PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dilema: TČ in peleti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Figo, ti si car Smile

Figo Napisal:Casar:
OK, sedaj razumem vse dileme in pomisleke, prednosti in slabosti, kombinacije Smile
Prosil bi te, da napišeš, kakšno kombinacijo bi si vgradil ti oz optimalni sistem.
Recimo, da so finance omejene tako, da bo vse skupaj v meji normale oz brez nekih okoljevarstvenih ozaveščenosti.
(ogrevanje san. vode, ogrvanje. zalogovnik?tčs?bojler? zal+bojler?...) podpora sistemu (crpalke, regulatorji, ...)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Bom jaz napisal preizkušeno večletno zadevo.Prej olje ,sedaj peleti. Sam imam radiatorsko ogrevanje en ogrevalni krog.

Kotel je znan
Regulacija Firšt MR-TR plus 1x za radiatorje, 1x za talno
2x mešalni ventil z pogonom
TČ- za sanitarno vodo kot edini vir.
Danes nisem imel časa za nadaljnje razglabljanje o podrobnostih.
Predvsem sem želel slišati en dejanski primer, kako bi nekdo naredil sistem po svojem prepričanju. Tukaj ne vidim nič slabega-tako bi bil primer brez alternativ oz pri vsaki izbiri dve alternativi.
Seveda se bom še naprej poglobljal v to zadevo dokler tega ne rešim...vendar bi konkreten primer izstopal.
@ Figo
Kolikor poznam tole forumsko sceno ti je večina sodelujočih dalo odgovore iz prve roke v navezavi z svojimi kurilnimi sistemi in iz njihovih lastnih izkušenj z njimi, predvsem pa verjamem da zelo dobronamerno... ampak tako kot sem ti že rekel, iz vsega tega boš moral izbrati sam...

@ casar
ker sva se pač srečala v tejle temi... res sem "firbec", kako izgleda tvoja kurilnica, oziroma kako se ogrevaš sam ???
Stepski
@ casar živi na rajskih otokih v idealnem podnebju tako,da ne rabi kurilnice in ogrevanja SV

Lep vikend vsem
Torej imaš dve regulaciji, vsako za svoj vod.
Kako imaš to povezano oz deluje brez problemov?
2X mešalni ventil je logično.
Za sanitarno vodo imaš TČ. Edini vir sanitarne vode? torej deluje TČ tudi pozimi ves čas?
Nekaj so uporabniki omenjali, da je zelo težko nastavit tak sistem s TČ za sanitarno vodo.
Kako je pri tebi? Kako opazas priziganje peci in porabo reagenta?
Bi bila montaza cca. 500L zalogovnika za ogrevanje dobra izbira? Kako ocenjujes? In ostali?

jani65 Napisal:Bom jaz napisal preizkušeno večletno zadevo.Prej olje ,sedaj peleti. Sam imam radiatorsko ogrevanje en ogrevalni krog.

Kotel je znan
TČ- za sanitarno vodo kot edini vir.
Ne, jaz imam en ogrevalni krog. TČ za sanitarno vodo dela neodvisno leto in zimo ,pa nimam edini tako. To regulacijo sem ti priporočal ,ker jo poznam in je za talno in radiatorsko ogrevanje ,rabiš pa za vsaki krog eno. Za zalogovnik ti ne morem reč nič ker ga ne uporabljam. Sam delam vedno v to smer ,da zmontiram toliko koliko je potrebno. Da zmontiram zalogovnik ,samo zato ,ker me moti, da se gorilnik preveč krat vklopi,ne hvala.
Stč kot edini vir v kurilni sezoni zna biti dvorezen meč. Tč jemlje toploto iz okolice, tisto toploto, ki si jo prej pridobil z (dražjimi) peleti. Tisto toploto, ki bi sicer segrevala stanovanje. Na prvo žogo budaleština. V primeru, ko peletni kotel in napeljava preveč ogrevata kurilnico, ki ima po možnosti odprto okno, da gorilec dobi zrak, pa STČ jemlje "odpadno" toploto in je smiselna tudi v kurilni sezoni.

@Figo, uporabnika jani65 sprašuješ o zalogovniku. To je podobno, kot bi muslimana spraševal o okusu svinjske pečenke. :lol: Daj še enkrat podrobno preberi celotno temo, odgovori si na zastavljena vprašanja (če nam nočeš zaupati odgovorov), v iskalnik napiši kaj v stilu "peleti zalogovnik", boš dobil še mnenja iz ostalih tem...

Oseba a: Zalogovnika ne potrebujem, morebitne prepogoste vklope (če me bodo sploh motili) bom reševal z nastavitvami gorilca in regulacije, morda kupil kakšno vžigalno svečko več, porabil za nekaj EUR elektrike in peletov več. Prišlo me bo ceneje, kot, da odkartam maso denarja za zalogovnik in njegove pritikline.

Oseba b: Nimam ne časa ne volje, da bi se ukvarjal z nastavitvami. Imam pa denar. Pa ziher je ziher. Naj bo zalogovnik. Rade volje dam monterju dodaten denar, da ga lahko vsakič vprašam, katere tipke moram pritisniti, da spremenim željeno temperaturo v sobi. Ne da se mi namreč brati navodil. Poleg tega ne prenesem, če mi sistem ne deluje optimalno, čeprav ne vem, kaj to pomeni.
Oseba c:
.
.
.
Oseba ž:

Katera oseba ima prav? Nekateri bodo rekli, da vse, jaz bom rekel, da nobena. Kajti jaz sem oseba A3V232 in imam svoje prioritete. (Hotel sem karikirati, da idealne odločitve ni, odločitev je osebne narave.)

P.S. Kakorkoli se odločiš, če se boš poglabljal v delovanje sistema, boš odkril stvari, ki bi jih sicer naredil drugače.

P.S.2. Kaj bi ti jaz priporočil? Tako kot casar, za to zimo nabavi najnujnejše. Se pa razlikujeva, kaj to pomeni. Zame to pomeni dva mešalna ventila (z možnostjo motornih pogonov za kasneje), črpalke (radiatorji, talno, sanitarna voda) in navadna vezava preko "T kosa, protipovratnih loput". Regulacijo bi pustil obstoječo (čeprav ne vem niti kakšno imaš). Ko se zažene črpalka od radiatorjev, hkrati deluje še ta od talnega. Ustrezno temperaturo v mansardi pa reguliraš z ročnim obračanjem mešalnih ventilov. Preko zime boš ugotovil slabosti primitivne regulacije, morebiti se bo gorilnik prepogosto vklapljal... Naslednje leto boš vedel, kaj hočeš še imeti. Morda pa nisi tako zahteven uporabnik in boš samo včasih, ko boš nasul pelete, za milimeter korigiral mešalni ventil in to predpotopno regulacijo obdržal. Morda ti ne bo uspelo naštudirati mešalnih ventilov in boš sredi zime postal živčen in dokupil "normalno sodobno" regulacijo.

P.S.3. Med mojim pisanjem je že jani65 objavil prispevek.
Smile
Kaj se dogaja sedaj glede motornih mešalnih ventilov in zunanje regulacije?
lp
Marsikaj. Med drugim znižujejo porabo reagenta.
Kljub temu brez 500l zalogovnika v tvojem primeru ne bo šlo.
TČ za sanitarno vodo je v praksi nemogoče nastaviti, da ne bi ohlajala zalogovnika, zato nanjo raje kar pozabi.
Pa kaj mu bodo mešalni ventili brez motorjev in regulacije. Sedaj še ti samo naj kdo priporoča ,da se preseliš v tropske kraje.
Kot sem dejal, razmišljam o klasičnem zalogovniku, 500-1000L, izključno za ogrevanje hiše.
Najraje bi posebaj naredil ogrevanje sanitarne vode preko klasičnega bojlerja-torej električnega. Bi bila taka varianta OK? Ne vem pa glede ogrevanja sanitarne vode v tem sistemu pozimi-bi sla preko klasičnega-ko peč ogreva zalogovnik oz ogrevanja ali bi pustil na elektriko?
Posebaj se pa TČS ne da speljat, da je neodvisna od zalogovnika?
hvala.
Brezdomec Napisal:Pustimo zdaj Figov primer ob strani in se pejmo enega "gorenjskega" entuziasta, kako bi se z majhnimi stroški, vendar z veliko lastnega dela, optimumu približal brez zalogovnika.

- gorilec na minimum, v kotel montiraš turbulatorje, da pri majhnem pretoku dimnih plinov povečeš izkoristek.
- Navadna vremenska regulacija odpade, dober bi bil "inteligenten" termostat sistem. Termostat v sobi z radiatorskim krogom vklopi, gorilec in črpalka radiatorjev se prižge. Ko se temperatura približa nastavljeni, se vklopi še črpalka talnega, v katero spuščaš kakih 40°C. Črpalka radiatorjev se ugasne, talno deluje kolikor veleva timer, nato se ugasne gorilec in še črpalka talnega. Če je potrebno ogreti sanitarno vodo, se potem, ko je ogreta, dogreje še radiatorski krog in talno.
- Regulacije ala wdc tega ne podpirajo. V kombinaciji s kakšnim arduinom, pa se spiše po želji kompliciran program.

Turbulatorji - zna biti, pač odvisno od konstrukcije peči. Ampak gorilec na minimum?! To pač ne bo blizu optimumu. Vsaka peč je narejena za neko moč in na tisti moči deluje optimalno. Bolj je gorenje oddaljeno od te moči, dlje je od optimuma.

O sobnem termostatu je bilo verjetno že vse povedano. Če uspeš najti prostor, ki v ogrevalnem krogu vedno potrebuje največ ogrevanja in termostat postaviš vanj, deluje. Drugače žal ne. Še vedno pa pri tvoji ideji manjka nekaj, kar bo določalo temperaturo ogrevalne vode, ki se bo pošiljala v ogrevalne kroge. Vremenska regulacija pri tem ni idealna, je pa kar dober kompromis med kvaliteto in enostavnostjo izvedbe. Pa v talno ogrevanje ni dobro spuščati vode pri 40 °C. Saj uničil s tem ne boš ničesar in ubil tudi nikogar ne, prijetno in zdravo pa to ravno ni.

Sam sem WDC tudi odpisal ravno zato, ker ne podpira vsega, kar bi lahko in kar bi si želel. Ampak to še ne pomeni, da je neuporaben kar za vse in da nima svojega kroga uporabnikov, ki jim nudi vse, kar si oni želijo.

Brezdomec Napisal:Za moje pojme idealen kotel, karikiram:
Moč modulira npr 2 do 5kW ali močnejši 5 do 10kW...
Vanj naložiš do pol kubika metrskih drv, pa naj gori nekaj dni. Poleg kotla pa majhen zalogovnik. Seveda mora v kotlu biti še mehanizem, ki ostanke metrc približa miniaturni šobi ter množica tehničnih podrobnosti, nisem konstruktor.

Ni slabo zamišljen ta princip. Ampak ali takšna peč kje na svetu obstaja? Jo je sploh možno narediti?

Figo Napisal:Prosil bi te, da napišeš, kakšno kombinacijo bi si vgradil ti oz optimalni sistem.

Joj, Figo, ne vem, veliko premalo poznam razmere pri tebi. Zagotovo bi vgradil dobro regulacijo (lep čas sem prisegal na [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")taunichr("46")counichr("46")at/en/products/uvr1611/universal-controller-1611unichr("46")html]UVR1611[/url], zdaj pa nisem povsem prepričan, saj je ravno za naslednji mesec napovedan njegov naslednik [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")taunichr("46")counichr("46")at/en/products/uvr16x2unichr("46")html]UVR16x2[/url]) (s tem skoraj ne moreš zgrešiti tudi za prihodnost), vse ogrevalne kroge (razen morebiti bojlerskega) bi vezal preko mešalnih ventilov z motornimi pogoni (mogoče bo potrebno kaj predelati, so pa dobre možnosti, da bodo ti ventili in/ali pogoni ostali uporabni tudi ob morebiti predelavi čez kako leto), vgradil bi tudi zalogovnik (tukaj z izbiro neprimernega še najbolj lahko udariš mimo) in termostatske ventile (to bo tudi težko zgrešeno), sobnih termostatov ne bi imel (jih vedno lahko dodaš, če jih že hočeš). Kakšen zalogovnik in kako bi to bilo zvezano, pa že ne morem več povedati, saj ne poznam tvojih razmer. Lahko pa tudi, da kompletno drugače, če imaš recimo kakšno pametno hišo, temperaturne senzorje v vseh prostorih, elektriko pri vseh radiatorjih, ...

Figo, kaj če bi si ti zdaj nekaj zamislil, tukaj predstavil zamišljeno rešitev in pustil, da jo mi skritiziramo? Ampak lahko pričakuješ različne kritike, tudi nasprotujoče si in spet se boš sam moral odločiti kaj potem z njimi.

jani65 Napisal:Bom jaz napisal preizkušeno večletno zadevo.Prej olje ,sedaj peleti. Sam imam radiatorsko ogrevanje en ogrevalni krog.

Kotel je znan

Hmm, kako ta tvoja preizkušena zadeva pove peči, kakšno temperaturo vode potrebuje za radiatorje? Pisal si, da peč sama sebe zaradi lastnih potreb vzdržuje na 67 °C (niha med 62 °C in 72 °C). Zdaj pa recimo, da je hud mraz in je v radiatorje potrebno poslati vodo pri 75 °C. Kako regulacija dopove peči, da je takrat zaradi tolikšnih potreb temperaturo vode pač potrebno dvigniti na 75 °C?

stepski Napisal:ker sva se pač srečala v tejle temi... res sem "firbec", kako izgleda tvoja kurilnica, oziroma kako se ogrevaš sam ???

Nič posebnega za hvaliti se. So pa to delali drugi v staro hišo, ki ni bila zgrajena niti za elektriko in vodovod, kje šele sistem centralnega ogrevanja. Potem se je pa vse kasneje dodajalo, kakor je pač šlo. In zakaj tega nisem temeljito prenovil v skladu s svojimi željami in znanjem? Ker bi potem za prenoviti bilo še kaj drugega poleg sistema ogrevanja, po možnosti nekatere stvari celo predhodno in ker ne vem, kam me bo odneslo zaradi službe ter koliko denarja bo zahtevalo urejanje bivališča tam kje blizu.

Brezdomec Napisal:Zame to pomeni dva mešalna ventila (z možnostjo motornih pogonov za kasneje), črpalke (radiatorji, talno, sanitarna voda) in navadna vezava preko "T kosa, protipovratnih loput". Regulacijo bi pustil obstoječo (čeprav ne vem niti kakšno imaš). Ko se zažene črpalka od radiatorjev, hkrati deluje še ta od talnega. Ustrezno temperaturo v mansardi pa reguliraš z ročnim obračanjem mešalnih ventilov. Preko zime boš ugotovil slabosti primitivne regulacije, morebiti se bo gorilnik prepogosto vklapljal... Naslednje leto boš vedel, kaj hočeš še imeti. Morda pa nisi tako zahteven uporabnik in boš samo včasih, ko boš nasul pelete, za milimeter korigiral mešalni ventil in to predpotopno regulacijo obdržal. Morda ti ne bo uspelo naštudirati mešalnih ventilov in boš sredi zime postal živčen in dokupil "normalno sodobno" regulacijo.

Ne delati mešalnih vetilov brez motornih pogonov in regulacije, še prav posebej pri talnem ogrevanju ne! Mešalni ventil na neki vmesni fiksni poziciji v tem kontekstu ne pomeni nič smiselnega. Bo pri istem položaju včasih šla naprej premrzla, drugič pa prevroča voda. Potem bi moral sedeti zraven, buljiti v termometer na dovodu in sproti korigirati pozicijo mašalnega ventila. Še na WC ne bi smel iti, ker bi ti v tla lahko ušla voda pri 70 °C in te opekla po podplatih med sedenjem na WC-ju.

Če že hočeš imeti ročno regulacijo, potem vgradi termostatke mešalne ventile. Tam potem ročno nastavljaš temperaturo vode, ki jo ventil spušča v ogrevalni krog. Potem pri radiatorjih lahko hodiš morda enkrat na uro termostatsko glavo ventila malo prestavljat, pri talnem ogrevanju bo pa dovolj morebiti enkrat na teden. Je pa pri teh ventilih ob morebitnem prehodu na aktivno regulacijo za računati z menjavo celih ventilov.

Aleš
casar
Mogoče ti bo jasno,ali pa.............. .Nima več smisla razlagat.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://first.si/PDF-SLO/04-MR-NP-plus-brosura-170032.pdf">http://first.si/PDF-SLO/04-MR-NP-plus-b ... 170032.pdf</a><!-- m -->
1 ... 5 6 7 8 9 ... 15 Pojdi na stran 
Iskanje po temi