PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperacija-Odvodi in dovodi?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Razvod po plati ni možen, ker so sobe v zgornjem nadstropju tudi že izdelane. Vse kar je drugega kot razvod po hodniku pomeni ogromno štemanja Smile

Pralnica se nahaja direktno pod sobo kjer bi bil rekuperator. Se pravil bi rabil samo preboj plate za odvod in dovod, vse ostalo pa bi lahko razvejal v hodniku. Zato bi bilo to zame idealno v kolikor bo mogoče.
Večina prostorov za prezračevanje je v pritličju, zato bi bilo rekuperator najbolje namestiti pod stropno ploščo v pritličju kot recimo tule:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.hottenrott.de/referenzen_lueftungsanlagen.htm">http://www.hottenrott.de/referenzen_lue ... nlagen.htm</a><!-- m -->
Tudi razdelilce pričvrstiš na strop.
Pralnica je videti idealna za lokacijo rekuperatorja, saj ima tudi zunanjo steno, skozi katero narediš odvod in dovod zunanjega zraka. Razvod po hodniku v spuščenem stropu je po mojem mnenju boljša varianta kot veliko štemanja. Kratek razvod lahko pomeni tudi za kakšno številko »švohnejši« rekuperator.
Ker bi bili dovodni ventili nad vrati, moraš uporabiti posebne ventile (»pljuvalnike«), ki usmerijo zrak daleč v prostor.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.aerex.de/index.php?id=p30633">http://www.aerex.de/index.php?id=p30633</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://haus-und-heizung.blogspot.com/2014/01/kwl-24-ventile.html">http://haus-und-heizung.blogspot.com/20 ... ntile.html</a><!-- m -->

Za prostore v mansardi (obe otroški sobi), lahko dovode pripelješ skozi medetažno ploščo v tla na ustrezno mesto v sobi (talni izpust). Za kopalnico, ki mora imeti odvod od zgoraj, pa bi moral pripeljati cev skozi ploščo in po steni čimvišje navzgor. Naredi skico prereza in razporeditev prostorov v mansardi.
V primeru, da rekuperator postaviš na podstrešje, kako bi rešil odvod in dovod zunanjega zraka? Ali imaš kolenski zid in koliko je od podstrešne sobice do najbližje zunanje stene? Ali je možno narediti odvod skozi streho ali so stropi v mansardi že izdelani?
Sam najbolje poznaš situacijo v objektu, kje so kakšni razvodi v plošči, kje se lahko štema in kje ne in sam boš najbolje narisal optimalen načrt razvoda, da bo potrebnega čimamnj poseganja v že narejeno in čimkrajše poti ter posledično tudi čimmanjši znesek za cevi (so darge!).
Glede kamina brez dovoda zunanjega zraka je zadeva bolj problematična. Če zakuriš, moraš ugasniti prezračevanje ali odpreti okno in to bi moralo biti zagotovljeno avtomatsko, da ne pozabiš, sicer se lahko zgodi, da ti bo sesalo zrak iz kurišča v prostor.
Če imaš hišo zrakotesno, potem ne gre skupaj s kaminom brez dovoda zunanjega zraka.
Če pa hiše nimaš dovolj nezrakotesne, pa ne gre skupaj s prezračevanjem.
A imaš tudi kuhinjsko napo speljano na prosto?
Tudi to je nesprejemljiva kombinacija za kamin brez dovoda zunanjega zraka.
@remi prvo hvala za res odličen odgovor.

Najraje bi dal rekuperator v prostor nad pralnico, tako imam samo en preboj skozi plato pa še to na mestu kjer je neizdelan prostor. Ta prostor je direktno pod streho tako da bi lahko izpuh in dovod svežega zraka naredil preko strehe. Rabil bi zgolj 1m cevi. Potem bi glavni cevi peljal v spodnji hodnik in tam po stropu razvejal v vse sobe. Kako bi razvejal zgoraj moram še malo premisliti, saj brez dodatnega dela tam ne bo šlo.

Kamin bi lahko rešil na način, da ko se kamin prižge preko pametne regulacije odprem 2 velux okna na zračenje. Bi bila ta rešitev zadovoljiva?

Ali imam zrakotesno hišo ne vem, po vsej verjetnosti pa ravno čisto zrakotesna ni Smile

Napa ni speljana na prosto ima samo filter.
Načeloma bi bila rešitev z samodejnim odpiranjem oken ok, če bi vedno delovala, vendar se moraš zavedati, da svojo varnost v tem primeru zaupaš elektroniki oz. sistemu. Če bi se slučajno zgodilo, da bi sistem odpovedal, ko bi zakuril kamin, bi bili lahko v življenjski nevarnosti predvsem zaradi ogljikovega monoksida.
Zato so v letalih, kjer življenje prav tako zaupamo tehniki, ti sistemi ponavadi podvojeni ali celo potrojeni.
Osebno pa nisem naklonjen takšnim načinom reševanja problemov, tudi če dodaš še senzor za ogljikov monoksid, je pa res, da je potrebno včasih narediti določen kompromis...
Senzor za monoksid že imam.

Se strinjam da elektronika dostikrat zataji zato pač premlevam vse opcije. Kaj pa če bi zadevo rešil z recimo 3mi dovodi v dnevni prostor in samo 2ma odvodoma v kuhinji. Se s tem kaj spremeni. Nekako po logiki se več zraka dovaja kot pa odvaja v tem primeru, vsaj moje razmišljanje, ki pa je verjetno v tem primeru napačno Smile
To je bolje, vendar pa se s tem le nekoliko poveča varnost. Še vedno lahko namreč prezračevalni sistem pomotoma ali namenoma nastaviš tako, da čez dva odvoda več sesa kot čez tri dovaja. Lahko pa dovodni ventilator celo crkne, rekuperator pa se zato verjetno ne bo ustavil.

Takšni kamini so problematični tudi v času, ko sploh ne delujejo, saj delajo hišo netesno. Če boš imel nadtlak, boš imel takrat verjetno kondenz v dimniku (nevem, ali je to problematično, glede na to, da se lahko tvorijo kakšne kisline?), če pa podtlak, pa ti bo zrak v hišo vleklo preko dimnika. Prezračevalni sistem pa naj bi vedno zagotavljal minimalen podtlak, da ne pride do kondenza v konstrukciji hiše, kjer so netesna mesta.

Verjetno možnost, da bi poleg prezračevalnega sistema povlekel še cev za dovod svežega zraka v kamin, vsak ko bi ga nekoč mogoče zamenjal, ne obstaja?
Se pravi edina varna zadeva je ko bi imel kamin izklopiti prezračevanje.

Cevi ne morem potegniti oziroma bi moral prekopati celo dnevno sobo kar pa ne pride v poštev.

Pozabil sem še eno malenkost Smile V hodniku imam plinski kondenzacijski kotel, tako da verjetno se počasi lahko poslovim od prezračevanja, vsaj v obsegu del kot sem si ga zamislil.
Dokler ne pozabiš izklopiti prezračevanja ;-)

Mogoče se lahko pozanimaš še pri proizvajalcu plinskega kondenzacijskega kotla, kakšne so zahteve ter pri ponudnikih prezračevanja, če imajo kakšne rešitve glede tega. Lahko, da sem jaz preveč pesimističen ali paranoičen.
Glede kamina in plinske peči v kombinaciji s prezračevanjem se posvetuj z neodvisnim projektantom strojnih inštalacij, ki bi ti svetoval rešitev in pripravil projekt ter zanj jamčil s svojim podpisom.
Samo ideja: Če začetek kurjenja pomeni tudi vklop ventilatorja, potem bi vklop lahko bil povezan z izklopom prezračevanja.
V navodilih za načrtovanje prezračevanja <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.heliosventilatoren.de/pdf/helios_kwl_plahbuch.pdf">http://www.heliosventilatoren.de/pdf/he ... ahbuch.pdf</a><!-- m -->
si lahko na strani 16 prebereš zahteve za prezračevanje pri uporabi kamina brez dovoda zunanjega zraka: zahtevajo montažo nadzora podtlaka. Za to naj bi poskrbela monter kamina in dimnikar.
Glede rekuperatorja na podstrehi in dovoda ter odvoda skozi streho: Odvod skozi streho je v redu, dovod pa je bolje pripeljati skozi zunanjo steno, da poleti ne prihaja v hišo prevroč zrak, poleg tega pa moraš poskrbeti, da dovod in odvod nista skupaj. Če ste na področju z veliko snega, bi dovod skozi streho lahko bil problem. Dovod ne sme biti na vetrovni strani hiše.
Hvala vsem za odgovore, kot kaže se bom res moral odpraviti do kakšnega projektanta. Ne bo tako enostavno kot sem si zamislil Smile

Še enkrat hvala žiga in remi.
Da malo osvežim to temo, iz podjetja E-NETSI so ,mi res detajlno odgovorili z vsemi skicami in ponudbo. Kot kaže kamin in plinska peč ni tak velik problem, tako da se moram samo še odločiti ali prepustim celotno zadevo njim ali pa samo preko njih nabavim material.
Mislim pa da tudi v tem primeru ne bo problemov s svetovanjem, vsaj glede na trenutne izkušnje.
In kakšna bo rešitev???
Razvodi v pralnici, kjer imam 30cm spuščen strop, rekuperator pod streho, se pravi do pralnice samo odvodne in dovodne cevi. Glede odvodov in dovodov pa še malo premišljujem, saj mi svetujejo da lokacija nad vrati ni najboljša, tako da morem še malo premisliti kje bi to lahko speljal.
To je jasno, da dovodi nad vrati niso najboljši (zanič pa tudi ne). Mene zanima, kaj so ti za tvojo situacijo boljšega ponudili?
Kako pa se rešuje hkratno delovanje kamina in prezračevanja?
1 2 3
Iskanje po temi