj potegnilo izvedbo zunanjega INOX dimnika, ki bo šel ven iz kleti.
A to ni tak problem.

Kar prosiva forumaše je, da nama povejo svoje mnenje o odločitvi, da se odrečeva TČ v korist Peletov, za zagotovitev večje avtonomnosti v primeru
električnih izpadov.

Sva kaj spregledala? Ali je kakšna boljša rešitev?

Najlepša hvala za vse predloge in sugestije.

Smile
Kamin... Sploh, če imate talno gretje je kamin zakon za prehodna obdobja...
Kamin,toplozračni za seboj potegne vzidavo dimnika, je pa res edini neodvisni vir ogrevanja brez elektrike.
Drugače pa si NH ne predstavljam brez talnega gretja, toplotne črpalke in rekuperacije.
Ne vem kakšno potrebno moč TČ so vam izračunali, domnevam, da bi bila 6 do 8 kW zadosti.
Sam imam 14kW inverter TČ (slabše izolirana hiša), pa dela večino časa na električni moči 1 do 2 kW -tudi sedaj, ko so zunaj temperature okoli nule.
6 kW inverterju bi lahko omejil odjem na cca 1kW (vsaj pri Daikin LT je tako).
In tak (inverter) agregat, ki bi proizvajal najmanj 1200W do 1500W -še za najnujnejše uporabnike, najbrž ne stane toliko, kot si napisal ampak od cca 1.500€ dalje.
Hiša H Napisal:Pozdravljeni

Dileme glede izbire vira ogrevanja nisem imel (TČ), dokler mi ni strojnik podal
ocenjeno moč TČ, takoj nato pa električar potrebno moč agregata, ki bo to peč poganjal če zmanjka elektrike.

Smile

Ste vsi govorili enako? Strojnik tebi recimo - rabiš pri -13 stopinjah cca 3kW moči. Za to nucaš 6kW TČ. Ti do električarja in rečeš - strojnik meni 6kW TČ in električar tebi 6kW agregat je pa toliko in toliko.

V resnici pa to pomeni, da resda potrebuješ 6kW TČ, ki pri -13 da od sebe 3kW ampak odjemna moč je pa recimo samo 1,2kW. Ergo agregat ti bo lažje poganjal TČ kot kalorifer...

Kamin pri pasivni hiši je savna, ko je nočeš. Ne bo prvi, ki je komaj čakal november npr, da je polenček notri vrgel, potem pa še dva dni v gatah hodil pa okna odpiral, ker je bilo preveč vroče.
Ljudje, dajte razumet, da če ni elektrike, je najvarneje in najsigurnejša varjanta DRVA! Ne peleti, ampak drva! Klasika!
Glede moči agregata je JaBK zelo dobro povedal, zelo verjetno ne rabiš tako močnega agregata. Prvi link če iščeš googlu "10kW agregat" najde generatorje moči 6kW za ~2000€. 6kW je v pasivni hiši čez glavo dovolj tudi če se boš grel z električnimi radiatorji, ki porabijo ene 2x več kot TČ Wink

Ne smemo pa pozabiti da znajo imeti generatorji težave z velikimi zagonskimi tokovi in visokofrekvenčnimi komponentami ki jih povzročajo inverter TČ, posledice pa so lahko slabe tako za generator kot za TČ.

Tako da se v končni fazi strinjam z hisica1. Kaminček na drva za rezervo, če imaš vsaj malo požigalca v sebi :wink:
To ne bo odpovedalo nikoli. Generator se lahko pokvari če ga ne servisiraš, lahko zmanjka goriva...
Stvar je v tem, da je pri naprimer pri 8 kW TČ, za zagon le te potrebna
2.5 kratna moč le te (če se prav spomnim). Se pravi ni stvar v tem koliko
dejanskih kW porabiš pri neki temperaturi za obratovanje, ampak moč, ki jo moraš zagotoviti pri zagonu le te. In tu se zadeva sesuje in potrebni kW narastejo.

To sta mi potrdila tako projektant elektroinštalacij, kot strojnih!

Dimnik me ne skrbi ker bo šel iz kleti po zunanji strani hiše in ne bo šel skozi streho
in hišo.
Peč na pelete je majhen porabnik in se je brez težav priklopi na kakšen 2kW agregat, ki poleg poganja še hladilnik, nekaj luči in skrinjo.

Zakaj ne drva? Hm zato ker se mi jih ne da nakladat. Pri peletih si pa omisliš silos s polžem ki jih dovajajo v peč.

Sem pa razmišljal da bi pa za ogrevanje takrat uporabljal klimo. V vsakem nadstropju bomo imeli po 1. In ko ne bo štroma, bomo pa verjetno lahko klime na agregat poganjal? Kaj mislite?
Samo agregat še nabaviš.
Predlagam malo TČ(ali pa elektro peč) in talno. Za žled pa plinskega tajfuna 6kw ogrevaš hišo.
Hiša H Napisal:Stvar je v tem, da je pri naprimer pri 8 kW TČ, za zagon le te potrebna
2.5 kratna moč le te (če se prav spomnim). Se pravi ni stvar v tem koliko
dejanskih kW porabiš pri neki temperaturi za obratovanje, ampak moč, ki jo moraš zagotoviti pri zagonu le te. In tu se zadeva sesuje in potrebni kW narastejo.

Dimnik me ne skrbi ker bo šel iz kleti po zunanji strani hiše in ne bo šel skozi streho
in hišo.

Stvar je v tem da ti nekdo govori neumnosti ali ne razumeš pravilno

Drži da ob zagonu lahko za nekatere potrebuješ moč/tok v faktorju 2,5 ampak, če imaš TČ in ne pečko iz Bau... ali IR ogrevanja :wink:

Ima ta TČ v principu 3 x nižjo električno moč kot jo pridela (zato je to TČ !!) ali drugače 8KW poje max 2,6 KW elektrike in od teh 2,6KW moraš prišteti tvoj faktor 2,5
In rad bi videl generator za..10.000 EUR Confusedhock:

Kar pa se drv tiče je pa tako, da bo velik problem če imate RES PH :?:
(TČ 8KW je za PH kar močna razen, če nimate + 500m2)
Izbrati kamin ki ima tako majhno moč, da se ne boste kuhali, da ne omenjam ostalih težav ob vgradnji kamina v PH hišo
Hiša H Napisal:Stvar je v tem, da je pri naprimer pri 8 kW TČ, za zagon le te potrebna 2.5 kratna moč le te (če se prav spomnim). Se pravi ni stvar v tem koliko
bedaka2 :oops: -žale ne znam drugega zanju, ki naj bi bila strokovnjaka, reči.

To velja samo za ON/OFF TČ, če je brez mehkega zagona.
Vsekakor pa 8kW inverter TČ npr Estia ali Dakin ali veliko drugih zaganja čisto počasi -imam odštevalni števec samo za TČ in vem, kako počasi se začne vrteti.
Poleg tega delovanje lahko omejiš (tok na 80%, 65%) pa tiho delovanje vklopiš (3 stopnje) -vsaj tako je pri moji inverter HT TČ.
Hmmmm :wink:

Daj napiši kvadraturo, izolacijo sten, tal, stropa, vrst oken, lokacijo.

Da vidimo kaj so ti naračunali.

Varčna hiša normalnih mer rabi maksimalno 6 kw toplotno črplako. Če bi jo rad poganjal z agregatom bo ta ranga 1.200 eur

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.metalmikulic.si/agregat-fh7001">http://www.metalmikulic.si/agregat-fh7001</a><!-- m -->

Je pa načeloma bolj modro imeti neko pečko na drva (recimo kamin) ter agregat 2 ali 3 kw moči ki poganja nujne porabnike...razsvetljavo, skrinje..da se prebiješ čez izpad.
Plus kamin lahko zakuriš za lušt ...največ šteje prav to.
PHPP izračun je pokazal 14 KW. Debelina sten 20 cm + 25 cm grafitnega stiropora plus troslojna okna, supaj 210 m2 (od tega 60 klet).
Ampak to niti ni tako pomembno. Sedaj ne razumem najbolj kdo ima prav.
"Pametnjakovic", ki je govoril o zagonskih tokovih, podobno kot električar
ali
"Migaj"
ali
"ex5522"
1 2 3
Iskanje po temi