Hanzi Napisal:Ti dam proste roke, ne želim pa (recimo) imeti termostatskih ventilov na radiatorju. Jaz jih imam in lahko solidno uravnavam temperaturo (samo z uro, brez "pameti" v kurilnici) . V mansardi imam namreč bistveno večje izgube toplote kot v pritličju.
Eh, Hanzi, pa to, če je dovoljeno vse razen termostatskih ventilov, sploh ni noben izziv, saj lahko narediš vse živo. Eno bolj kvalitetnih rešitev bo dala menjava radiatorjev v mansardi za ustrezno večje.
V pritličju pa najbolje da jih kar odstranim, oziroma pustim dva radiatorčka za najhujši mraz?. A to je po novem sodobna regulacija na desetinko stopinje natančno?
Nastavitve se delajo kar v menijih v glavnem oknu (klik na MV1 MV2 - zgleda kot da je neaktiven pa vseeno dela), v kurilnici stoji regulator, upravlja se ga lahko od koderkoli...
Hanzi Napisal:Gledam grafe ingenuima. Pa mu zunanje tipalo njegove super duper kurilnica za lepo petmestno številko v evrih lepo laže za 10 ali celo več stopinj. Kakor kdaj. A to vam je natačnost? Kako natančni so druga tipala ne vem, ker nimam primerjave. Za zunanje tipalo vem da laže, ker če ima celo slovenija 15-20C, ne more on v radencih (al kje je že) 30+.
OrangePower Napisal:Fantje, je kdo gledal kaj tole?
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")profelunichr("46")si/[/url]
Zadeva je sicer zanimiva in ima zanimivo ceno: slabih 550 EUR skupaj s tipali. Ima možnost priklopa 16 tipal, od tega 14 temperaturnih. Tudi 16 galvansko ločenih izhodov za krmiljenje.
Verjamem, da bodo fantje na ogled postavili dokumentacijo. Zlasti me zanima, kako se zadeva programira, da je skladna z individualno shemo ogrevanja.
Ni nujno, da laže zunanje tipalo. Tudi meni ob tem času kaže podobne temperature. Tipalo je sicer na "severni" steni, vendar je hiša iz osi sever-jug zarotirana za cca 14stopinj (proti zahodu). Pri meni sedajle dežuje, ob lepem vremenu, ko sije sonce točno na tipalo, je pa prikaz kar podoben - zelo različen od temperature ozračja. Čez slab mesec bo pa ta stena že v senci tudi v popoldanskem času.
Hanzi Napisal:V pritličju pa najbolje da jih kar odstranim, oziroma pustim dva radiatorčka za najhujši mraz?. A to je po novem sodobna regulacija na desetinko stopinje natančno?
Pa mogoče tudi, če v pritličju ogrevanja sploh ne potrebuješ, edino v najhujšem mrazu nekaj malega. No, postavil si do neke mere neumno vprašanje in dobil temu primeren odgovor. ;-)
Malce bolj strokovno povedano bi potreboval hidravlično uravnoteženje celega sistema, da bi potem v posamezne prostore dovajal energijo v enakih razmerjih, kakor so energetske potrebe v teh prostorih. To je vse. Če nimaš ravno kakšnega ozkega grla v ceveh do mansarde in je dovoljeno skoraj vse, potem je menjava radiatorjev za večje tam, kamor ti sedaj gre premajhen delež energije, pač ena najučinkovitejših metod. V tehničnem smislu končnega stanja. Ne rečem pa, da je to najenostavneje niti najceneje izvesti.
OrangePower Napisal:Fantje, je kdo gledal kaj tole?
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")profelunichr("46")si/[/url]
To je nekaj, kar na daleč lepo izgleda, kako deluje in kako dejansko je, pa nič ne vemo. Bodo morali objaviti še veliko dokumentacije, preden bo mogoče karkoli konkretnega povedati.
Osebno mi je smotrnejša varianta 4. Pri povratku iz bojlerja pa jaz ne bi kompliciral. Iz osebnih izkušenj ti lahko povem, da jaz z bojlerjem pri izmenjevalcu površine cca 1m2 nima večji težav s prevročim povratkom. Samo zmanjšat moraš pretok na minumum. Jaz bi na tvojem mestu vrnil vodo na dno zalogovnika, dočim bi pri radiatorjih povratek speljal na čisto spodnjo vejo in eno višjo. Na vsako linijo pa bi namestil kroglični ventil in glede na temperaturo povratka bi odprl tistega, ki bi bil ustreznejši v danem trenutku. Recimo sedaj ko še ni takšen mraz povratek ni prevroč in gre lahko na dno, ob večjem mrazu so pa tudi povratki bolj vroči in naj gredo eno višje.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.