Objave: 529
Teme: 12
Ocena:
0
Dve različni hiši.
a)15 REBRASTIH radiatorjev po 20l, pločevinast kotel 100l, pa znese 400l vode.
b)15 "novejših" radiatorjev po 4l, litoželezni kotel 30l, znese 90l vode.
Madona, prva hiša ima v primerjavi z drugo 310l zalogovnik, ker radiatorjev ne žgeš na polno je efektivno npr. 150l.
Eni gorilniki lažje modulirajo moč, cikla prižiganja in ugašanja sta krajša/manj potratna. Drugi gorilniki... Podobno velja pri kotlih. Pa kako se gorilnik in kotel "ujameta"...
Ja, pri nekomu je zalogovnik "obvezen", pri drugemu pa samo zaseda prostor.
Me pa zanima, kako se"colinmcrae" in "jani65" skladata z mojo teorijo.
Edit: Ena potratna hiša z 20kW kotlom, pa ena varčna s 30kWkotlom se tudi pozna.
Objave: 1109
Teme: 11
Ocena:
0
Moja hiša je kar se tiče radiatorjev A jih ne bom zamenjal dokler ne spustijo (me noben moderen aluminijasti ali pa kakršen koli drugi že ne prepriča) ... Kar se tiče peči pa B... dokler nisem dogradil zalogovnika in regulacije....
Lp colin
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Radiator Radson bi te že prepričal. Ne poznam do se daj nikogar ,ki bi kar oporekal prek njih glede toplotne moči.
Objave: 342
Teme: 14
Ocena:
0
Lp
Da še sam dodam svojo izkušnjo. Imam klasično peč vreček peletni gorilec in dva zalogovnika po 770l. Pri kurjenju pelet ogrevam v bistvu prvi zalogovnik (tipalo imam v drugem zgoraj) torej slabih 800l in sicer na 70 stopinj. Gorilec se mi vklopi ko je tam kjer je tipalo 45 stopinj. V teh dneh se mi zadeva vklopi enkrat do dvakrat na dan seveda pa takrat gori dalj časa. Če primerjam z sistemom brez zalogovnika bi rekel da je precej manj vklopov sistema bolj čisto izgorevanje v šalčki gorilca in nekaj manjša poraba. Sedaj koliko manjša poraba je ne morem vedeti ker sem ko sem dodal zalogovnik menjal tudi regulacijo in črpalke dvižnega voda. Aja ogreva se radijatorsko cca 240 kvadratov bivalne površine pritličje se ne ogreva(sevanje kurilnice).
Objave: 204
Teme: 1
Ocena:
0
@colinmcrae
nič narobe. še vedno pa sem mnenja, da imata sonce in veter bistveno večji vpliv. po moje je največji prihranek v tvojem primeru prinesla VR z uravnoteženim toplotnim režimom, ker prej si očitno pretiraval. dobro, pustiva sedaj to.
evo, tudi sam sem pred dilemo zalogovnik da ali ne in kakšnega volumna. ti pogosti vžigi gorilnika tudi mene motijo, glede na to kakšno zimo imamo. že nekaj časa pa imam nastavljenega na zmanjšani moči, tako, da ima le 3-4 vklope. bistvenih razlik v porabi, količini pepela, zapacanosti, nisem opazil.
bom pa še z veseljem spremljal tvoje izkušnje s tem mini zalogovnikom, seveda če jih boš pripravljen deliti. :wink:
lp
ps
upam, da sedaj ne prileti kakšna "toplavoda"
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:tudi sam sem pred dilemo zalogovnik da ali ne in kakšnega volumna. ti pogosti vžigi gorilnika tudi mene motijo,
Kaj od naslednjega lahko poveš?
Citat: Velikost zalogovnika se določi glede na željeno število vklopov, moč (max / min) peči, max toplotne izgube (hud mraz) ter potrebno temperaturo dvižnega voda ob max izgubah.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
0
marlon Napisal:@colinmcrae
nič narobe. še vedno pa sem mnenja, da imata sonce in veter bistveno večji vpliv. po moje je največji prihranek v tvojem primeru prinesla VR z uravnoteženim toplotnim režimom, ker prej si očitno pretiraval. dobro, pustiva sedaj to.
evo, tudi sam sem pred dilemo zalogovnik da ali ne in kakšnega volumna. ti pogosti vžigi gorilnika tudi mene motijo, glede na to kakšno zimo imamo. že nekaj časa pa imam nastavljenega na zmanjšani moči, tako, da ima le 3-4 vklope. bistvenih razlik v porabi, količini pepela, zapacanosti, nisem opazil.
bom pa še z veseljem spremljal tvoje izkušnje s tem mini zalogovnikom, seveda če jih boš pripravljen deliti. :wink:
lp
ps
upam, da sedaj ne prileti kakšna "toplavoda"
če bi spremljal moje poste bi lahko prebral, da sem najprej dogradil zalogovnik... kakšen mesec za tem pa regulacijo ( regulacija je po mojih opažanja doprinesla cca 10%, kot si napisal, zaradi bolj enakomernega Temperiranja hise.) ....
čakam še res hladne ampak sončne dneve, da vidim kaj je v stanju naredit dd2+sobni komunikator, tudi o tem bom poročal (brez njega mi je v sončnih a hladnih dneh pregrevalo hišo.
Situacijo si opisal, kot da prej nisem imel sobne ga termostata, delno termostatski ventilov in smo se kuhali v hiši. ... :wink: :wink:
tople vode ne mislim izumlat. ...
@zerjavar.... moje mnenje je da pri peletni peči ne reši ogromnega zalogovnika (saj so vžigi in nalaganje goriva avtomatizirani, ti pri tvojem razmišljanju izhajaš iz kombinacije peč na drva in zalogovnik...
Edit: si kar prav napisal
Lp
Colin
Ocena:
1
Citat: moje mnenje je da pri peletni peči ne reši ogromnega zalogovnika
Načeloma imaš prav.
So pa izjeme, ko lahko razmeroma majhen (nekaj 100 l) zalogovnik znatno izboljša situacijo. Glede na min /max moč kotla s peletnim gorilnikom ter trenutno dejanske potrebe po toploti, lahko pride do pretiranega ogrevanja prostora ter avtomatski izklop gorilnika. Ko se prostor dovolj ohladi sledi avtomatski vklop. Če se nekomu zdi, da so vklopi prepogosti (preveč vklopov na dan), ali da je na ta način nihanje temperature preveliko, pa je rešitev zalogovnik. Njegova velikost se poračuna, da dosežeš željeno število vklopov. Sem le ponudil uslugo, da poračunam potrebno velikost zalogovnika. Nobenega v nič ne silim, niti ne trdim, da je zalogovnik obvezen.
Kaj pa si ti komu s problemi ponudil?
Citat: ti pri tvojem razmišljanju izhajaš iz kombinacije peč na drva in zalogovnik...
Tudi če bi moje razmišljanje izhajalo iz kombinacije penzije, potrošnje in mestne hranilnice, to ni bistveno. Bistveno je, če reši nekomu problem prepogostega vžiganja gorilnika.
Ocena:
0
Jaz sem svoje probleme s sistemom ravno s pomočjo tega foruma rešil. .... saj sem ti napisal da takšne teme na tem forumu še ni.... pa naj bo ta tema konstruktivno izmenjavanje izkušenj in mnenj.....
Saj sem se popravil sem prepozno skapital kaj si napisal.... :oops: :oops:
kaj sem ponudil..... verjetno je še kdo s podobnimi težavami pri porabi pelet kot sem jih imel sam..... mogoče pa najde v tej temi koristne informacije.... vemo sem bil pripravljen pomagat z nasveti...
Lp
Colin
Objave: 699
Ocena:
0
Žerjavar, kako naj pri svoji peči poračuna oz. izračunam potrebno velkost zalogovnika, glede na število vklopov/izklopov gorilnika.
Če bi kuril na drva mi je nekje jasno da je okvirno potreben cca 50 litrov na KW nazivne moči peči, so pa tudi neki izračuni glede na volumen kurišča. Vse to je namenjeno drvam.
Dilemo imam glede peletov, če lahko pomagaš, daj.
lp
Ocena:
0
Okvals kolko kw maš peč? Oz na katero stopnjo palis ferrolija?
Ocena:
1
Citat:kako naj pri svoji peči poračuna oz. izračunam potrebno velkost zalogovnika, glede na število vklopov/izklopov gorilnika.
Če bi čital vse objave te teme, bi našel odgovor danes nekaj po 17:26.
PS: Ali pa že 21.1 ob 21:27.
Ocena:
0
Žerjavar, sem prebral tudi današnji post. Še vedno ne vem kako naj zračunam postavko (želejeni vklopi gorilnika). Ostali mi je jasno (večji hranilnik,manj vžigov pa večje delovne ure gorilnika med ciklom).
Ocena:
1
okvals Napisal:Žerjavar, kako naj pri svoji peči poračuna oz. izračunam potrebno velkost zalogovnika, glede na število vklopov/izklopov gorilnika.
Če bi kuril na drva mi je nekje jasno da je okvirno potreben cca 50 litrov na KW nazivne moči peči, so pa tudi neki izračuni glede na volumen kurišča. Vse to je namenjeno drvam.
Če je to tvoj način računanja zalogovnika za drva, je bolje, da mi daš podatke (lahko na ZS) pa ti bom izračunal, bo hitreje.
Lahko pa se prebiješ skozi ta "kratek" postopek: Imaš čas enega cikla, iz moči kotla in toplotnih izgub dobiš čas pavze in potrebno zalogo toplote, iz max in min temperature zalogovnika pa volumen.
Ocena:
0
Povej mi katere točno podatke rabiš, najbolje po alinejah. (upam da se razumeva, gre za pelete in ne drva)
lp