Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
Verjemte mi, da če bi vedel, da je gorej tako stanje bi že zdavnej rešil zadevo. Samo v to luknjo pa res nikoli nisem lezel, ker nikoli ni bilo nobene potrebe, do sedaj. Tako da, še ta teden grem v akcijo, kupil bom dva strešnika z zračniki in alu cevi, kateri bom speljal v napo in odušek, potrgal vse deske pod slemenom, prerezal folijo po celotni dolžini v slemenu in upal na najboljše. Pa vsem hvala za nasvete.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:potrgal vse deske pod slemenom, prerezal folijo po celotni dolžini v slemenu in upal na najboljše.
Si boš naredil škodo in nobene koristi. Skozi prerezano folijo ti bo veter prinesel sneg na podstrešje. Za normalno prezračevanje podstrešja ti popolnoma zadoščata odprtini v čelni steni.
Če je že potrebno delati dobro prezračevanje v slemenu (običajno pri drugem zračnem kanalu) je treba narediti v slemenu prekritje folije z zamikom. Seveda je treba imeti privzdignjene slemenjake ali prezračevalne strešnike. Zadošča že ena reža 2 do 4 cm v deskah in foliji. Prekrivna folija mora biti privzdignjena vsaj 1 cm.
Za hitro izsušitev lesa raje začasno (nekaj mesecev) pritrdi na eno odprtino čelne stene ventilator, ki bo ustvarjal konstantni prepih skozi podstrešje.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
1
Malo sem guglal in našel tehnični detajl, ki ga ponuja bramac. Verjetno bi moral narediti takole
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2x/HZ/TDfqF7s/bramacunichr("46")jpg[/url]
Ocena:
1
To je dobra rešitev za prezračevalne strešnike. Za širino reže med deskama s folijo v slemenu ni nobenega razloga za več kot 5 cm.
Pri prezračevanju z privzdignjenimi slemenjaki pa je treba dati prekrivno folijo po višini v sredino (kako?) zračnega kanala, da bo zrak prišel do slemenjakov.
Ko boš napo in odduh speljal nad strešnike, ti bosta odprtini v čelni steni popolnoma zadoščali za prezračevanje podstrešja. Ne rabiš nič spreminjati pri deskah in foliji v slemenu.
Ocena:
1
Ko boš napo in odduh speljal nad strešnike, ti bosta odprtini v čelni steni popolnoma zadoščali za prezračevanje podstrešja. Ne rabiš nič spreminjati pri deskah in foliji v slemenu.
A si prepričan? Torej pustim sleme tako kot je in samo speljem napo in odduh ven nad streho. Kdo bi si mislil, da ena napa lahko povzroči toliko težav, pa še vsak dan je ne uporabljamo.
Ocena:
1
Le v pojasnilo:
Ne vem, kakšen je tvoj ventilator v napi. Vzamem, da sesa 40 m3/h, zrak nad štedilnikom 30 C z 100% vlažnosti. To je izsesane vlage 1200 g/h ali bolj domače 1 liter vode na uro. Vsakikrat si z vklopom nape polil po ostrešju liter vode.
Ocena:
1
Če me spomin ne vara ima naša napa pretok okoli 500 m3/h.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Da, nape imajo med 200 in 700m3/h. Veliko.
Ocena:
1
Citat:Da, nape imajo med 200 in 700m3/h. Veliko.
Veliko!
Veliiiiko vode, polite po ostrešju.
PS:
Izven teme: Ni čudno, če je v stanovanju suh zrak, če napa kar precej laufa.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Ne smemo zanemarit da preko nape izgubljamo toploto (in ustvajamo kondenz na mrzlih površinah) tudi kadar napa ne deluje. Sicer imajo novejše (ne vem ali vse ali boljši modeli) tudi lopute a vseeno je mimo nekaj mimohoda...pa ni toliko problematično izgubljanje toplote kakor v takem primeru kondenzacija.
Spomladi ko se bo zadeva posušila bo treba še malo ostrešje prekontrolirati, ker ta del nad napo je meni sila sporen.
Ocena:
1
Bramacov prezračevalni set durovent stane dobrih 50€. Ker imam gor speljano cev od nape in cev od oduška, ali je možno cev od nape in cev od oduška speljati v en sistem, torej da kupim namesto dveh setov samo enega? Ali bi v tem primeru prihajalo do kakšnih neprijetnih vonjav, da bi od oduška smrad prehajal v napo in potem v stanovanje? Oz. ali je cev od oduška sploh potrebno speljati ven nad streho ali je dovolj da to naredim samo z napo? Odušek pa pustim tam kjer je že sedaj.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Zdruzi,ce bo smrdelo se vedno lahko se enega zraven kasneje postavis.
po logiki ne bi smelo smrdeti,mogoce res ob kaksnem nizkem pritisku
Objave: 920
Teme: 10
Ocena:
0
V kratkem bom pokril streho z Braas Granat strešniki. Ker so original Braasovi odduhi-strešni zračniki cca 150€, me zanima ali pozna kdo kakšno alternativo?
Ocena:
1
Slemenjake dvigni za 2 cm nad strešnike.