alanford Napisal:Če tvoj kotel vseeno ni moduliran, tudi ni potreben zalogovnik, če se sprijazniš s pogostim vklapljanjem in izklapljanjem (karkoli to že pomeni: za tvojo udobje - nihanje temperature, večja konvekcija in dvigovanje prahu in pazit moraš, da kaj ne položiš na radiator oziroma, da se ne bi naj vsedel, ipd ......) in sistem sam (cevi, fitingi, življenka doba), ker dela na visoki temperaturi.
Če imaš ogrevalne kroge (sploh o radiatorskem je tukaj zgleda govora) razpeljane preko mešalnega ventila, tam dalje ni nobenega posebnega nihanja temperature in ni tistih težav s konvekcijo, prahom in podobno. Visoka nihanja temperature so le v peči in do mešalnih ventilov. So pa seveda težave s pogostimi vklopi in izklopi.
alanford Napisal:Obvezno pa je treba preveriti, če bi se se lahko že v osnovi, lahko zmanjšala fiksna maksimalna moč kotla (če seveda ni modularen).
To je lahko dvorezen meč. Peč je narejena za neko moč in za optimalno delovanje bi gorilec v njej naj deloval na takšni moči. Seveda je vedno možno, da gorilec deluje na nižji moči, ampak potem celota deluje slabše, predvsem z nižjim izkoristkom, morebiti se tudi peč bolj paca in podobno.
Tako je tukaj potrebno najti nek optimum med dvema slabima možnostima: pogosti vklopi in izklopi ali delovanje na delni moči.
Figo Napisal:že na začetku sem povedal, da urejam ogrevalni sistem prvič. Prenovil sem vse, razen tega. To me čaka sedaj. Ker smo do sedaj imeli le klasično ogrevanje na olje in pelete brez kakršnekoli robotizacije, o teh novostih nimam pojma.
Že v redu. Nihče se ni rodil z vsem znanjem. Zato se je pa potrebno učiti. Kar med drugim zahteva tudi nek čas in neko delo. Nihče ti stvari ne more na krožniku prinesti, ker tudi, če bi ti, spet ne bi vedel ali tisto je tako ali ni in te skuša zgolj naplahtati.
Figo Napisal:Vem, da o tem zna marsikateri trgovec veliko povedati in pravtako monter ampak tu se hitro zaj****, ce ne veš osnov in tega, kaj zelis.
Bingo! In temu se lahko izogneš le z dovolj lastnega znanja. Pa saj podobno velja za skoraj kjerkoli, tudi za naše prispevke na tem forumu. Razlika je predvsem ta, da ti tukaj večina nima namena zavestno predstavljati kakšnih napačnih stvari, da bi potem na tebi s čim manj dela čim več zaslužili, kar se pri trgovcih in monterjih rado dogaja.
Figo Napisal:1.) O spiralah v zalogovniku: odsvetuješ. Torej: zalogovnik, ki bo prejemal toploto direktno iz peči, kjer se bo voda shranjevala.
Da, sploh one, ki so namenjene ogrevanju zalogovnika. Čeprav, kot sem že omenil, obstajajo situacije, kjer tudi to ni slabo.
Figo Napisal:2.) Če izberem ta zalogovnik, potem moram sanitarno vodo ogrevati z bojlerjem (ali se motim)? Bojler za sanitarno vodo naj torej ogrevam direktno iz peči, ko bo ta grela tudi vodo za ogrevanje (vendar pa hkrati pravis, da je kombinacija zalogovnika in bojlerja (zunanjega) težko nastavljiva kombinacija).
...če grem naprej...
4.) Če sem do sedaj prav razumel, bi imel zalogovnik in posebaj bojler za sanitarno vodo (naj bo to električni, tč,...). Torej topla voda iz zalogovnika ne bi ogrevala sanitarne vode.
Torej je to boljša kombinacija za moj primer peči kot to, če bi imel v zalogovniku potopni bojler?
Za ogrevanje tople sanitarne vode imaš naslednje glavne možnosti:
- Bojler, zunanji. Lahko ima dodan tudi grelec na elektriko, lahko gre pravzaprav za sanitarno toplotno črpalko. Načeloma je lahko tudi ločen od sistema centralnega ogrevanja. Če nimaš zalogovnika, je to bolj ali manj edina izbira. Problemi so, če imaš zalogovnik. Za začetek veliko večje izgube v prostor iz ene dodatne in tipično tudi slabše izolirane škatle, potem pa je problem z ogrevanjem bojlerja iz zalogovnika. Če nimaš primernega bojlerja (kar tvoj trenutni zelo verjetno ni, podatkov o njem si nam pa povedal komaj kaj več kot nič) in zelo skrbne regulacije pretoka ogrevalne vode skozi bojler, ti bo to ogrevanje izjemno hitro premešalo vodo v zalogovniku v nekaj neuporabnega. Recimo zgoraj imaš vodo pri 75 °C iz peči, spodaj pri 25 °C iz povratka talnega ogrevanja, za ogrevanje bojlerja pa jo potrebuješ pri vsaj 60 °C. Ob hitrem mešanju imaš takoj po celem zalogovniku povprečnih 50 °C, kar je premalo za ogrevanje bojlerja, potrebno je prižgati peč ... Po drugi strani pa, bojler že imaš, kot vir toplote imaš zaenkrat samo peč na pelete, ki bi se utegnila prižigati dovolj pogosto, da bi uspel zvoziti z ogrevanjem bojlerja samo v intervalih gorenja peči.
- Bojler, potopljen v zalogovnik. Slabosti so med drugim mešanje ogrevalne vode v zalogovniku, kompleksna škatla, s katero je težko kaj narediti, če gre kaj narobe. Tudi izdatno izločanje vodnega kamna, ki ga vanj nosi vedno sveža voda, v bojlerju se pa ogreva na zelo visoke temperature - enake temperaturi obdajajoče ogrevalne vode.
- Notranji toplotni izmenjevalec (narebrena rostfrei cev) v zalogovniku. Tudi tukaj imamo težave z mešanjem ogrevalne vode v zalogovniku in s kompleksno škatlo, katero je težko popravljati, če gre kaj narobe.
- Zunanji toplotni izmenjevalec. Ta rešitev je vsaj meni najbolj všeč, ko enkrat že imamo zalogovnik zaradi česarkoli drugega. Ima pa tudi kakšno slabost. Ko ni elektrike, ni tople vode. Zato je tukaj dobro imeti za ogrevalni sistem UPS z daljšo avtonomijo ali UPS in agregat.
Figo Napisal:Predvsem bi vse dileme rad razčistil pred to zimo (imam sigurno en mesec), ker ne bi rad nekaj investiral oziroma vezal, drugo leto pa to ne bo dobro več, bom moral dati druge komponente, jih drugače vezat,...strošek. Raje optimalno poštimam sedaj:
To razmišljanje je že v redu, problem je le, da je za narediti optimalno rešitev potrebno imeti veliko znanja, ki ti primanjkuje, en mesec je pa strašno malo časa. Sam sebe imam za zelo dobrega učenca, pa če se sedaj spomnim, kaj sem razumel kot optimalno rešitev nekaj mesecev po tistem, ko sem začel preučevati ogrevalne sisteme z nekontroliranimi viri, je to v več elementih konkretno drugače, kakor mislim sedaj.
Aleš