Objave: 1105
Teme: 21
Ocena:
16
Kako pa veš, da je zrak vlažen? (je to le tvoj občutek ali si ga dejansko potrdil z meritvijo in če ja, s kakšnim merilnikom?) Po vsej teoriji (tudi praksi) bi moral predvsem na samem začetku izpihan zrak (če je vroč!) imeti precej nižjo stopnjo relativne vlage.
Tudi ni neke pametne teorije (prakse verjetno še manj), da bi ti klima zrak z gretjem dodatno vlažila (saj nima vlage s kje vzeti).
LP, g
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Za povečanje vlage v zraku nikakor ne more biti krivo ogrevanje s klimo. Pravi vzrok je dihanje, kuhanje, pranje, sušenje perila in premalo zračenja.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Toliko RV imamo tudi mi. In to pri izolirani hiši s stenami suhimi kot poper.
Objave: 1193
Teme: 0
Ocena:
0
Kaj je vlaga višja tudi po občutku ali le po vlagomeru?
Objave: 5372
Teme: 32
Ocena:
0
Burton, moj domišljijski spis je bil šaljive tonitete, nekakšen odgovor na tvoje "deževanje" v notranji enoti :-)
Če poprimeva zadeve resno, tvoja klima pri ogrevanju nima prav nobene neposredne povezave z vlago, razen če imate nanjo priključen razpršilnik. Pa veva, da ga nimate. Ima pa posredno povezavo.
Stopnja vlage je v teh trenutkih v večini hiš precej visoka. Tam seveda, kjer ne razvlažujejo. Kljub zračenju, ker se objektov še ne ogreva, razlike med zunanjo dnevno in notranjo temperaturo pa je premajhna. Po domače, ni še zime za eskime.
Pri nas je ta trenutek 70% vlage, pri 23.5 stopinjah in bo vlaga še narasla, ker imamo ravno ta trenutek vrsto za v banjo.
Vendar tebe tako ali tako ne moti višji procent, pač pa skakanje tega, torej hitri vzpon ob zagonu klime. Če veva, da klima neposredno ne proizvaja vlage, pač pa zgolj meša zrak in le tega segreje, pa še to ne v prvi minuti zagona (priprava in bildanje kompresorja) imava odgovor že na dlani. Premik zračnih mas in prehod vlage iz zidov, pohištva, cunj......Veter je vlažni pogon kompletnega planeta.
Če bi imel možnost spremljanja procenta vlage tudi v teh stvareh, bi opazil, da ko ti pri klimi le ta v zraku naraste, ti tam pade.
Kot sem ti že zgoraj napisal, ne ogrevaj pri zgolj zaprtih oknih, oziroma ničnem prezračevanju, ker boš vlago samo "rajcal" sem in tja. Prezrači, segrej, zopet prezrači. Bolj mrzel zrak kot boš spuščal v hišo in bolj kot ga boš segrel, več vlage bo ta potegnil vase. Takrat ga zabrišeš ven, z vlago vred. Kar pa je v tem vremenu, kot ga imamo zdaj, precej jalovo početje. Ima pa klima eno fino funkcijo in sicer dry, torej razvlaževanje. In ker takrat hladi, si mogoče hišico pogrej na kak drug način? Imate kaminček ali kaj podobnega?
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
@yan1234
Skozi cevčico za slab prst debeline in še to menda s sifonom ni nobenega dovajanja zraka v prostor. In četudi bi bil, je to zanemarljivo in nepomembno za vlago v prostoru. Veliko več jo potegneš skozi zračnike in druge netesnosti hiše.
@burton79
Verjamem da si slišal vodo v odtokih, a to je zgolj prenašanje zvoka. Z vlago tako ali drugače nima veze.