Objave: 706
Teme: 105
Ocena:
0
Govoril sem še s kolegom, ki se tudi ukvarja s tem.
V bistvu je moj bojler vezan ne centralno nekako na sistem radiatorja (upam, da sem mu prav razložil shemo in da je to res tako, ..no saj iz slike na prejšnji strani se nekaj da razbrati). Torej, ogreva se takrat, ko je vklopljena črpalka. Kar pomeni, da se peč samo zaradi bojlerja ne vklaplja. Res je sicer, da to pomeni, da peč greje dodaten radiator-bojler, vendar ne vem, če se mi potem res splača greti bojler na elektriko.
Kar se tiče termostatskih ventilov. Tudi to sem že mislil narediti letos poleti, potem pa sem se, glede na svoj laični izračun premislil. Ventil za en radiator je tam od 20-40 (odisno od tega, kako pametnega si zaželiš), potem je tukaj še vgradnja (sam žal nimam ne orodja, ne izkušenj, da bi sam pomenjal ventile) in hitro smo na 500 EUR. In ne vem, če je tukaj računica.
Raje sem si kupil in zmontiral brezžični termostat, ga postavil na hodnik in za zdaj je to idealna lokacija, da lepo reguliram temperaturo po hiši.
Me pa je, kot sem že rekel, predvsem zanimala ideja o tem ali peč nastaviti na višjo temperaturo in s tem doseči, da se sicer manjkrat vklaplja, vendar ko se, se za dalj časa.
Ali pa nastaviti tako, da je temp kotla nekaj nižja (tam 50st čez celo zimo . tako kot imam recimo sedaj v tem obdobju), s tem pa se peč vklaplja večkrat po malo.
Svetovano mi je bilo, da je mogoče tako celo bolje. Seveda ob predpostavki, da nastaviš tako temp. kotla, da ti uspe zregulirati potem hišo na želeno temperaturo.
Kaj menite?
Objave: 307
Teme: 11
Ocena:
0
če si zrihtal fasado, pa okna in izolacijo strehe si naredil ze vse skoraj. Termostate na radijatorje,ti jaz priporočam, je fajn zadevica, brez tega je malo čudno meni, ceprav imamo tudi mi sobnega poleg termostatov na radijatorjih. Preveriš samo še peč, daš enemu da ti to porihta, da štima še to.temperatura kotla pri nas je tako, da ne pade pod 60stopnij, 55 je pomoje že malce sumljivo malo, potem dogreje do 70stopinj in spet ugasne gorilec, pač diferenca 10stopinj, ko bo bolj mraz se bo to malo povišalo, če bo potreba. tukaj nekih prihrakov seveda ni. Stvar kokr ti zapaše. Isto mešalni ventil, imaš kot ti zapaše. Termostate pa kar reskiri tisti drobiž če si ze tok zmetal za izolacijo.
ali eletrični bojler ali peč..pač pri nas imamo v kleti itak en bojler električni, ampak voda sumljivo traja da priteče topla, zato je peč na olje bolje, ker je cikrulacija in imas pozimi takoj toplo vodo v pipi in itak peč za gretje dela. Mi sicer imamo še en bojler v stanovanju in ker je zima je vseeno če je še ta prizgan, itak poraba elektrike je odvisna od porabe, vse kar gre toplote iz bojlarja gre pa v bivalni prostor, pač kot del ogrevanja. Skarkata ce ni denarja, nimas kjer prihranit, ti si ze vse porihtal, samo se termostate gor na radijatorje in evo.
pri nas je majster zamenjal ventile zgornje in spodnje 8 termostatov, delal 2-3 ure vse skupja cca 400 eur. vse danfos. je vmes ko je delal malo klel, pač stari radijatorji, jih je moral malo prerukat levo desno gor dol in stvar končana.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Herzovi termostatski ventili z termostatsko glavo so 20-25 eurov, menjat pa ga mora znat vsak sam.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/ventili/rad-term-ravni-ventil-herz-12-7-mm-1-2-termostatski-komplet">http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlaje ... ki-komplet</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/ventili/rad-term-kotni-ventil-herz-9-525-mm-3-8-termostatski-komplet">http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlaje ... ki-komplet</a><!-- m -->
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Jaz sem svoje termostatske glave kupil za 8 evrov.
Ocena:
32
Če ne gre, naročiš majstra in plačaš še 200 eurov za delo oz. povprečen tedenski zaslužek v SLO.
Objave: 783
Ocena:
0
akulp
...ne vem zakaj bi moral imet na vsakem radi. termost. ventil,kajti ti se dajejo prioritetno samo tam,kjer želiš imet nepregret prostor....jaz sem ga recimo v spalnici,že dolgo tega odmontiral,ker sva z ženo,že v letih,sita drug drugega in posledično je fajn,da je vsaj prostor zvečer nahajcan :wink:
ps
..se pravi
..ne rabiš ga v kopalnici,dnevni,hodniku
..hja pa pečko imej samo na cca 60 st...kar je višje je vstran vržen...
Ocena:
0
Se strinjam. Ne potrebujem ga na vseh. Kot sem že ugotavljal, sploh ne vem, če res potrebujem, ker je čisto ok regulirana temperatura po hiši. Mogoče dam 3-4 v otroško sobo/dnevno/kuhinjo.
kar se tiče menjave. Če bi menjal samo glavo je to mala malica. Tako, ko pa menjaš cel člen pa ja. Moraš najprej imeti ene prave papagajke in malo izkušenj, da s teh starih navoje na radiatorju spraviš dol zadevo. Pa seveda paztiti malo z vodo ipd.
Skratka, sem to poskušal na enem urediti, sem uspel, porabil pa kar veliko časa in živcev. Pa nisem ravno lev za take zadeve ...
Pač, vsak po svoje. Jaz bom za to raje poklical nekoga, ki to dela vsak dan in to naredil tako, kot se zagre. Sam pa bom recimo ta čas raje porabil za to, da si speljem elektriko, kar mi gre pa recimo dobro od rok ...
Objave: 1675
Ocena:
-2
Toplo ti priporočam tele termostatske glave,za prostore kjer niste cel dan v prostoru.Dela po urniku itd. Z baterijami grem že v tretjo sezono in še nič ne kaže,da jih bo treba menjat.Dnevna, kuhinja sta komot navadni termostatski glavi.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ogrevanje.danfoss.com/PCMPDF/Eco_VDFNT136_teamcent.pdf">http://ogrevanje.danfoss.com/PCMPDF/Eco ... amcent.pdf</a><!-- m -->
Ocena:
0
Dajte mi samo še nekaj razložiti. Kako delujejo ti ventili.
Zdaj termostat, ko pride do določene ure, ki določa recimo prestavitev temperature sproži vklop pumpe in to je to.
Kako pa termostatski ventil zregulira temperaturo, če je pumpa ugasnjena? Načeloma mora potem stalno goreti oz. nastaviš na galvnem termostatu, da je pumpa vklopljena od npr.6.00 do 22.00, potem pa termo. ventili opravijo svoje.
Prav razmišljam?
Ocena:
32
Termostatski ventili regulirajo toploto v posameznem prostoru. Če želiš imeti v spalnici 18 C, pri polnem ogrevanju ali zaradi predimenzioniraneih radiatorjev pa lahko temp. naraste na 24-25, ti termostatski ventil drži želeno temperaturo.
Če hočeš optimizirat stroške ogrevanja z k.o. potrebuješ vremensko regulacijo, odvisno od zunanje temp., nekaj prihranka pa se da dobit tudi z vgradnjo zalogovnika, čeprav se za kurilno olje to malo čudno sliši. Je pa vprašanje, če se pri tako dragem energento vse to izplača.
Objave: 783
Ocena:
0
alkup
...te čist razumem,ko imaš gor navadne ventile...meni tudi ne bi bilo za"fleksat
...sicer pa...prvo poizkusi z rahlo odprtimi"klasiki..in ni šment,da se ne bi zverziral....smo se nekoč tudi mi"oldtajmerji :wink:
Objave: 307
Teme: 11
Ocena:
0
akulp- jaz imam sobnega do konca nastimano temperaturo, nima veze das na 30 ce zelis.(moj termostat je se analogni) , toliko da pumpa skoz dela. imam pač v tej sobi kjer je sobni tudi na radijatorjih termostate in v vseh delih kjer se ogreva(na stopnišču ne, je klasicni ventil)) in pač pri termostatih na hodniku dam med 2 in 3(cca 18c..pac odvisno tudi od prostora), v sobi na 3, ponoči na 2, v prsostoru ki ga ne rabim toliko med 1 in 2. ko grem od doma spet določim za vsako sobo kot mi zapaše. pač nobene umetnosti. jaz sem dal raje majstru za delat, ko vidis da ga kaj zajebava, pa pozna svoje finte kako se dela, se ne bi sam lotil.