11.1.2015 ob 13:01
Francisek Napisal:Če si zasledil, da en IR panel moči 650 w ne zmore ogreti 6 m2 kopalnice na več kot 18 stopinj, kako naj potem enak panel ogreje 13 m2 spalnico? Ne vem kdo je lastnika te hiše napi.dil v tako vrsto ogrevanja.Da se ne spuščam v besedni, če se pesniško izrazim, ne boj, temveč mesarsko klanje, pristašev in nasprotnikov IR panelov, bom ostal kar pri tvojem problemu.
Vsekakor pa bi rad ogrevanju z IR paneli prišel do dna, to zimo bomo probali malo inprovizirati še z dodatnimi grelniki, trpela bo denarnica, v naslednjo zimo pa bi rad startal dobro pripravljen na mraz.
Glede na sedanje izkušnje bi moral v vsako spalnico dodati še en IR panel, v dnevni prostor pa vsaj še tri IR panele, če bi hotel dovolj ogreti.
Te pa imam tisočaka premalo mesečno za elektriko.
Vidiš podobno kot ti imam tudi jaz kopalnico velikosti ca 6 m2, ki jo ogrevam s kaloriferjem moči 1000/2000 W. Tudi ta kalorifer mi kopalnice ne segreje, čeprav je moč bistveno večja od tvojega IR panela in da je lokacija moje kopoalbnice v klimatsko bolj ugodnih pogojih (slovenska obala), kot tvoja hiša. Nagibam se k temu, da bom montiral dva ali mogoče tri stropne IR panele po ca 350 W. Mogoče pa celo, če bom šel v kompletno prenovo kopalnice kombinirano talno in stropno električno gretje.
Hočem ponovno poudariti, da rabiš toliko toplotne moči, kot imaš toplotnih izgub. Je pa nekaj res, ker IR paneli toploto oddajajo s sevanjem, se mora ta toplota najprej akumulirati v tla in stene, šele potem se ogreje zrak. In če imaš slabo izolacijo sten in najbrž tudi tal, potem ti akumulirano toploto pobere zunanja temperatura.
Ker pač imaš hišo v najemu, bi ti namesto dodatnih kaloriferjev in IR panelov predlagal, da bi mogoče razmislil raje o nabavi split sistemov. Recimo dnevno sobo si jaz ogrevam tako, da ko me ni doma prižgem, klima napravo in el. radiator. Ko pa sem v sobi klimo ugasnem, temperaturo tam nekje okoli 32 stopinj pa mi brez problemov vzdržuje el. radiator.

nič od tega