Objave: 1023
Teme: 7
Ocena:
0
Zalogovnik za pelete ne, za drva odlično.
WDC mi ni žal da ga imam.
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Viški grejo ven skozi dimnik, največ prihraniš če nič ne kuriš :lol:
Sama zloba me je :mrgreen:
Objave: 583
Teme: 68
Ocena:
6
Zdravo,
Na hitro vletim v temo. Imam peČ na pelete in uporabljam shemo 423. Zanima me, Če je možno nastavit na wdc20 da ko so izpolnjeni pogoji se pravi temperatura v prostoru, voda ogreta... da mi izklopi peČ (peČ je extraflame lp14 in kolikor sem bral navodila omogoČa vklop/izklop z zunanjim termostatom). Torej kaj moram nastavit, da recimo ko je v prostoru 22 st. in voda zagreta na 60st. mi izklopi peČ. Zdi se mi namreČ brezveze da mi peČ skoz laufa v standby.
hvala
Objave: 1154
Teme: 178
Ocena:
0
Ogrevanje na kurilno olje (radiatorji), kamin, TČ za sanitarno vodo, 15 cm izolirane fasade (stiropor), streha 26 cm izolacije. Poraba olja na zimo je bila do zdaj 600 do 800 l in cca 4m3 drv za kamin (kurimo ga vsak dan ko pridemo s službe).
Kotlovno regulacijo imam na 50-55 st.C, nočni režim sobnega termostata na 18 st. C, dnevni na 23 st.C., na radiatorjih imam termostatske ventile.
Zanima me, če bi bilo varčneje, če ne bi imel več dveh režimov in bi imel 24 ur sobni termostat nastavljen na 22 ali 23 st.C in bi kotlovno regulacijo spustil na 45-50 st.C (ali lahko še kakšno stopinjo nižje??).
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
Ce bi bilo varcneje ti ne znam povedati (izgube je treba pokriti, kakorkoli obrnes), sem pa preprican, da bi bilo dosti bolj komfortno, ko bi se 1x cela hisa ogrela. Sem pa preprican, da bos pri tej izolaciji lahko spustil regulacijo vsaj na 40-45 ob 24-urnem ogrevanju, ko se bo enkrat objekt segrel, lahko se nizje. Imas boljso izolacijo kot mi (8 in 10 cm stiropor), pa smo lansko zimo vsaj 90% preziveli z ogrevno vodo, nizjo od 40 stopinj v radiatorjih. V hisi je bilo nonstop 22.5. Pozanimaj se samo, kaj to pomeni za gorilec, predvidevam, da bo kar taktiral (prizigal, ugasal). Aja, pa velikost radiatorjev ti tudi pogojuje temp. ogrevne vode. Pri nas so kar veliki.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Objave: 306
Teme: 3
Ocena:
0
Kako veliko hišo pa imaš? in koliko članov.
Glede na izolacijo se mi zdijo številke precej visoke.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
če imate radijatorje, ne pozabit še hidravličnega uravnoteženja. vremenska regulacija šele ob uravnoteženem sistemu omogoča ekonomično izrabo ogrevalne vode v radijatorjih. (sicer vremenska regulacija omogoča komfortno vzdrževanje temperature tudi pri nekoliko neuravnoteženih sistemih, a manjka še ekonomična izraba). hidravlično uravnoteženje skupaj z izbiro primerne krivulje omogoča v povratku dovolj hladno vodo, da je toplota bodisi iz kotla ali hranilnika res izrabljena. kako nizko temperaturo dejansko pripeljemo v povratni vod je sicer odvisno od objekta in zunanjih temperatur - tu ste lastniki termično vsaj srednje saniranih objektov v prednosti, ker že v štartu dvižni vod ne rabi biti tako vroč kot pri nas, ki imamo še neizolirane. zadnjih 20-25 let imajo radijatorski sistemi v večini hiš že dovolj špila da se jih splača uravnotežiti. vsaj v naši hiši je tako, za 130 kv metrov imamo 12 (večinoma predimenzioniranih) radijatorjev in eno lojtro v kopalnici.