Daikin HT ogreva pri meni četrto leto.
Poleg tega pa imam nekaj malega izkušenj pri:
DHT pri uporabniku H,
DHT pri uporabniku K,
DHT pri uporabniku B,
DHT pri uporabniku M,
DHT pri uporabniku K,
DHT pri uporabniku K,
DHT pri uporabniku L,
DHT pri uporabniku B,
DLT pri uporabniku K,
Estia pri uporabniku G,
Vsi našteti so bili najmanj enkrat na ogledu pri meni, vsem tem sem računal eventuelne prihranke ipd pri vseh naštetih sem bil pred montažo ter med ali po montaži. Skoraj pri vseh sem skupaj z lastniki preventivno pucal magnetne in mrežica filtre, na prošnjo pregledoval in razlagal nastavitve, ponekje tudi nastavljal urnike na željo, odpravljal nepotrebna nočna nočna znižanja T ogrevalne vode, antibakterijske režime delovanja ali svetoval po izpadu elektrike ipd.
Prav vsem sem posebej poudarjal, da je nujno, da je vedno vsaj polovica radiatorjev/vej pretočnih itd. Marsikomu sem svetoval ali celo pisal vlogo za sprembo dobavitelja el. ipd
Prav za vsakega od teh vem njihove porabe, če ne sprotne mesečne, pa letne ter približne prejšnje porabe kurilnega olja, drv in vse je v moji xls evidenci.
Vseh tistih, ki so me kakorkoli kontaktirali, eni so celo bili pri meni, pa sam nisem bil pri njih -nisem naštel, jih je pa veliko več kot zgoraj naštetih.
Pa še moji subjektivni zaključki:
Od zgoraj naštetih ima samo B zalogovnik ter dodatne 3 OČ itd, vsi drugi so na radiatorjih in so brez zalogovnika.
In ravno uporabnik B s porabo proti drugim primerjalno izskače, glede na prejšnjo porabo s kurilcem, čeprav je ogreval s starejšo pečjo, kot sem jo imel sam.
Prav vsem (seveda tudi tistim, ki so brez zalogovnika) sistemi delujejo BP.
Pri nobenem ni bilo mrzlo, kljub novoletnemu mrazu in letni račun za elektriko se je povečal povprečno za okoli 500€. Povprečna poraba kurilca prej, pa je bila v povprečju prek 2.500 litrov.
To so moji privatni podatki z inverter klima-TČ -ni jih potrebno upoštevat :wink:
Porabe 'prave on/off T.at..k , od kolega pa ne morem več izvedeti.
Najnbrž so bila njegova pričakovanja veliko večja, kot se je v praksi izkazalo.
Sam menim, da je pričakoval, da bo s pravo renomirano ON/OFF in zalogovnikom pa še na talnem primerjalno prihranil velko več, kot mi na 'klima-TČ'-jkah, pa temu očitno ni tako -ali pač mi klimaTČ-jaši vsi lažemo :roll:
Ponavljam, da sem samo uporabnik ogrevalne TČ.
Večino znanja/informacij sem pobral s tega foruma, vse v zvezi s TČ me zanima, rad opazujem, se učim, poslušam -tudi kritiko in se pustim podučiti. Ker pa želim priti vsaki stvari do dna, vsak poduk premeljem z vseh možnih strani.
Da je pri inverterju na radiatorjih potreben zalogovnik, me ne bo nihče prepričal, ker ogrevanje lepo deluje tudi brez. Morda je lahko v neki situaciji nujen, sam ga tudi pri B-uporabniku ne bi dal oz bi vse drugače izvedel. Kako bi potem delalo, pa žal ne vemo. Vem pa to, da lepo in relativno šparovno deluje pri ostalih 10 uporabnikih.
Stroka pa večinoma še vedno trdi, da TČ ZV in radiatorji ne gredo skupaj :mrgreen: