PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vetilator za kamin - kje dobiti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ne bo ti vleklo iz cevi, ker je preveč upora glede na ves zrak, ki je na razpolago v prostoru.
Sem govoril z nekom iz Lokaterma. Ni neke dobre rešitve. Najprej preverit če so drva res suha, potem se išče dalje, testirat lopute odpiranje zapiranje itd. Skratka en velk shit. Cev in puhalo nebi veliko rešila trdi mojster. Sedaj pa moram nekje dobit preverjeno suha drva - čeprav ne ločim med 1 in 2 leti starimi. potem pa teram dalje. Počasi bo sezona mimo, pa se bo pozablo Smile
Z vpihovanjem zraka ne smeš izničiti podtlaka, ki ti ga v kaminu ustvarja vlek dimnika. Če boš z vpihovanjem ustvaril nadtlak v kurišču to pomeni dimne pline v prostoru.
Sej če boš luknje naredil, potem ti bo zagotovo vleklo tudi tam notr, sploh ne rabiš ventilatorja.
Če rabiš ventilator mam nekaj pa tudi regulator vrtljajev. Ventilator je tak kot v računalniku sam večji
Kot si pisali predhodniki, na ventilator kar pozabi.
Če imaš res tako dober vlek v dimniški cevi, bo vkeklo noter in pihalo sámo, saj imaš v kurišču močan podtlak.

Tudi jaz imam kamin. SUPRA ..... ne vem več kateri. Pri tem kaminu je rešeno tako, da je na vrhu vratc med vrhom šipe in okvirjem za robom (splih se ne vidi, ker je v profilu) cca 2 mm reža po celi dolžini zgoraj. Torej mrzel sekundarni zrak iz iz prostora sika po šipi navzdol. To se lepo vidi po nekaj kurjenjih, kako nastajajo vertikalni madeži kot curki. Vendar ob straneh te reže ni. To se pa pozna, saj ob straneh v stožcu navzdol močno počrni. Če imam čas si pomagam še tako, da kaminsko šipo odprem kakšen milimeter ali dva še spodaj (vratca se odpirajo po šinah navzgor in sktijejo pod zidano prednjo ploščo).
Še fotografiji:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.dropbox.com/s/gve5s94ylfkl3ao/2015-01-06%2020.03.39.jpg?dl=0">https://www.dropbox.com/s/gve5s94ylfkl3 ... 9.jpg?dl=0</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.dropbox.com/s/6thf0r7wm8kimqm/2015-01-06%2020.04.09.jpg?dl=0">https://www.dropbox.com/s/6thf0r7wm8kim ... 9.jpg?dl=0</a><!-- m -->

Ja, vem, za marsikoga je šipa že zelo umazana. Zadnjič sem jo očistil enkrat pred kurilno sezono in potem nič več. In zakuril cca 20 krat.

Probaj zakuriti z briketami. Te so suhe pod 10%. Vsekakor se moraš malo poigrati in spoznati najboljšo varianto kako prižgati kamin, nalagati,... Nekateri kamini so pač bolj packe. Vsekakor tu igra vlogo primarni zrak. Preveri z listom papirja kakšen je vlek svežega zraku na dovodu ter če ti kaj piha po notranjosti stekla. Jaz opazim pihanje po šipi ko se mi v kaminu nabere ful dima (pri vžigu) in se ob šipi vidi kako odriva dim proti dol.
lp
Alanford to ni nič umazano. Moja slika je po enem kurjenju !!! Tvoja je po 20 skoraj podobna. vidijo se neke lise proti vrhu stekla, očitno je tam nek vlek in tam je steklo najbolj umazano. Spodaj so neke luknjice ki jih odpiram z loputo. Ne vem pa kakšen je smisel teh luknjic saj tam, kjer je rdeča črta pritisne tesnilo vrat na okvir. Resda vrata niso popolnoma tesna ker so drsna ampak vseeno.

Druga loputa priprira sveži zrak in to je to kar se tiče krmiljenja zraka.

micocaffe: bom poskusil zakuriti par paketov briket. Morda me je pa letos lokalni kmet našajbal z drvmi.

Priložene datoteke
.jpg   k1.jpg (Velikost: 138,6 KB / Prenosi: 951)
.jpg   k2.jpg (Velikost: 167,99 KB / Prenosi: 951)
.jpg   k3.jpg (Velikost: 208,85 KB / Prenosi: 951)
Meni se zdi, da imaš tudi ti na zgornjem robu režo, saj sicer ne bi bilo teh "vzorcev". Vidim tudi, da so se ti saje nabrale na debelo na zgornji letvi - okvirju pri šipi in tudi morda med šipo in okvirjem, kjer bi moral zeak noter šibat. Zato pa taki vzrorci. Preveri, če je potrebno odprtino spucati. Pa tudi na letvi ne sme biti saj, saj se sicer zrak zavrtinči in ne gre po šipi navzdol. Poročaj.

Probaj zakurit z drvami iz vreče, ki jih ima Merkur. Ta so sigurno dovolj suha. Da pa naslednjič ne boš v dvomih, si nabavi merilec vlage. Jaz sem si ga ravno zaradi tega kupil, ker za vsakega lokalnega kmeta so bila njegova drva suha, pri kurjenju je pa pokazalo drugače.
Koliko "ročic" oziroma gumbov za odpiranje in zapiranje ima kamin? Nordika na primer ima tri...zgoraj dve, spodaj pa eno... Probaj vse kombinacije-odprte in zaprte...
Po pregledu slik mislim, da imaš res zapacano to sekundarno režo katera piha v šipo.
Poglej s kakšno svetilko notranjost reže. Najverjetneje so se ti prijele saje/smole in zaradi tega pride pri pihanju do mazanja stekla. Morda boš moral s kakšnim strgalom to oluščiti.
sem dobil celo odgovor od italjanov. so me klicali, jaz pa nič italjansko. Potem se mi dali cifro od neke slovenske firme ki jih zastopa. Torej povzetek, nekje je nekaj umazano. Sedaj še raziskujem kaj. Kot je nekaj omenjal tudi serviser za edilkamin, je realna možnost, da je nekaj narobe s tistim plehom ki ga lepim spodaj na slikah k4 in naprej. ŽAl ne znam povezat od kje bi se tam pojavil bilo kakšen zrak oz vlek. Če pogledate dobro je tam nekakšen konec saj tesnilo vrat ta predel zapre (kolikor pač ga). Čiščenje saj za tistim plehom se mi zdi precej težko, oziroma verjetno bom moral vrata sneti. Če je to razlog potem pa je** tak izdelek, ker to se mi pa ne zdi sprejemljivo. Pa pravjo da je edilkamin mercedes. Mercedes my a**...

Vsekakor se bom lotil tako: Najprej bom očistil kot vedno. Potem bom zakuril z briketi, za katere vemo da so suhi. Če bo šipa čista so kriva drva. Če ne bo, iščem dalje in razdrem tisti pleh in očistim pod njim.

hisica1: lopute sta v bistvu 2: ena pod vrati, ki odpira rešetko na sliki zgoraj k3 in druga ki spušča zrak noter v hišo po cevi ki jo imam v tlaku.

cevko: kje se dobi merilec vlage in kako to čudo deluje?

Priložene datoteke
.jpg   k4.jpg (Velikost: 174,29 KB / Prenosi: 808)
.jpg   k5 znotraj.jpg (Velikost: 229,75 KB / Prenosi: 808)
.jpg   k5 zunanja stran.jpg (Velikost: 176,14 KB / Prenosi: 808)
Jaz imam tega; <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dx.com/p/md-814-2-2-lcd-digital-moisture-meter-tester-orange-dark-grey-173005">http://www.dx.com/p/md-814-2-2-lcd-digi ... rey-173005</a><!-- m -->
1 2
Iskanje po temi