PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Regulacija peci, elektronika in sobni oz zunanje tipalo tem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
arbajter Napisal:Taubi, zate je WDC preveč komplicirana zadeva, zate je potem še živosrebrni termometer, ta dela čist simpl. Pri WDC pa res moraš najti svojo vezavo ogrevanja. WDC je čist v redu zadeva, sploh če odleti katero od tipal te ne bo strah, da bo šlo kaj narobe. Krmilnik samodejno prilagaja temperature kljub napaki na katerem od tipal.

WDCjev sem zmontiral več kot si jih ti videl, tako da vem kaj govorim.
Mislim da je post o nastavitvah WDCja eden najdaljših na tem forumu, tako da....!
MIHA25 je prosil za nasvet za ETAŽNO regulacijo ogrevanja (8 radiatorjev).
Ampak zakaj bi enostavno, če lahko komplicirano in drago.
Kam bi pa kakšno tipalo odletelo? A v tople kraje?
Zenkrat še nisem naletel na seltronovo tipalo, ki bi crknilo.
Na osnovi čega se pa WDC orientira če bi crknilo glavno tipalo, ki regulatorju pove ali je na voljo dovolj topla voda za ogrevanje ali ne?
Monter Napisal:Če Seltronov wdc nima sheme za tvojo kurilnico potem, verjetno ni vse narejeno tako kot bi moralo bit. Rabljen teramatik za krmiljenje kotla na pelete ni, wdc ima spisano logiko vklopa peletnih kotlov ali gorilnikov, ravno z namenom učinkovitega delovanja.
Tako da razni kvazi mojstri regulacij ali uporabniki regulacij ki se vam ne sanja zakaj se gre se vzdržite komentarjev ker lahko drugim samo škodujete in ne koristite!

Miha25 naredi sliko kurilnice da se ti lažje svetuje za tvoj primer.

Zate velja večino iz odgovora arbajterju.
Upam da vsaj ločiš kaj pomeni regulacija ogrevanja od regulacije kotla.
Ali pa 5x cenejša rešitev za tebe ni sprejemljiva.
Dobro jaz ločim regulacijo ogrevanja od regulacije kotla!
Še enkrat si prosim preberi kaj sem napisal in za tem tudi stojim.
Za mene so sprejemljive samo pravilne rešitve, nisem govoril nič o ceni.
Miha, iz napisanega je razbrat ,da to iščeš.
Zmontiraj ta termostat in mešalni ventil(štiri potni) z motorjem, če še ga nimaš vgrajenega .
- optimalno ogrevanje ali hlajenje bivalnih prostorov,

- aktiviranje dnevnega načina delovanja s tipko "PARTY" kadarkoli,

- aktiviranje varčnega načina delovanja s tipko "ECO" kadarkoli,

- enostaven pregled sobne temperature in drugih podatkov iz velikega preglednega prikazovalnika,

- možnost izvedbe daljinskega vklopa ogrevanja s telefonom ali GSM aparatom.
- vodenje sistema ogrevanja v odvisnosti od sobne temperature,
- reguliranje sistemov s kotlom na tekoče kurivo,
- reguliranje radiatorskega ogrevanja,
- tritočkovno reguliranje mešalnega ventila,(zelo pomembno)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/seltron-regulatorji/sobni-termostati/sobni-termostat-st2rdr.html#.VIRXJclISAI">http://www.seltron.si/seltron-regulator ... IRXJclISAI</a><!-- m -->
...celoto ki nikoli ne deluje po željah naročnika :evil:... Glede na debato ki se razvija je tale stavek še kako aktualen :mrgreen:
Zunaj sonce pribija meni pa peletni gorilnik dela s polno paro, ena od cvetk jih je pa še pa še.
Monter Napisal:Dobro jaz ločim regulacijo ogrevanja od regulacije kotla!
Še enkrat si prosim preberi kaj sem napisal in za tem tudi stojim.
Za mene so sprejemljive samo pravilne rešitve, nisem govoril nič o ceni.
Za marsikoga je pomebno ,da ima nevem kakšno dobro ogrevalno napravo v kurilnici a na regulacijo stanovanja pa dajo malo ,ker mislijo da z super kotlom rešijo vse. Tudi monteri se ne preveč trudijo da bi vsiljevali regulacije ker se z tem podraži investicija (pa ne mislim vseh,niti tebe Monter ,ker te ne poznam),potem pa pride to marsi kakšenega pisanja na forumu.
Ogrevanje stavbe deluje kot celota , ne more delovati posebej peč, posebej regulacija radiatorjev, talnega, sanitarne itd.
"U tome grmu leži zec"
zamot1 Napisal:Ogrevanje stavbe deluje kot celota , ne more delovati posebej peč, posebej regulacija radiatorjev, talnega, sanitarne itd.
"U tome grmu leži zec"

Ali si prepričan v to trditev ?
SV segreta, bajta ogreta, peč na pelete pa pomaga soncu greti ker je nisem šel v kurilnico izklopit?
...naj bi delovalo kot celota... ali to manjka v stavku da se ga prav razume.
Kdo je "Master" pri centralnem ogrevanju :?: :?: :?:
Zamot a ga tupiš, da je joj.
Zakaj bi regulator prižigal in ugašal peč?
Peči (na pelete) se itak same prižigajo in ugašajo na podlagi nastavljene delovne temperature kotlovske vode.
Ja peč zalaufaš septembra in jo izklopiš aprila vmes pa nalagaš pelete in menjaš naprave za vžig na gorilniku(če ne še kaj drugega) ker se vžiga ene petnajstkrat na dan. Šparajmo pa naj stane kolikor hoče
zamot1

Zato pa vgradiš wdc-ja in ko ni potrebe za ogrevanje, kot v primeru ki ga razlagaš wdc izklopi kontakt za delovanje peletnega gorilnika.
parameter S 5.2 (histereza in način delovanja gorilnika)
Predvidevam da je ta parameter WDC-ja in je samo on/off za gorilnik tako kot pri olju.
Pri WDC 10 ni sheme za peletni gorilnik? Dvojni pomen parametra ne more biti ali je samo histereza ali samo način delovanja?
Žal gremo v narobne vode in preveč filozofiramo. Na čisto enostavno vprašanje katero regulacijo potrebuje za svoj primer še ni dobil odgovora, še največji približek je res WDC 20 po predlagani shemi 412, vse ostalo je "garažna avtomatika"
Če imate pametnega central hajcara vam naredi po kateri koli shemi za WDC20.
Sigurno pa ima narejeno že centralno potem pa.....ja j...a seveda ni sheme, za dve cevi.
Za pelete pa se tudi najde samo rabiš€.
zamot1
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/import/documents/2862.pdf">http://www.seltron.si/import/documents/2862.pdf</a><!-- m --> prenesi si navodila odpri stran 43 parameter o katerem govorim boš tam našel pa boš videl o čem govorim. Če na shemi ni narisanega peletnega kotla še ne pomeni da ga ne zna vklapljat!
zamot1 Napisal:Kdo je "Master" pri centralnem ogrevanju
WDC20
zamot1 Napisal:Zakaj bi regulator prižigal in ugašal peč?
Ker kotel deluje takrat ko mu Master da povelje- WDC20 !
zamot1 Napisal:Peči (na pelete) se itak same prižigajo in ugašajo na podlagi nastavljene delovne temperature kotlovske vode.
Ker, ko je kotel voden z WDC se parameter S5.2 nastavi na željeno obratovanje
katero je: 1- izklop, 2- vklop in 3- histereza od 3do 20oC.
Po shemi 414 sam ne uporabljam 3.
zamot1 Napisal:menjaš naprave za vžig na gorilniku(če ne še kaj drugega) ker se vžiga ene petnajstkrat na dan.
Grelna špirala še ni bila menjana-(3 sezona) prav tako ne kaj drugega kar bi bilo povezano z vžigi.Kotel se pa prižge enkrat na dan v trenutnih zunanjih temperaturah.
zamot1 Napisal:Šparajmo pa naj stane kolikor hoče
Tukaj imaš prav ,ker je vložek visok proti navadnim-ročnim sistemom. Zato bo tudi amortizacijska doba nekoliko daljša.
jani65 Napisal:Za marsikoga je pomebno ,da ima nevem kakšno dobro ogrevalno napravo v kurilnici a na regulacijo stanovanja pa dajo malo ,ker mislijo da z super kotlom rešijo vse.
+5 za komentar
jani65 Napisal:Tudi monteri se ne preveč trudijo da bi vsiljevali regulacije ker se z tem podraži investicija
Marsikateri monter nima ustreznega znanja za pravilno nastavitev WDC .Vsak bi samo obljubljal mastno zaračunal in adijo. Po dnevu ali dveh ugotovim ,da mi je olajšal denarnico tisto kar pa je obljubil,da nastavi ni niti približek tistemu kar zmore WDC20.
zamot1 Napisal:...celoto ki nikoli ne deluje po željah naročnika
Monterjevo Neznanje in nepoznavanje vremensko vodenih regulacij
taubi Napisal:WDCjev sem zmontiral več kot si jih ti videl, tako da vem kaj govorim.
Monter Napisal:Delo, znanje, nenehno izobraževanje. V svoji karieri več ne štejem koliko regulacij sem že zmontiral in koliko še jih bom. Jaz sam sebe dobro poznam in vem kaj vem in česa sem zmožen zato se mi pa tudi širi krog ljudi kateri pokličejo in rečejo ta mi je zmontiral zdaj pa ne ve kaj kako nastavit, smo dobili nasvet naj se obrnemo na vas....
Kako morata biti nastavljena parametra S5.2 in S5.15 za shemo 414 ?
Še razložita parameter S5.3 in katero tipalo ima vpliv za ta parameter, da bo razumljiv nam navadnim smrtnikom.
Vnaprej se zahvaljujem za odgovor obema
Lep večer
1 2 3 4 5
Iskanje po temi