Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Kaj pa, če bi pri četrti varianti povezavo med kotlom in zalogovnikom imel kar na vrhu, kjer imaš odvod iz zalogovnika. Stranskega zgornjega priključka ne bi uporabil. Vroča voda iz kotla bi šla naposredno za ogrevanje. V zalogovnik pa le višek pretoka. Zmanjšal bi mešanje v zalogovniku. Nisem mojster, to je le preblisk. Morda neumen.
Objave: 136
Teme: 4
Ocena:
0
Ta opcija je možna ampak kolikor vem je potrebno pazit na to, da so pretoki res umirjeni. Če je tok premočan zna vročo vodo ob polnjenju zalogovnika porinit globoko v notranjost in pošteno premešat situacijo. Drugih težav pri tem pa jaz ne vidim.
Objave: 31
Ocena:
0
in zakaj bi želel zalogovnik polnit z vrha? Kaj s tem pridobiš?
Ocena:
3
Da bi bil pretok v zalogovnik manjši.
Objave: 31
Ocena:
0
Pol daš pa pumpo na manj(najbrž). Pri nas imamo priklop na zalogovnik ob strani, ven pa gre na vrhu, pa nimamo nobenih težav z mešanjem vode v zalogovniku.
lp
Ocena:
3
Ok, verjamem.
Napisal se zato, ker je bilo veliko govora o težavah z mešanjem.
Ocena:
0
Hitrosti črpalke se ne sme kar tako nižat. Hitrost/volumen pretoka je pogojen glede na potrebe peči (običajno predpiše proizvajalec peči). Torej prenizka hitrost, premalo odjema toplote iz peči in pregrevanje ter na drugi strani prevelika hitrost, preveč odjema, nedoseganje optimalne temperature.
Hitrost vtoka v zalogovnik je treba blažit na druge načine. Večji fi cevi recimo, kakšne blende v priklopih/zalogovnikih,... In mogoče še kaj.
Objave: 69
Teme: 7
Ocena:
0
Jaz gor nebi priklapljal zalogovnika na pec zaradi mesanja ker dobimo direktni v sloje, po moji razlagi.
Glede nizanja hitrosti pumpe za polnenje zalogovnika, kaj se zgodi ce damo navadno crpalko za polnenje zalogovnika na najnizjo hitrost, v pogonu pa so ostale 3 crpalke za mesalno vejo 2x in 1x SV. Kako bo krozila voda?
Ocena:
0
Krog peč - zalogovnik mora delovat neodvisno od ostalih krogov in ne smejo vplivat nanj. Kaj se zgodi če zmanjšaš hitrost? Če je pravilno zvezano na ostalo kroge nima vpliva, problem pa zna biti na peči. Poizkusi in opazuj. Če bodo temperature uhajale v višave potem bo potrebno hitrost prestavit eno višje. Če bo temperatura stabilna, lahko ostane, razslojevanje v zalogovniku pa bo še lepše zaradi počasnega vtoka. Ali še boljše, če regulacija omogoča, naj ona nastavlja hitrost črpalke, glede na trenutne potrebe peči. WDC tega žal ne omogoča. Vsaj na določenih shemah s kotlom na trda goriva. Kar je kar malo žalostno.
Objave: 1023
Ocena:
0
Da si sposodim temo.
Gledam to črpalko Grundfos obtočna črpalka za ogrevanje ALPHA2 L 25-40 180 in se ne spoznam dosti nanjo.
Sedaj imam not UPSBASIC 25-6 pa mi je premočna.
Sprašujem če če se da pri ALPHA2 nastavljat pretok vode s frekvečnikom?
Potreboval bi jo za gretje SV iz peči v bojler.
hvala za odgovor.
Ocena:
3
Oglej si temo sanacija kurilnice
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=56321&p=594106&hilit=kurilnice#p594106">viewtopic.php?f=7&t=56321&p=594106&hilit=kurilnice#p594106</a><!-- l -->
Poceni rešitev je zaporedno vezana žarnica ustrezne moči ali nizkocenovni "regulator napetosti" s potenciometrom.
Obstaja pa še hidravlična rešitev s povratnim vodom in ventilom na sami oč.
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Regulacija povratka z mešalnim ventilom in črpalko od kateregakoli proizvajalca reši probleme ki jih naštevate, zalogovnik pa po moji štiri cevni vezavi z bypassom- slike v drugi temi. Žarnica v serijo z črpalko in drva so zakon kurjenje, že stokrat prežvečena tema :mrgreen:
Objave: 1023
Ocena:
0
Sem nekje tule na forumu čital da ima povratek v peč vezan na izpustno pipo.
Pri moji peči gresta ritalufa na sredini peči. To sem opazil šele sedaj saj se nabira posledično več katrana in bolj je sajasta tista stran kjer ni priključenega povratka in spodnja stran je hladnejša. Se pravi da ne kroži enakomerno voda po peči. Za to razmišljam da bi dal še dodtni priključek na izpustno pipico.