PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotno sevanje in temperature ovoja stavbe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ah, daj no. @janipappilon je nekaj zanimivega ugotovil, zdaj bi rad nekaj povedal, pa rabi primerno dramaturško zasnovo, malce suspenza in nato razplet. Na koncu bomo bralci nagrajeni s katarzo (eureko) in avtor z aplavzom. Upam.

Mislim, da ni vprašljiv namen, ampak talent za dramo. Bergi pač rules in to je težko doseči.
Upam, da ste razumeli moj post kot šalo. Med tapkanjem po telefonu mi smeškoti ne gredo preveč od rok.
gt001 Napisal:janipapillon, lahko malo pojasnis, kaj mislis z stabilnem in nestabilnem stanju?
Temperatura v hiši narašča. Ni stabilno stanje v smislu: Dovajanje toplote (ogrevanje) ni enako ohlajanju skozi ovoj stavbe. Tako ovoju stavbe kot tonam lesa v prostoru narašča temperatura.
Fery Napisal:A to na sončni strani?
Ali kot posledica sevalnih transmisij kurilne naprave?
Ker za vsa stekla to najbrž ne velja.
Severna in zahodna stran v senci, vse v prostoru (odprtem v druge prostore), 4-5 m od kurilne naprave.
janipapillon, me zanima kaj nam želiš povedati, pa bi zato rad vedel kdaj približno boš to izdal? Čez dan, teden, mesec? Da vem kdaj preverit forum:-)
Firbec pač...
alanford Napisal:Morda pa dela @janipapillon doktorat iz psihologije. Dajte mu pomagat no, pozkusni zajčki.
Big Grin

CimaBella Napisal:Ah, daj no. @janipappilon je nekaj zanimivega ugotovil, zdaj bi rad nekaj povedal, pa rabi primerno dramaturško zasnovo, malce suspenza in nato razplet. Na koncu bomo bralci nagrajeni s katarzo (eureko) in avtor z aplavzom. Upam.

Mislim, da ni vprašljiv namen, ampak talent za dramo. Bergi pač rules in to je težko doseči.
Big Grin
@alanford: sem popravila najine poste, da ne bo težav z razumevanjem. Jaz sem smeškota pozabila. Natančnost pri enotah je pomembna, zato sem si drznila popraviti oba posta. :wink:
Naj še jaz skočim iz grma (zajček): 18,5°C
alanford Napisal:Morda pa dela @janipapillon doktorat iz psihologije. Dajte mu pomagat no, pozkusni zajčki.
Provokator Smile
V pojasnilo vsem, kako je prišlo do tele pisarije:
Na takle hladen jesenski dan smo púbci pri meni v brunarici na Rakitni debatirali vsesort. Sami taki z vsaj eno desno roko; ki se lotmo vsesort. Nisem najpametnejši med njimi, imam pa največji hobi :-). No, eden se rad fura z ravno tak dolgo barko, kot je dolg moj hobi, če ga le ne merim po najdaljši diagonali :-): <!-- m --><a class="postlink" href="https://picasaweb.google.com/janipapillon/THEBIGGESTHOBBYINMYLIFEBuildingMyLogHome">https://picasaweb.google.com/janipapill ... gMyLogHome</a><!-- m -->
Uletel je še en obisk (neznan par, ki ju zanima tak način gradnje*) pa je debata nanesla na ogrevanje z IR grelnimi paneli... IR sevanje....sonce, šporhet, ogenj, peči s pregretim šamotnim jedrom,.....
Pa sem tudi tu na forumu začel debato, kjer se krešejo mnenja o tovrstnem ogrevanju in bil po dobri volji moderatorjev prestavljen „na svoje“, v novo rubriko.
Vsesort blablabla in ko sem prijavil, da je tista šipa okna, na katere polici je termometer kazal 17 stC in je cca 4 m od šporheta, verjetno najmanj stopinjo toplejša ter da enako mislim za ostale šajbe v kuhinji ter jedilnici, je šla debata v to smer kamor sem jo hotel peljat tu v forumu. In ko mi je prjatu ki mi je dal najbolj prav rekel, da se verjetno ne motim veliko, da sem zinu ∆T le kakih 100% več, kot dejansko je, sem mu rekel naj odmisli Newtonov zakon ohlajevanja in bil kmalu nazaj s cenenim infra termometrom. Odčitek: 18,2 stC. Drugi dve stekli sta odstopali v desetinkah Confusedhock: .
Po tem sem te meritve nekajkrat ponovil.
Ko sem meritve omenil znacu, ki je na tem forumu po mojem mnenju naj-naj znalec kar se tiče „nizkoenergijske in pasivne gradnje“, je bil malkec skeptičen in je rekel, da bi bilo površino stekla zanimivo izmeriti še kako drugače, ker ima tak enostaven infratermometer v algoritem vneseno neko fiksno emisivnost, ki pa ni nujno blizu realni (les, steklo = 0,9). Takoj sem prilepil kos aluminij folije na steklo (emisijski koeficient = 0,1), ampak ni skoraj nič vplivalo na rezultat. Vseeno sem si pri njem sposodil pt1000 senzor za merjenje temperature, ki pa po standardih precej bolj natančno meri temperature kot <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.conrad.si/TFA-Merilnik-vlaznosti-zraka%2ftemperature,-termo-%2fhigrometer.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=121627&ci=SHOP_AREA_34939_0601115">http://www.conrad.si/TFA-Merilnik-vlazn ... 39_0601115</a><!-- m -->
Rezultati meritev so šli cca 0,5 stC navzgor. ∆T se je povečal za cca50 % in moje ugibanje takrat le ni bilo tako točno Big Grin sem se pa motil manj, kot kdorkoli drug.

*jih je bilo 1000+ v teh letih
alanford Napisal:Naj še jaz skočim iz grma (zajček): 18,5°C
provokator Smile še enkrat
hiškapiška Napisal:janipapillon, me zanima kaj nam želiš povedati, pa bi zato rad vedel kdaj približno boš to izdal? Čez dan, teden, mesec? Da vem kdaj preverit forum:-)
Firbec pač...
Če ne želiš razmislit in ugibat, imaš odčitek meritve, kot vsi ki so ugibali na ZS. Na prvo vprašanje: Ma saj so mi moderatorji kar uredu naslov zapisali in pa upam, da sem tudi tebi ok odgovoril dva posta nazaj.
janipapillon Napisal:
alanford Napisal:Naj še jaz skočim iz grma (zajček): 18,5°C
provokator Smile še enkrat
Brez zamere, @janipapillon, sem že prvič razumel, da me ne boš povabil v tvojo izredno gradnjo. Drugače pa kapo dol za objekt.
Hm.
Koliko je potem temperatura sipe?
Ce sem si prav zapomnil, si imel v prostoru 12, zunaj pa 2.

Jaz sem v dobrobit "znanosti" preslatal vse sipe in je zena cisto popizdila, ker sem jih potapkal po dolgem in pocez. In sonce jih je ogrevalo iz zunanje strani ze vsaj 2 uri pred slatanjem.
Se na ta zgornja, galerijska okna sem plezal....in to brez termometrov.
Sipe so bile - hladne, da ne recem mrzle.
In ce k temu dodam se podatek, da mi savna v manj kot 2 urah obratovanja skozi steklena vrata segreje kopalnico za dobrih 5 stopinj....ti pa pravis, da sonca ni bilo...potem bi jaz rekel, da je T sipe maksimalno 10, minimalno pa tko ene 4.

Koliko si pa ti nameril pa iz tvojega elaborata o deltah nisem uspel razbrati. :twisted:
hvala Smile
alanford Napisal:..@janipapillon, sem že prvič razumel, da me ne boš povabil v tvojo izredno gradnjo...
:?: hmm, ne razumem. Mogoče mi je še prezgodaj; rana ura... :roll:
Hej, a si nista besedi "Izziv" iz naslova teme in beseda "Provokacija" čisto blizu? :wink:

Pa dobro jutro: Rana ura, zlata ura.
Ja sta velokokrat čisto blizu.
Da te ne bom povabil v svojo gradnjo... kva, kako, kaj, zakaj?
Če se razumeva, tako kot na stotine neznanih, pa znanih, ki so mi naredili 1000+ obiskov, prišli pofirbcat... enako si dobrodošel tudi ti.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi