PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitev oljne centralne peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

prosim vas za kak nasvet, kako optimalno nastaviti centralno peč (na olje).

Najprej nekaj podatkov:
Peč je Biasi, neka manjša zadeva, ki sicer povsem zadostuje za mojo hišo - medetažna, cca 65m2 ogrevanega prostora, zgornje nadstropje pa še ni dokočano in v njem je le en radiator, toliko da malo pogreje)

Hiša ima povsem nova okna, fasada je ravno v izdelavi. Do sedaj sem pokuril tam nekje do 1300l olja/leto.

Peč poleti ne dela, ker si bojler za sanitarno vodo preklopim na elektriko, pozimi pa peč greje tudi bojler.

Trenutne nastavitve peči sem poslikal, prosim pa za nasvet, kako zadevo prestavljati, ko pritisne mraz.

Do sedaj sem delal tako, da sem imel v obdoju, ko se temp drži nad ničlo temp peči nekje na 50 st., termometer na cevi (zraven pritiska) - na sliki kaže 40 st. Ta razlika je taka zato, ker očitno peč v obtok že spusti toliko nižjo temperaturo vode?

Tisti mešlanik (ne vem kako se temu strokovno reče-prosim za izrazSmile ) s skalo od 1-10, pa imam sedaj v tem obdoju nastavljen nekje na 5.

Ko je temperatura zunaj 0 oz. pod ničlo, sem ponavadi dvignil temp. peči nekam na 60-65, mešalnik pa dal na 10.

Sicer pa zadevo regulira brezžični termostat, za katerega sem ugotovil, da je najbolj idelano, če je na hodniku. Tako nekako najbolje regulira temperaturo po hiši.

Je tako postopanje pravilno?

Še slike:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2J/bJ/2JGj3AVG/tmp-slikceunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2J/bJ/2JGj3AVG/tmp-slikceunichr("46")jpg[/img][/url]

Najlepša hvala za odgovore.
S sistemom, ki ga imaš in pripomočki ki jih najbrž nimaš, kakega prostora za optimizacijo ni.
Imaš ročni mešalni ventil s katerim pač reguliraš temperaturo vtoka v radiatorje po želji in potrebi. Ravno tako ročno spreminjaš temperaturo vode v kotlu po potrebi.
Na zgorevanje nimaš vpliva ker potrebuješ najmanj manometer, ki bi ti pokazal pritisk EKO na šobi. Potem bi rabil še kakšno sondo za merjenje temperature dimnih plinov. Z drugimi besedami, ker tega nimaš, potrebuješ enega zaupanja vrednega mojstra, ki bi ti nastavil zgorevanje. Tisti ki pride nastavljati zgolj z izvijačem v žepu, že ni mojster.

Nekaj dodatnega šparanja bi bilo s kakšno regulacijo in (ali) vgradnjo termostatskih ventilov na radiatorje.
Tako kot imaš sedaj je, ker drugačne ne gre. Pri takšni m2 je poraba olja prevelika. 1 do 10 to je mešalni ventil ki rabi nadgranjo. Ta nadgranja je motor in vremensko vodena regulacija. Fasada bo tako ,da ti pri ogrevanju majnka samo pika na i,seveda če ostaneš na olju.
akulp Napisal:Živjo,

prosim vas za kak nasvet, kako optimalno nastaviti centralno peč (na olje).

Najprej nekaj podatkov:
Peč je Biasi, neka manjša zadeva, ki sicer povsem zadostuje za mojo hišo - medetažna, cca 65m2 ogrevanega prostora, zgornje nadstropje pa še ni dokočano in v njem je le en radiator, toliko da malo pogreje)

Hiša ima povsem nova okna, fasada je ravno v izdelavi. Do sedaj sem pokuril tam nekje do 1300l olja/leto.

Peč poleti ne dela, ker si bojler za sanitarno vodo preklopim na elektriko, pozimi pa peč greje tudi bojler.

Trenutne nastavitve peči sem poslikal, prosim pa za nasvet, kako zadevo prestavljati, ko pritisne mraz.

Do sedaj sem delal tako, da sem imel v obdoju, ko se temp drži nad ničlo temp peči nekje na 50 st., termometer na cevi (zraven pritiska) - na sliki kaže 40 st. Ta razlika je taka zato, ker očitno peč v obtok že spusti toliko nižjo temperaturo vode?

Tisti mešlanik (ne vem kako se temu strokovno reče-prosim za izrazSmile ) s skalo od 1-10, pa imam sedaj v tem obdoju nastavljen nekje na 5.

Ko je temperatura zunaj 0 oz. pod ničlo, sem ponavadi dvignil temp. peči nekam na 60-65, mešalnik pa dal na 10.

Sicer pa zadevo regulira brezžični termostat, za katerega sem ugotovil, da je najbolj idelano, če je na hodniku. Tako nekako najbolje regulira temperaturo po hiši.

Je tako postopanje pravilno?

Še slike:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2J/bJ/2JGj3AVG/tmp-slikceunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2J/bJ/2JGj3AVG/tmp-slikceunichr("46")jpg[/img][/url]

Najlepša hvala za odgovore.
Ogrevaj bojler na elektriko tudi pozimi.
To, da je poraba prevelika, se strinjam, ravno zato je bila letos zamenjana streha (prej je bila salonitka, popolnoma brez izolacij), ki je sedaj tudi izolirana tako, kot se zagre, hkrati so bila zamenjana okna, zdaj pa prihaja še fasada.

Mi lahko kaj več poveš o motorju in vremensko vodeni regulaciji (le-tega predvidevam)? Kaj prazaprav počne? Obrača mešalni ventil?

Kako zadeva izgleda, kakšen je stroške vgradnje itd...

No, predvsem pa me je zanimalo nekaj. Je bolje, da nastavim temperaturo peči na višje in se s tem vklaplja manjkrat ali je bolje, da je nižja in se peč vklaplja večkrat na kratko?
Ja, to o ogrevanju bojlerja na elektriko tudi pozimi, sem že razmišljal, ja.

Saj pravilno počnem, da zgornji ventil v bojler zapiram v primeru, ko želim, da se greje na elektriko oz. odpiram v primeru, ko želim, da ga greje centralna?

Še slika (upam, da je dovolj jasno razvidno).

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?6/6p/zahooK7/wp20141122006unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/6/6p/zahooK7/wp20141122006unichr("46")jpg[/img][/url]
Vremensko vodena regulacija počne natanko to, kar ti počneš sedaj:
regulira temperaturo dvižnih vodov in tudi peči v odvisnosti od zunanje in notranje temperature.
Se pravi na osnovi zunanje temperature in nastavljene notranje temperature ti izračuna potrebno temperaturo dvižnih vodov in primerno odpre ali zapre mešalne ventile. Sobno tipalo dodatno izmeri temperaturo prostorov in opravi potrebno korekcijo.
Krmilijo se mešalni ventili, črpalke pa se izklopijo samo kadar ni potrebe po ogrevanju.
Poleg tega pa regulacija omogoča tudi ogrevanje po urnikih, kjer posebej nastavljaš dnevno in nočno temperaturo.
Regulacija ni poceni, a se odplača v nekaj letih.
Ena od možnosti:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/seltron-regulatorji/regulatorji-ogrevanja/kompleti/regulator-ogrevanja-wdc20-komplet.html#.VHBupYsSSFM">http://www.seltron.si/seltron-regulator ... HBupYsSSFM</a><!-- m -->
(komplet vsega potrebnega: regulacija, tipala, sobna enota, motorni pogon, ....)
Homer, ali morda veš, kako je pa z njegovim ročnim nastavljanjem temperature v peči? Ali se to ravnotako da vključiti v ta krmilnik? Medtem, ko se trenutni termostat v peči odstrani ali prebrika ...?
?
kolkor jaz vem se tem.peči nastavi ročno malo več od max željene temp.dvižnega voda
Citat:temp peči nekje na 50 st., termometer na cevi (zraven pritiska) - na sliki kaže 40 st. Ta razlika je taka zato, ker očitno peč v obtok že spusti toliko nižjo temperaturo vode?
termo-mano-metri so bolj za dekoracijo kot za merjenje. Mogoče dražje izvedbe delujejo bolje, tisti, s katerimi imam izkušnje, pa so za v smeti. Npr. imaš razdelilec s petimi termomanometri, pa tudi dva ne kažeta enako (pa bi, vsaj statični tlak pri izklopljenih črpalkah, morali kazati vsi enako).

Peč pa ima neko kondenzno točko - temperaturo, pod katero ne sme delovati. Na drva je to 60-65°C, na olje pa ne vem, a se mi 50°C zdi malo premalo.

Zakaj bi bojler pozimi grel na elektriko, če ti peč itak deluje ? Kilovatna ura iz elektrike je dražja kot kilovatna ura iz kurilnega olja. In bojler je montiran nad pečjo, torej za pretok vode skozi bojler črpalke niti ne rabiš.

Kot je že nekdo napisal: na radiatorje bi dal termostatske ventile, navadne ali takšne z urnikom, črpalko bi vklapljal preko stikalne ure npr. od 5:00 do 23:00, mešalni ventil do konca odprl (itak ni vezan tako da bi varoval kondenzno točko peči), peč pa na ne manj kot 60°C.
alanford Napisal:Homer, ali morda veš, kako je pa z njegovim ročnim nastavljanjem temperature v peči? Ali se to ravnotako da vključiti v ta krmilnik? Medtem, ko se trenutni termostat v peči odstrani ali prebrika ...?
Itak, da se da.
Zaobide se termostat v peči in se priklopi gorilec direktno na regulacijo.

O prišparanem smo že pisali. Nekateri najdejo prihranke tudi tam, kjer jih ni. Važno, da se proda oz. da denar kroži.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Z regulacijo itak termostat na peči nima nobene funkcije (razen kot varnostni termostat). Ne vem pa zakaj bi ga moral brikati ali odstranjevati.......

Z regulacijo prihranki so!
Kako že?
Razen tako, da je bolj mraz!
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ja,ja ......
Ga ni čez dober fergazer.....
1 2 3
Iskanje po temi