PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mnenja izkušnje. .... več kot dobrodošle. ...

Lp
Colin
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Odvisno predvsem od:
- Obseg regulacije moči kotla (hitrost dovoda peletov)? Večji obseg, manj vklopov.
- Tip gradnje hiše (toplotna akumulacija). Več kot je akumulacije, bolj poredko se bo vklapljala.
- Lastna toleranca spreminjanja temperature (+/- 0,1 st ali +/- 1 st)? Pri večji toleranci se bo vklapljala bolj poredko.
- Lastna toleranca za število vklopov (na dan ali na sezono)? Če ob gornjih podatkih ne dosegaš dovolj nizkega števila vklopov, rabiš zalogovnik. Velikost se določi glede na željeno število vklopov, moč peči, max toplotne izgube (hud mraz) ter potrebno temperaturo dvižnega voda ob max izgubah.
Nimam časa - sem v penziji!
Kurilne naprave na olje ali plin se brez zalogovnika pogosto izklapljajo. Zelo pogosto vključevanje in izklapljanje gorilnika ni zaželeno, saj se poslabša izgorevanje nabirajo se obloge na peči, poveča se poraba kuriva in onesnaževanje okolja. Tudi pri tovrstnih ogrevalnih napravah je vključitev hranilnika toplote oz. zalogovnika smiselna.

Kadar pa uporabljamo druge vire ogrevanja pa je zalogovnik oz. hranilnik toplote še bolj smiselno vgraditi. Pri trdih gorivih regulacija zgorevanja ni tako enostavna kot pri olju ali plinu, saj se pod 30% obremenitvijo peči pojavijo motne pri zgorevanju in izkoristek zelo pade, nepopolno izgorevanje pa močno onesnažuje okolje. Pri integraciji zalogovnika na obstoječ sistem ogrevanja, lahko zgorevanje poteka pri višji obremenitvi, presežena toplota pa se hrani v zalogovniku, od koder se črpa, ko peč ne obratuje. Da o času, ki ga porabimo za pogosto nalaganje drv niti ne govorimo.
jaz ga imam 1000l od letošnje zime naprej
sedaj vidim da je to super zadeva
prej je bilo okrog 10 vklopov na dan sedaj pa samo eden Big Grin
v hiši ni več nihanja temperature zaradi kar dolgega zagona in segrevanja peči Big Grin

jaz ga priporočam

lp
Jaz bi na osnovi lastne izkušnje rekel da, vendar ne tako velik, kot recimo pri drvah- tam je zalogovnik velik kot je tudi zaradi kakšnega drugega razloga...,

Moj prvotni cilj je bil zmanjšat število v klopov gorilnika, nisem pa računal količine zalogovnika pojavila še je ugodna varianta da ga dobim...

Govorim za svoj gorilnik in svojo peč. .. ti lahko pogojno reguliral peč z doziranje in vpihom kakšen je izkoristek peči pri taki regulacijo bi pa rekel nikakav....

Potem je bolje da peč in gorilnik delata proti maksimalni moči čim več časa in višek shranjuje v zalogovnik.... pa tudi iz vidika vžigov je bolje da jih je manj ( slab izkoristek pri vžigu in izpih po koncu cilka)

Glede na to da so vžigi in dovajanje goriva avtomatski, ne kot pri drvah, po moje ne rabiš prevelikega zalogovnika (sam, če bi se enkrat delal ne bi dal večjega kot ga imam še pravi 300-400l,) ali pa ti preveliki zalogovnik zaradi toplotnih izgub le tega, delno izniči prihranek ki ga imaš zaradi manj vžigov in bolj optimalnega Gorenja peci...

Kot je nekdo že rekel pri pravilni regulacijo 0 nihanje temperatur kljub radiatorskemu ogrevanju....
Jebela colin, tolk odgovorov v tako kratkem času Big Grin Šalo na starn. Pri moji peči letnik 1992 je priporočen zalogovnik max 800 litrov (tehnična dokumentacija), pri peletih in mehkem lesu naj bi se nekaterih priporočilih zmanjšal za 30%.

Navodila buderus logana G201.
Nekak se mi piše danes.... pa po res dolgem času mam malo več časa. ... :mrgreen: :mrgreen:
Citat:Potem je bolje da peč in gorilnik delata proti maksimalni moči čim več časa in višek shranjuje v zalogovnik.... pa tudi iz vidika vžigov je bolje da jih je manj (
Se ne strinjam. Osnovni namen zalogovnika je zmanjšati število vklopov (vžigov).
- Pri hudem mrazu mora kotel s svojo močjo zadoščati za pokritje toplotnih izgub. Takrat lahko gorilnik dela s (skoraj) polno močjo vseh 24 ur. Zalogovnika ne rabiš.
- Ko se nekoliko otopli, lahko gorilnik še vedno dela nonstop z zmanjšano močjo. Zalogovnik še ni potreben.
- Pri še toplejšem vremenu pa je potrebno gorilnik tudi ugasniti. Za čas do ponovnega vžiga se za ogrevanje koristi zalogovnik. Glede na velikost zalogovnika in trenutne toplotne potrebe bo čas prekinitve točno določen z ohladitvijo zalogovnika. Je potreben ponoven vžig. Če bo gorilec delal z vso močjo, bo hitreje segrel zalogovnik, kot če dela z zmanjšano močjo. Skupen čas cikla bo krajši, bo več vklopov na dan.

OK. Prvi dve alinei lahko odpadeta, ker na tržišču ni kotla s tako nizko močjo, kot ga dejansko, glede na izgube, rabiš.
Kakšen pa je izkoristek peči in gorilnika pri zadnjih 2 alinejah kot sem že nekajkrat napisal vsaj pri moji peči in gorilniku nikakav.... pa težko verjamem, da sem edini ki sem mel takšen problem....

Pro oljni ali plinski peči to nekako lahko reguliras s vsaj približnim izkoristkom. ... Pri peletnini..... Ne verjamem, ali pa pri moji ni šlo. ...
Citat:Kakšen pa je izkoristek peči in gorilnika pri zadnjih 2 alinejah
Kaj je res, ne vem. Logika pa mi pravi, ga je pri zmanjšani moči (manjši dovod pelet, nižja hitrost ventilatorja za podpih) izkoristek kotla večji, kot pri polni moči.
V kurišču se tvori manj toplote, plini iz kurišča potujejo proti dimniku počasneje, se več (%) toplote izmenja v vodo, temperatura dimnih plinov bo nižja (glavni akter povečanja izkoristka).
Več ali manj je to odvisno od možnosti nastavitev večstopenjskega gorenja in odzivnosti regulacije ogrevanja prostorov in ali tudi SV, se ve pa tudi od komoditete in izolacije zgradbe ki jo ogrevaš. Če ti uspe prilagajati moč gorilca (ne peči) glede na različne potrebe; hud mraz, jutranje segrevanje, dogrevanje čez dan, večerno udobje , nočni režim in še SV zraven z večstopenjskim režimom in čim manjšim številom vžigov lahko delaš brez hranilnika. Problem je v avtomatiki ki bi popedenala vse te zadeve; imaš dobro vremensko regulacijo ogrevanja (radiatorsko ali talno in povečini še SV) in dobro regulacijo gorilca vmes je pa črna luknja kar se povezave tiče.
Še vedno sem v dilemi ali za moj sistem, ki drži vsega skupaj cca 100 litrov vode ali vgradim zalogovnik pri kurjenju z peleti ali ne. Odzivnost se mi zdi hitra in mogoče je to prednost tega, seveda je pa več vklopov gorilca. Sem pa že enkrat na forumu napisal, da mi je pa peč pobegnila, ko sem zakuril drva v tej isti peči.

No ne vem, tudi mene zanimajo izkušnje drugih (ne teoretično modrovanje).

Lp
Citat:No ne vem, tudi mene zanimajo izkušnje drugih (ne teoretično modrovanje).
Tudi sam zelo cenim prakso, vendar le kot dopolnilo teorije. Se pa ne strinjam s čisto prakso tam, kjer načeloma ni problema za teoretični pristop.

Izkušnje drugih ti bodo povedale o stanju v njihovih razmerah. Prav gotovo tvoje razmere niso identične z nobeno od povedanih.
Citat:Pri moji peči letnik 1992 je priporočen zalogovnik max 800 litrov (tehnična dokumentacija), pri peletih in mehkem lesu naj bi se nekaterih priporočilih zmanjšal za 30%.
To je splošno priporočilo proizvajalca peči brez da bi se oziral na okoliščine vgradnje peči, ki je v vsakem primeru drugačno.
@Okvals meni ni odzivnost padla čisto nič. ... zalogovnikov polnim s povratkom iz radiatorjev, kvečjemu še je povečala, ker ko se zjutraj Temperira hiša iz nastavljenih 18 na 22.5 (morem priznat da mi temperatura ponoči zaenkrat ne pade za toliko) počrpa energijo iz zalogovnika in imaš skoraj v momentu hišo na temperaturi (pri meni radiatorskemu ogrevanje...)

@žerjavar pri meni na moji peči ta logika ni pila vode, ne glede na nastavljeno moč gorilnika...
Drugače si ne znam razlagat od kje prihranek pri kurjavi, pri ostalih pogojih ne spremenjenih. ...

Jaz mam zdaj bolj dilemo ali laufat gorilnik na večji moči ( dela krajši čas), ali na manjši(dela krajši cas), vžigov imam itak minimalno dnevno Oz sem z zalogovnikom cilj dosegel....

Mene je komplet nadgradnja zalogovnika z regulacijo seltron wdc 10 in sobno enoto dd2+ stala slabih 500 eur, ki jih bom kot kaže prihranil že v tej sezoni pri kurjavi, se pravi je bil kar se mene tiče nadgradnja smoterna. ..
Žerjavar Napisal:
Citat:No ne vem, tudi mene zanimajo izkušnje drugih (ne teoretično modrovanje).
Tudi sam zelo cenim prakso, vendar le kot dopolnilo teorije. Se pa ne strinjam s čisto prakso tam, kjer načeloma ni problema za teoretični pristop.

Izkušnje drugih ti bodo povedale o stanju v njihovih razmerah. Prav gotovo tvoje razmere niso identične z nobeno od povedanih.
Citat:Pri moji peči letnik 1992 je priporočen zalogovnik max 800 litrov (tehnična dokumentacija), pri peletih in mehkem lesu naj bi se nekaterih priporočilih zmanjšal za 30%.
To je splošno priporočilo proizvajalca peči brez da bi se oziral na okoliščine vgradnje peči, ki je v vsakem primeru drugačno.

Ja se popolnoma strinjam, vem da ista peč v drugi hiši dela drugače, se zavedam tega in bom to vzel pri morebitni investiciji v zakup. Poznam svoj sistem in svojo hišo, malo pa bi vseeno uporabil tudi neke kmečke logike.
1 2 3 4 5 ... 42 Pojdi na stran 
Iskanje po temi