Objave: 618
Teme: 5
Ocena:
5
Tole trenutno nihanje cen nafte navzdol je bolj kratkoročno, neki drastično se nebo pocenila ker ne bodo spustil naši politiki trošarin.
Sam sem za biomaso od drv, pelet, sekancev glede na to da je okoli nas veliko lesa bi mogo ostat ta energent cenovno pod oljem, plinom.
Me pa skrbi čeprav se sam ne grejem s tem, ker skoraj v vsako novogradnjo ter dosti pri obnovi kotlovnic se vgrajujejo toplotne črpalke kaj bo z elektriko čez par let, kam bodo šle cene.
Objave: 2451
Teme: 3
Ocena:
0
Kdor ne pozna burje na Opčinah, lahko govori o ugodni klimi.
Čeprav je zadnjih nekaj let burje bolj za vzorec. Nazadnje se pred tremi leti ni ustavila 3 tedne.
Objave: 44
Teme: 8
Ocena:
0
papez46 a se grejete samo s kurilcem? ali imate še kak kaminček?
Objave: 2380
Teme: 2
Ocena:
9
@Tourer, po tvoje bi gospodarstveniki zvišali plače zaposlenim???
Objave: 1137
Teme: 20
Ocena:
0
Bomo spet ogrevali na kurilno olje ? Zgleda, da res, ker dobavitelj toplote na daljinskem ogrevanju maksimalno špara, tako da sem denar, ki sem ga vložil v daljinsko ogrevanje, vrgel proč, vseh 5.900€ .
Npr. te dni, ko je zjutraj malo nad lediščem, čez dan pa ne pretirano bolje, je zjutraj na dovodu 76°C, popoldan, ko ljudje pridemo iz služb in odpremo ogrevanje, pa je logično, da dovod znižajo na 65°C . V radiatorje gre okoli 5 stopinj manj, mora pa biti pumpa na najvišji hitrosti in termostatski ventili na radiatorjih do konca odprti. Staro, iz kamna zidano hišo s pol metra debelimi zidovi se tako ne da segreti. Dogrevati mogoče, ko so zidovi enkrat že ogreti, segreti "iz nule" pa težko.
Njihov odnos do strank je skrajno vzvišen, kot da si jim v veliko breme in strošek. Npr. konec novembra, sreda, četrtek, petek, zunaj okoli 6°C, oni pa v omrežje pošiljajo 57-58°C . Sem mislil, že imajo kakšno okvaro, zato kličem šele v soboto zjutraj in povem, da je na dovodu samo 57°C in v odgovor dobim idiotsko vprašanje "A je pa premalo ?" Potem pa kličejo računalničarja naj daljinsko preveri če je moja toplotna postaja prav nastavljena. Halo?
Ali pa zadnje dni decembra 2013, ko je temperatura dovoda padla celo na 49°C, odgovor:"Z dopusta pridemo 2.januarja".
Ko bi jim vsaj bilo možno dopovedati, da z nižanjem temperature v cevovodu ne šparajo, ampak si delajo škodo, ker so regulacijski ventili toplotnih postaj, priklopljenih na njihov cevovod, do konca odprti da postaje dosegajo zahtevano moč, če jo sploh dosežejo, proda se manj MWh, pretoki po cevovodu so ogromni, povratek ni bistveno hladnejši od dovoda, izgube so večje .
Če pa bi temperaturo dvignili na neko normalno raven, pa bi ventili toplotnih postaj priprli ker bi se zahtevana moč z lahkoto dosegala, prodalo bi se več MWh, pretoki bi se zmanjšali, povratek bi bil hladnejši, izgube bi bile nižje. Ampak - ne. Šparat, pa naj košta kolikor hoče. Na stranke se pa ne bomo ozirali.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Res mi pa ni jasno kakšno hišo imate, da sedaj ne zadostuje 50°C v radiatorjih.
Kaj pa če bo -20°...
Ps. z višanjem temperature se izgube povečujejo :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 1044
Teme: 5
Ocena:
0
Po moje bodo tudi peleti šli po poti kurišča, ker bojo kmalu trošarine zaradi prašnih delcev...
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Javr: kaj pa če ogrevas 20h/dan namesto dve popoldne ali pa večje radiatorje. To bi pa najbrž nekako šlo.
Po drugi strani mi pa res ni jasno zakaj ne ustrežejo stranki. Saj bodo vendar več prodali.
Bojler se jaz upam segrevati brez problema s 45 toplo vodo.
Se glede teme: dokler bo v slo gozdovih segnilo toliko lesa kot ga, je elko,premog, elektrika,plin se vedno dovolj poceni.
Te-tol sicer požge nekaj sekancev poleg premoga, vendar mislim da premalo. In to velja za vse večje kotlovnice. Ker v teh kotlovnicah je ceneje (glede na izplen kw)poskrbeti za ekologijo kot pa v kaminu dnevne sobe.