PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peleti - etažna CK, zalogovnik, sanitarna voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A nalivate polne banje za 10minutno kopanje?
Kdor pri tuširanju porabi več kot 50 litrov vode, ta že ni varčen z vodo.
Zato sem vprašal koliko kopalnic je v hiši in kakpna je mesečna poraba vode v hiši. Če sta dve, je praktično nemogoče da 10 ljudi sprazni 300l tč (dejansko porabi 500litrov vode) v pol ure. Razen če se grejo vlakca pred tušem (kot na plaži). Tam pa sploh ni problem, ker vsak porabi 5-10litrov vode.
Osebno se tuširam z 40stopinj ali hladnejšo vodo.
Nekoč smo dve kopalnici furali z 80l bojlerjem (4odrasli in 5 otrok), pa ni bilo večjih težav. Seveda pa nismo vsi skočili pod tuš v času reklam med dnevnikom in vremenom. Če zadevo potegneš od 7-9 zvečer ni bilo praktično nikoli težav.
Ne vem ,kakšne STČ imate,pri nas se sedem oseb vsako večer tušira, nekje v času dveh ur.Navadna TČ Gorenje 300l. Seveda je pa razlika če se v tušu tuširaš ali kopaš.
Nihče ne napiše porabe vode na mesec. Me prav zanima kako mu vsak večer zmanjka tople vode v 300l tč ob porabi 10-20m3 vode/mesec.

Vsi mislijo da morajo imeti ferrarija za vožnjo po 30coni.
20m3, WC deževnica.
Ciljal sem bolj na odgovor tistih, ki pravijo da jim 300 litrska TČ (bojler) ne podela tuša v kopalnici. Naj 250l kamna ven vrže iz njega. Ali pa naj napiše mesečno porabo vode 50m3. Potem mu verjamem.
MIHA25 Napisal:Imam hišo. Urejam etažno ogrevanje na pelete. Etaža za ogrevanje je 100m2
- peč SIME (z keramičnim gorilcem) radijatorjev je 8.

Sanitarno vodo grejem trenutno na dva 80 litrska električna bojlerja. (vodo koristi 10 ljudi) timing tuširanja se izide tako da je ok. (tudi zgornje dve etaži) Oddajam stanovanja.

Vprašanje:
1) Kako bi najbolj ugodno, varčno grel sanitarno vodo?
(Kombinirani boljer?, zalogovnik,) mogoče toplotna črpalka samo za sanitarno vodo?

2) Glede CK: Kako je z zalogovnikom je smoterno ga montirati ali ne.
3) Kontrola elektronike: Ogrevam se za digitalne termostacke ventile - glave. (prednost je programiranje nočnega in dnevnega režima in tudi možnost tipala ko odidem iz hiše da enostavno stanovanje spustim na eco - nočni režim) kaj menite o tem.
4) Kaj potrebujem od termostatov še? Tipalo v sobi, ali zunanje tipalo?

S peleti bi teoretično sanitarno vodo pri trenutnih cenah lahko grel po nekje polovični ceni glede na elektriko. Ampak poleti, ko bi bila peč na pelete zelo slabo izkoriščena, se ta ekonomika hitro podre. Tukaj zraven dobro paše ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko ali sončnimi kolektorji. Oboje je poleti ugodno, pozimi pa tudi s peleti stvar dobro deluje.

Zalogovnik je poleg peči na pelete blagodejno imeti, ni pa povsem nujno. Se pa po možnosti izogni zalogovniku in bojlerju hkrati. Če boš imel zalogovnik, se bolje obnese na njegovem vrhu hraniti zalogo tople ogrevalne vode za sprotno pripravo tople sanitarne vode.

Digitalne termostatske glave so dobra stvar, razmisli pa ali jih v določenih prostorih res potrebuješ in ali ne bi bile tam dovolj tudi navadne. Kakšne spalnice, hodniki in podobno so namreč marsikdaj ves čas na "nočnem" režimu.

O tem, kaj še potrebuješ, je težko kaj reči, ker nisi povedal nič kaj prida o tem, kaj že imaš. Razen tega, da imaš peč na pelete in dva električna bojlerja.

jani65 Napisal:Delovanja regulacije z elek. ventili ne poznam ,poznam vremensko vodeno ki dela zvezno, ampak mislim ,da ti ventili delajo na podoben način in ne na ON/OF.

Elektronske termostatske glave delujejo povsem enako kot mehanske, le da jih elektronika sama obrača, navadne pa moraš ročno obračati, če želiš spremeniti temperaturo, ki naj jo vzdržujejo. Kar se tiče vzdrževanja tako ali drugače nastavljene temperature, ni nobene razlike. Zato tako eni kot drugi v poljubni medsebojni kombinaciji odlično pašejo skupaj z vremensko vodeno regulacijo.

MIHA25 Napisal:Investicija ne sme presegati 2000 eur. (oz še man trenutno)

To je nekaj, česar jaz ne razumem, niti pod razno ne. Kako si po eni strani lahko tak bogataš, da imaš viška stanovanj in si lahko privoščiš celo njihovo oddajanje, po drugi strani pa nimaš 2 kEUR?! Kot bi rekel, imam nekaj 100 kEUR, ali nemara nekaj MEUR, ampak nimam pa 2 kEUR. Vsaj eno od tega mora biti laž. Morebiti bi pa katerega od odvečnih stanovanj lahko prodal, pa bi bilo denarja za še tako vrhunski sistem ogrevanja več kot preveč.

Hanzi Napisal:Nihče ne napiše porabe vode na mesec. Me prav zanima kako mu vsak večer zmanjka tople vode v 300l tč ob porabi 10-20m3 vode/mesec.

To z lahkoto gre. Če vsak dan porabiš 300 l vode, to še v najdaljših možnih mesecih znese skupno manj kot 10 m³. In če imaš na toplotni črpalki 1" priklope, pri hitrosti vode v vodovodnih ceveh 2 m/s ne potrebuješ niti 5 min, da tistih 300 l sprazniš.

Aleš
In vso vodo porabiš toplo? Ti kar povem da povprečno gospodinjstvo niti pol vode ne pogreje. Razen če wc splakuješ s toplo vodo.
Pri coli lahko sprazniš 300l tč v nekaj minutah, samo potem mi povej kako boš imel mesečno porabo 10m3. Na tak način avtorju niti kubična tč ne bo dovolj velika, ker tudi tisto lahko preko dveh col sprazniš v nekaj minutah.
Hanzi; ali se začne pri 45°C nabirati kamen v bojlerju?
Ne.
Povej mi ali obstaja tuš s colskim priklopom?
Ker tuširam se v kopalnici s tušem (običajno), ne v kurilnici na iztoku iz tč.
Pa tudi če tečeta dva tuša hkrati ni noben problem(običajno samo eden). Imam 2 tuša, pa 3/4 cole dovod do hiše pa normalno uporabljam oba tuša. Pa še kakšna pipa lahko zraven teče.
Hanzi Napisal:In vso vodo porabiš toplo? Ti kar povem da povprečno gospodinjstvo niti pol vode ne pogreje. Razen če wc splakuješ s toplo vodo.
Pri coli lahko sprazniš 300l tč v nekaj minutah, samo potem mi povej kako boš imel mesečno porabo 10m3. Na tak način avtorju niti kubična tč ne bo dovolj velika, ker tudi tisto lahko preko dveh col sprazniš v nekaj minutah.

Glej, pisal si, da nekaj ni možno, jaz sem ti pa na primeru pokazal, da to je možno in to z lahkoto. Ne pravim pa in nikoli nisem, da je ta primer smiseln v realnem življenju. Ampak možen pač je.

No, po poglejmo še bolj smiselno situacijo iz realnega življenja. Da ti pri tuširanju teče voda z 12 l/min, je gotovo normalno, če nekateri proizvajalci tušev to navajajo celo kot minimum za dobro delovanje tuša. Da je vsaj polovica od tega, torej vsaj 6 l/min, topla voda menda tudi. Recimo, da ima mrzla 15 °C, topla 55 °C, potem bi dobili 35 °C na izhodu tuša. Bo prej več kot toliko, ampak ostanimo za primer pri 6 l/min. Potem 300 l sprazniš v 50 min. In to bo brez najmanjših težav preteklo tudi skozi 1/2" cev.

En človek bo to sicer redkokdaj spraznil, ampak tukaj je govora o 10 ljudeh. Tam to odide mimogrede. Sploh pri dveh kopalnicah, pa še kakšno sočasno pranje posode v kuhinji, da morebitnega natakanja banj niti ne omenjamo.

Aleš
Zdravo - vrnil bi se na temo.

Še moje razmišljanje.
Glede zalogovnika. Jasno mi je da pač je dobro da se gorilec čim manj ugaša. A ne razumem ko senzor - zunanji najavi da ni potrebno gretje alpa zelo malo...
Takrat ogen in KJ in z tem dinarčki odhajajo v dimnik. (saj ima gorilec samo fazo segrevanja, gorenja in ohlajevanja) Zakaj nebi takrat izkoristil ogenček... in pogrel tudi sanitarno vodo.

Ne me pojest ker samo teoretiziram res pa da prihajajočem tednu začnemo postavljat sistem..

Hvala LPJ
Sami FDVjevci na tem forumu, tehniki se ga izogibajo :lol:
MIHA25 Napisal:Zdravo - vrnil bi se na temo.

Še moje razmišljanje.
Glede zalogovnika. Jasno mi je da pač je dobro da se gorilec čim manj ugaša. A ne razumem ko senzor - zunanji najavi da ni potrebno gretje alpa zelo malo...
Takrat ogen in KJ in z tem dinarčki odhajajo v dimnik. (saj ima gorilec samo fazo segrevanja, gorenja in ohlajevanja) Zakaj nebi takrat izkoristil ogenček... in pogrel tudi sanitarno vodo.

Ne me pojest ker samo teoretiziram res pa da prihajajočem tednu začnemo postavljat sistem..

Hvala LPJ
Zunanji senzor je eden od parametrov za krivuljo ogrevanja
1 2
Iskanje po temi