PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dilema: TČ in peleti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da ne odpiram nove teme.
Rabim pomoč okrog merilnika toplote(SENSUS POLLUCOM) . Imam obtočno črpalko grundfos UPS 25-40 -180 ,montiral si bom merilnik toplote in rabim podatek kakšen je pretok.Merilniki imajo različne pretoke (0,6 / 1,5 / 2,5 m3/h). Kateri pretok je primeren .
Hvala
1) odvisno, kam boš montiral: Pred tripotnim ventilom (skozi kotel) ali radiatorski vod, kjer kroži več "zmešane" vode.

2) Hipotetično: V špici hišo ogrevaš z 10kW, v radiatorje gre 50°C, povratni ima 40°C. Arrow P x t = c x m x delta T Arrow m= (P x t)/(c x T) Arrow
(10000W x 1s)/(4200 x 10K)=0,24kg vsako sekundo Arrow 860 l/h Arrow 1,5 m3/h bo zadosti. Tvojih podatkov pa ne vem.

3) Če bi poznal hidravlični upor, ki je odvisen od dolžine in presekov cevi, bi pretok lahko odčital iz grafa karakteristik črpalke.
Kotel CM 20kw peleti, cev 28 26m, 22 36m, 16 55m. Pri -7 50sc v dvižnem vodu. Montaža pred štiri potnim ventilom na povratni vod.
Da ne odpiram nove teme.
Rabim pomoč okrog merilnika toplote(SENSUS POLLUCOM) . Imam obtočno črpalko grundfos UPS 25-40 -180 ,montiral si bom merilnik toplote in rabim podatek kakšen je pretok.Merilniki imajo različne pretoke (0,6 / 1,5 / 2,5 m3/h). Kateri pretok je primeren .

jani65 Napisal:Kotel CM 20kw peleti, cev 28 26m, 22 36m, 16 55m. Pri -7 50sc v dvižnem vodu. Montaža pred štiri potnim ventilom na povratni vod.

Sem odprl novo temo.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=58430">viewtopic.php?f=7&t=58430</a><!-- l -->
jani65 Napisal:Figo marsikaj nima,oziroma ne ve ,da ima. Smile

Ko bi se vsaj potrudil in nalepil še nekaj slik, da bi z njimi povedal, kaj ima. (Zanimajo me cevi iz zadnjega dela kotla, da dokončno potrdimo neobstoj varovanja povratka.)

Za debato: Ali je dvig povratka pri kotlu na pelete nujen?
a) Pri velikem pretoku hladne vode v kotel, se ta ne more segreti na primerno delovno temperaturo, "hladne" stene kotla ovirajo dobro izgorevanje, kotel bo kondenziral...

b) Ta scenarij me zanima. Majhen pretok hladne vode v kotel. Kotel doseže delovno temperaturo. Temperaturnega šoka ni, ker je spodnji del kotla stalno "hladen" in se proti vrhu segreva. Kakšne so slabosti delovanja kotla v takem režimu?
Pozdravljeni,
po službeni odsotnosti sem sedaj šel do dveh ponudnikov v Nm, kaj bi bilo najboljse narediti. Kot sem pričakoval, sem dobil totalno drugačne odgovore, kaj naj naredim in kaj bi bilo najboljse.
Danes pričakujem tudi lastnika montažne firme, ki mi je do sedaj delala v novem delu vso napeljavo kaj bo svetoval.
-Slikal sem vglavnem vse-oba voda, ki vodita v oba stuka.
Oba sta opremljena z mešalnim ventilom, pumpo.
Tudi bojler sem slikal, pred njim je pumpa in tudi termostat.
Še kakšno podrobnost?

Današnji sestanek bom predvsem začel, da so mi ljudje svetovali na kaj naj bom najbolj pozoren:
- motorni pogon
-zelo dobro regulacijo z zun.tipalom
-alternativa zalogovnik za pomoč pri ogrevnaju.

Potem, ko sem objavil slike ste mnogi rekli, da imam že praktično vse montirano oz uporabno in speljano, kot mora biti.
Sam menim, da je res največ rezerve v motorjih in nastavitvi peči oz delovanja.
Situacija po ogledu je sledeča:
-zanimivo je, da mi monter, ki mi je opravil vso centralno napeljavo ogrevnaja ni vsiljeval en kup reči.
Sam mi je svetoval motorne pogone, dva notranja termostata (za radiatorsko ogrevanje, dve etaži in talno ogrevanje mansarda) s povezavo z zunanjo enoto.

Predvsem naj to sprobam in bom videl, kako se bo obneslo. Sistem lahko v vsakem primeru nadgradim.

Moram biti pri moji izbiri na kaj še posebaj pozoren? Kakršenkoli detajl, ki bi preprečil napačno delovanje oz izboljšal?

hvala!
Motorji mešalnih ventilov naj delajo zvezno in ne ON/OF.
OK, ga bom opozoril.
V čem je to delovanje boljše? funkcija...
ON/OF je tako kot da nimaš nič. Investicija v prazno. Z kostantnim ogrevanjem se manjša poraba, udobje se veča v glavnem sami plusi.
OK, hvala ti. bom omenil...
Homer Napisal:
Citat:Homer, kateri mešalni ventil na tvoji shemi bo zaprt in s tem preprečil vdor hladne vode iz povratka talnega ogrevanja v peč?
Če sta mešalna ventila ogrevalnih krogov zaprta se, se bo kroženje vode zaključilo mešalni ventil, črpalka, radiator (talno) nazaj na mešalni ventil. Kroženja vode skozi peč ne bo!

To je že vse res, ampak s tem prenehamo ogrevati vse ogrevalne kroge. Voda v njih bo sicer še vedno krožila, le dotoka energije ne bo. Oz. ogrevali bomo le s tisto malenkostjo elektrike, ki jo pokurijo obtočne črpalke. Torej je tvoja rešitev pred vdorom hladne vode v peč izklop ogrevanja?! In to za večno. Jaz tega ne razumem kot uporabno rešitev.

Homer Napisal:
Citat:Recimo, da to dodatno tipalo na povratni vod v peč postavimo. In ugotovimo, da je tam premrzla voda. Potem naredimo ... kaj?

Možnost, ki jo omenjaš, da s pregrevanjem hiše (običajno skozi radiatorje) rešuješ pregreto peč, sem že zaznal. Pa še več podobnih. Ampak kako z vsemi temi možnostmi preprečiš vdor mrzle vode v peč na "tvoji" shemi?
Tipalo v povratnem vodu peči meri temperaturo in primerja z vstopno. Če na regulaciji npr nastaviš dT=10 stopinj, bo mešalni ventil odprlo le toliko, da bo povratna voda znotraj te razlike. Bolj kot se bo voda segrevala, bolj bo odpiralo mešalni ventil, seveda le toliko kot je potrebno za ogrevanje. Z drugimi besedami, se bo mešalni ventil ob zagonu počasi odpiral. V bistvu je to "stranski učinek" omejevanja odjemne moči radiatorjev.

Tole bodisi sploh ne bo delovalo bodisi nima smisla. Poglejmo dva scenarija. V prvem ogrevalni krog dobi dovolj energije za svoje potrebe. V tem scenariju že "smer regulacije" ne štima. Če želimo z regulacijo mešalnega ventila ogrevalnega kroga vzdrževati konstantno razliko med dovodom in povratkom v peč (pri predstavljeni shemi), je ob segrevanju vode, ki prihaja iz peči, mešalni ventil potrebno pripirati in ga nikakor ne še bolj odpirati. Pa še potem imamo maneverskega prostora zelo malo, saj bomo strašno hitro končali ob povsem zaprtem ventilu.

Recimo, da imamo razmere, ko vse paše, pozicija mešalnega ventila je pa nekje na sredi, da lahko gremo na obe strani. Zdaj se pa voda v peči nekoliko segreje. Ob nespremenjeni poziciji mešalnega ventila ogrevalnega kroga, bo toplejša voda stekla tudi v ogrevalni krog. Da se v ogrevalnem krogu odda enako energije (ker je v tem scenariju dobi dovolj po predpostavki), mora iz njega nujno priteči ustrezno hladnejša voda kakor prej. Sicer ob zmanjšanem pretoku, ampak pretok nas tukaj ne zanima. In naša razlika se poveča, celo iz obeh koncev. Če bi ventil bolj odprli, bi v ogrevalni krog odtekla še toplejša voda in se vrnila še hladnejša, razlika bi potem bila samo še večja. Če pa po drugi strani ventil pripremo, bo v ogrevalni krog šla hladnejša voda, vrnila se bo toplejša in razlika se bo zmanjšala, oz. recimo ostala enaka prvotni, ki jo želimo vzdrževati.

Zdaj pa poglejmo še drug scenarij, kjer je ogrevalni krog podhlajen, ne dobiva dovolj energije, požre vse, kar mu damo in mu uspe. Značilnost tega je, da je pretok konstanten, vedno maksimalen. Spet imejmo razmere, ko nam vse paše in mešalni ventil nekje na sredini, voda v peči se pa malo segreje. Spet bo skozi nespremenjeno pozicijo mešalnega ventila še v ogrevalni krog šla toplejša voda. Tukaj se bo nekoliko segrela tudi voda v povratku iz ogrevalnega kroga. A manj, kot dovod, saj bo pri višji temperaturi ogrevalni krog uspel sprejeti več energije, kar pomeni večjo temperaturno razliko ob enakem pretoku. Večja bo torej tudi razlika. Tukaj z dodatnim odpiranjem mešalnega ventila resnično še zvišamo temperaturo povratka, načeloma celo do naše željene razlike. Se pa pojavi vprašanje smiselnosti takšnega početja. Zakaj bi sploh omejevali moč ogrevalnega kroga, če bi pa mešalni ventil lahko še bolj odprli, s tem ogrevalnemu krogu hitreje dali potrebno energijo, hkrati pa z vsem skupaj še dodatno dvignili temperaturo povratka? Želimo si namreč tako enega kot drugega hkrati.

Aleš
Razmišljaš preveč ozko. Mešalni ventil v delovanju običajno ni v skrajnih legah, ampak se nahaja nekje vmes. Zato je tudi razmišljanje da ogrevanja ne bo ko je mešalni ventil zaprt, sicer resnično, a v tej poziciji ventil ne bo, saj bo po eni strani zahteva, po temperaturi dvižnega voda, po drugi pa, da ne bo temperatura dT prvelika. Če bo npr zahteva za ogrevanje 50 stopinj in dT 10 stopinj, bo povratek 40 stopinj. Brez omejevanja pa morda 30 stopinj, ali pa v začetku samo 20 stopinj. Zakaj sicer omejujemo dT?. Zato da omejimo odjemno moč. To pa pomeni da zmanjšamo obremenitev peči, s tem pa dosežemo njeno hitrejše ogrevanje. Se morda motim?

Sicer pa sem jasno napisal, da je to bolj izhod v sili, edino prava pa je črpalka v povratnem vodu in mešalni ventil. Pa tudi tu ogrevanja hiše ne bo, dokler ne bo dosežena zahtevana temperatura kotla, oziroma bo to slabše in omejeno.
Če bi videli kako zadeva dela v živo ,bi bilo debate konec, tu pa nekateri razpišejo o mačku v vreči.
Že res, ampak ti imaš dvig povratka narejen s 4-potnim ventilom, kar je dosti bolje kot 3-potni ventil, kjer dviga povratka sploh ni, pa še talno ogrevanje.

Brezdomec Napisal:Za debato: Ali je dvig povratka pri kotlu na pelete nujen?
a) Pri velikem pretoku hladne vode v kotel, se ta ne more segreti na primerno delovno temperaturo, "hladne" stene kotla ovirajo dobro izgorevanje, kotel bo kondenziral...

b) Ta scenarij me zanima. Majhen pretok hladne vode v kotel. Kotel doseže delovno temperaturo. Temperaturnega šoka ni, ker je spodnji del kotla stalno "hladen" in se proti vrhu segreva. Kakšne so slabosti delovanja kotla v takem režimu?
1 ... 11 12 13 14 15 Pojdi na stran 
Iskanje po temi