PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako dovolj ogreti stanovanje z IR paneli?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
firefly vlage še nisem meril.
matofill tudi sam sem šokiran po vsem prebranem o IR panelih, niti pomislil nisem pred najemom, da bi nas lahko tako zeblo, pa ne šparamo, delajo res 24/7 s polno močjo, nikoli se niti za trenutek ne ohladijo.
Da se popravim, zdaj nas res več ne zebe, ker smo pojačali gretje z vsemi mogočimi grelci, samo, da nam je udobno, smo pa en teden res vztrajali, saj smo upali, da je hiša le podhlajena in rabi čas, da se ogreje, pa se je izkazalo, da se ne more ogreti, seveda je kriva tudi starejša gradnja, slaba izolacija, velika okna, so v vseh spalnicah, hodniku in kopalnici menjana za PVC , le dnevni prostor ima še starejša okna.
Dnevna tarifa je cca 0,196 Fr, nočna cca 0,117 Fr KWh, upam , da sem pravilno seštel vse različne postavke na računu.

Evo, če koga zanima, kako se tukaj obračunava elektrika, tukaj je obračun za cca 8 mesecev od prejšnjega stanovanja.

Zählpunkt Nr. CHxxxxxxxxxxx00000000000000xxxxxx
Zeitraum Zähler Zählerstand Zählerstand Messwert kWh/kvarh
Verbrauchsermittlung (neu) (alt)
Hochtarif (HT) 03.04.14-28.11.14 532614 64'945 62'341 2'604 2'604
Niedertarif (NT) 03.04.14-28.11.14 532614 185'487 178'943 6'544 6'544
Total Verbrauch 9'148
Zeitraum Verbrauch in kWh Preis in CHF Betrag in CHF
Energielieferung (exkl. MwSt.)
Mixstrom Privat (HT) 03.04.14-28.11.14 2'604 0.09300 242.17
Mixstrom Privat (NT) 03.04.14-28.11.14 6'544 0.06750 441.72
abzüglich 6 % Bonus -41.03
Total Energielieferung 642.86
Zeitraum Verbrauch in kW/kWh/kvarh Preis in CHF Betrag in CHF
Netznutzung (exkl. MwSt.)
Hochtarif 03.04.14-28.11.14 2'604 0.09500 247.38
Niedertarif 03.04.14-28.11.14 6'544 0.03650 238.86
Grundpreis 8 Monate 5.00 40.00
abzüglich 6 % Bonus -31.57
Systemdienstleistungen (SDL) 03.04.14-28.11.14 9'148 0.00640 58.55
Total Netznutzung 553.22
Zeitraum Verbrauch in kWh Preis in CHF Betrag in CHF
Bundesabgaben (exkl. MwSt.)
Förderung KEV 03.04.14-28.11.14 9'148 0.00500 45.74
Förderung Gewässerschutz 03.04.14-28.11.14 9'148 0.00100 9.15
Total Bundesabgaben 54.89
Nettobetrag in CHF (exkl. MwSt.) 1'250.97
8.0 % Mehrwertsteuer CHF 1'250.97 100.08
Nettobetrag (inkl. MwSt.) 1'351.05
Gestellte Akontorechnungen (inkl. MwSt.) -1'000.00
Rechnungsbetrag in CHF (inkl. MwSt.) 351.05
Kaksna hisa pa je to? Mislim, kako debele so stene, morda ves kako debela je izolacija?
Meni namrec se vedno ne gre v racun.
Zakaj?
Predvidevam, da stene vase hise niso debele 45cm....toliko bi namrec morale biti po novi slovenski zakonodaji debele stene moje brunarice, da bi ustrezale energetskim predpisom. Imam pa bruna, ki so vec kot polovico tanjsa (21cm) in me paneli z manj kw ogrejejo brez problemov.
Stene so debele skupaj s fasado največ cca 30 cm, to sem tak od oka zmeril, nisem imel metra pri roki. Je pa enaka debelina na starem delu od leta 54 in na prizidku, ki je star ene 30 let. Tak da o kaki izolaciji itak ni duha in sluha. Zidovi in klasični omet z obeh strani in to je to.
Jaz ti svetujem, da si čimprej dobiš nekoga, ki ti bo izračunal toplotne izgube in potrebno ogrevno moč. Na osnovi tega se odloči, kaj se ti splača:enkratna investicija v izolacijo in eventuelna zamenjava oken in vrat z mogoče sodobnejšimi ali pa vsakomesečni strošek porabljene energije za ogrevanje.
mirator, bo bolj obveljalo to ta zadnje vsakomesečni strošek porabljene energije. Če nisi zasledil sem le najemnik te hiše. Vprašanje je kako ogreti hišo na nam željeno temeperaturo vsaj 22-23 stopinj, pa naj bo to z IR paneli ali kaloriferji.
Izkazalo se je že, da IR paneli nam ne dajo željenega udobja. Močno upam, da se bo oglasil Vermont in dal še on kak nasvet. Do takrat pa nas še dodatno grejejo kaloriferji, da pomagajo IR panelom doseči nam ljubo udobje.
Ne upaj na Vermonta. Popravi raje kaminsko pec...ce bos vec let v hisi, se morda splaca pogovoriti z lastnikom...morda sofinanciranje, morda ti kaj odsteje od najemnine....ampak verjetno bos placeval vec kot 500€ v zimskih mesecih samo za ogrevanje...par mesecev letno x nekaj let =
Mislim,da je v tej hiši primarno ogrevanje kamin.Sumim,da ima vsaj 10kw,ir paneli pa so kot dogrevanje v času odsotnosti in spanju.Se ti ne zdi,da je max udobje ob živem ognju kamina največ kar lahko je? Seveda je treba malo pomigati....In seveda zamenjati počeno šipco,če sploh. Mi smo nekoč doma kiperbuša kurili kat brez ene šipce brez težav.Edino ko je burja orng zavrtela je malo dima bušnilo v sobo....Pa kaj zato...Tvoja šipca je samo počena...Poglej si ceno energije iz drv namesto el...
Francisek Napisal:mirator, bo bolj obveljalo to ta zadnje vsakomesečni strošek porabljene energije. Če nisi zasledil sem le najemnik te hiše. Vprašanje je kako ogreti hišo na nam željeno temeperaturo vsaj 22-23 stopinj, pa naj bo to z IR paneli ali kaloriferji.
No potem imaš v bistvu problem rešen, glede na izjavo nekaj postov nazaj, da te ne zebe več. Ne glede kakšen vir toplote imaš, mora imeti takšno moč, da ti pokrije vse toplotne izgube.
Ja res je, zaenkrat je problem res rešen, saj ne moremo in ne želimo zmrzovati. In tako hvaljeni IR paneli, ki bi naj celo varčevali z energijo, trošijo več, kot navadni kaloriferji.
Če si zasledil, da en IR panel moči 650 w ne zmore ogreti 6 m2 kopalnice na več kot 18 stopinj, kako naj potem enak panel ogreje 13 m2 spalnico? Ne vem kdo je lastnika te hiše napi.dil v tako vrsto ogrevanja.
Vsekakor pa bi rad ogrevanju z IR paneli prišel do dna, to zimo bomo probali malo inprovizirati še z dodatnimi grelniki, trpela bo denarnica, v naslednjo zimo pa bi rad startal dobro pripravljen na mraz.
Glede na sedanje izkušnje bi moral v vsako spalnico dodati še en IR panel, v dnevni prostor pa vsaj še tri IR panele, če bi hotel dovolj ogreti.
Te pa imam tisočaka premalo mesečno za elektriko.
Nekateri forumaši se malo umirite!
Ostalim pa lep pozdrav.

Glede na to, da je uporabnik že večkrat omenil, da ima hišo brez izolacije, le 30 cm zidovi skupaj z ometom, velika slabša okna, ... Je jasno, da ima premalo vgrajene moči. Hiša v Švici, kjer tudi ne smemo pozabiti, da so verjetno povprečne zimske temperature nižje kot v Slo...

Večkrat zasledimo, ko se hiše / stanovanja ogrevajo na olje, drva, pelete... In imajo ravnotako težave, ko jim v mrzlih dneh ne segreje dovolj in jih zebe?? Ko imajo v teh primerih premale peči ali premale radiatorje v prostorih se pa nihče ne sprašuje, ali olje / drva / peleti sploh lahko segrejejo hišo?? Ravno takšne neumesne primerjave dajete.

Podjetje, ki mu je v to hišo v Švici montiralo panele je enostavno vgradilo premalo moči. To je vse.

Sicer ste tu gor veliki strokovnjaki in bi lahko gospodu izračunali koliko kw ima hiša izgub, da bo vedel koliko moči mu primanjkuje.

Bistven podatek. Hišo je začel ogrevati šele sredi zime! Tako pridejo premale moči še bolj do izraza, saj ni akumulirane toplote v objektu. To tudi ponazarja, zakaj prejšnjih lastnikov/najemnikov ni zeblo! Oni so ogrevali od začetka kurilne sezone.
am... Ne vermont... Ni res Wink nič od tega Wink Si predstavljaš enga JURJA na MESEC za ogrevanje zaradi PANELOV??? Z nafto ogrevaš cel hotel za ta denar... da švicaš notri, ne da te zebe...

Če butne na hišo 3 klime (ajd, za vsak štuk eno) bo stroškovno CENEJE investicija, cenovno MESEČNO PA niti približno ne jurja. Ne glede na kake zime so v švici. Bi pa rekel da so primerljive Wink
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Morebiti bi lahko zmanjšal izgube. Če dovod zraka v kamin/dimnik ni zaprt, ti lahko dimnik pretirano prezračuje hišo. Če so okna stara, jih zatesniš s penastimi trakovi...
Citat:Infra žarki niso škodljivi saj jih človek vsakodnevno sprejema od sonca zato pozitivno vplivajo na zdravje. Če za primer vzamemo,da pozimi pri minus dvajset stopinj stojite na snegu v senci in vas zebe in ko stopite korak stran na sonce vas prijetno ogreje sonce. V tem primeru vas ni ogrel zrak iz okolice ampak infra rdeči žarki.

Berem tole in se samo ...... čudim! Confusedhock:

Edino izkušnjo, ki jo imam z IR ogrevanjem, je tista z IR sevalom iz kopalnice. :wink: Pa še to v objektu, ki se je uporabljal le občasno ( vikend ).

No, po par letih uporabe tega IR sevala, smo ga veselo ruknili stran in na njegovo mesto postavili "kalorifer".

Mislim, da je zgoraj zajeto bistvo zadeve.
In tak je bil in je tudi moj zaključek glede IR ogrevanja. Dokler sem v tisti naši mali kopalnici stal tako, da sem bil v polju "sevanja" IR, mi je bilo toplo. Meni. Prostor pa je bil še vedno "brrrrrr mraz".

Pa še če pogledamo zgolj skozi fiziko. Kaj v praznem prostoru ogreva IR sevalo?
Zrak?
Pohištvo?
Tla?
Stene?
Ljudi v prostoru?

Po logiki in načinu funkcioniranja, tudi 3x več IR panelov NE more ogreti takega volumna, če ni akumulacije. Ogreti na 24 stopinj? NE bi rekel. Druga stvar pa je, da je pravzaprav lahko tudi povsem dovolj, da je splošna temperatura prostora 17 ali 18 stopinj, ampak le, če se človek v tem prostoru zadržuje v območju sevanja IR PANELA. Torej je najbolje, če je le ta na stropu, njegovo sevanje pa lepo pokriva velik del tlorisa.

Kajti - po zgoraj citiranemu, se je v taki hiši, s takim načinom gretja - potrebno iz SENCE - premakniti na SONCE. Samo takrat IR panel "greje"!

Je pa res, in se strinjam, da je v osnovi potrebno usposobiti tisto klasično peč - kamin na drva, z njim vršiti primarno ogrevanje IR paneli pa so le dodatek.
firefly Napisal:am... Ne vermont... Ni res Wink nič od tega Wink Si predstavljaš enga JURJA na MESEC za ogrevanje zaradi PANELOV??? Z nafto ogrevaš cel hotel za ta denar... da švicaš notri, ne da te zebe...

Če butne na hišo 3 klime (ajd, za vsak štuk eno) bo stroškovno CENEJE investicija, cenovno MESEČNO PA niti približno ne jurja. Ne glede na kake zime so v švici. Bi pa rekel da so primerljive Wink
Daj no Firefly, če ti praviš, da ni res...potem dejansko ni res al kako? Ali le zato da nasprotuješ nekomu?

Kakšnega jurja na mesec za ogrevanje? Če bi bilo to res, potem bi z nafto pokuril 2 jurja na mesec....

Če imaš dovolj inštalirane moči je hiša TOPLA kolikor želiš, toplota je enakomerno razporejena in ogrevaš se z nizkimi stroški. Zakaj je tako, si raje malo več preberi o IR ogrevanju in fizikalnih pogojih, ki so povezani z IR. Tu ni čarovnije.

Seveda pa ne smemo enačiti, kot pravi Papež, IR pečk z ŽARILNO nitjo (večkrat poznani s starih kopalnic ali gostinskih teras) s PANELNIM IR ogrevanjem, ki je namenjen stanovanjem/hišam, ki popolnoma drugače oddaja IR valovanje in v drugem valovnem spektru.
Že n-krat ponovljeno:
IR ni čudežno ogrevanje.
Porabi toliko, kot imaš izgub in potrebne instalirane moči.

Vse ostalo je zavajanje ("....ogrevaš se z nizkimi stroški")!
1 2 3 4 5 ... 35 Pojdi na stran 
Iskanje po temi