Objave: 1319
Teme: 4
Ocena:
1
Si mogoče preveril, kako je odprta loputa v dimniku? Mogoče pa segrevaš okolico? Pri nas je dimnikar vedno pustil loputo odprto na full, smo ga vedno kontrolirali. :?
Čeprav nočeš, se čimprej odloči za zamenjavo s TČ, tako kot ti je predlagal alanford. Kurilno olje ne bo nikoli več cenejše od elektrike, če je sploh kdaj bilo.
Ocena:
1
Sedanje peči na ELKO niso več to, kar so bile Stadlerce, ki držijo po tridesetih letih še sedaj, pa ne rabiš nobene elektronike, ki hitro crkne. Zato ti sedaj po taki "sodobni" peči zagotovo ne bi bilo hudo. Bi že zdavnaj crknila po desetih letih. Zato kar ostani pri TČ. :wink:
Objave: 400
Teme: 15
Ocena:
0
Glede na porabo nekaj ne štima ! Kako veliko imaš dizo,ker ob tako izoliranem objektu mora bit majhna! Kako imaš izolirano zgornjo ploščo ? Če nimaš izolacije gre poraba x2!!
Ocena:
1
Spodnja plošča sigurno ni kriva. Nekaj drugega ne štima. Mi nismo nikoli rabili toliko olja, pa spodnja plata ni izolirana, zunanje stene so bile dosti manj, pa dosti slabša okna. Malo kontroliraj koliko sanitarne vode porabite, koliko krat zračite, ali imate mooče okna kar naprej na kip?
Objave: 618
Teme: 5
Ocena:
5
Fajn bi blo če bi avtorica članka dala kakšne povratne informacije.
Kot ste že spraševali, če ogreva sanitarno vodo in če jo čez celo leto je lahko to 500l olja. Kakšen bojler je, nekateri feroliji vem da so imeli kar toplotne izmenjevalce za sanitarno vodo. Pa ta kotel ima zelo malo vode v sebi zato ima verjetno kar dosti vklopov, odvisno kako je nastavljen, mogoče bi bilo fajn malo moč zmanjšat. Kakšna je prostorska temperatura. En kup dejavnikov, ki vplivajo na porabo ampak, če je v tej porabi tudi sanitarna voda lahko, da nižje niti ne bo šlo.
lp
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
@Merlin1
Kar si napisal popolnoma drži in sem sam tudi testiral (dokler sem še kuril na ELKO).
Kotel mi je celo deloval na "drsečo temperaturo " in mi je grel tudi na 30 stopinj, če ni bilo potreb. Seveda to pomeni kondenz, a ta koltlu očitno ne škoduje. Dimnik pa mora biti inox, saj je kondenz žveplena kislina.
Kakorkoli, smo to temo krepko zavozili od prvotnega vprašanja, ki pa je bilo pravzaprav kako zmanjšati porabo obstoječega sistema.
In to bi moralo biti tako:
- serviser mora z instrumenti nastaviti pravilno delovanje kotla ("mojstri" ki pridejo le z izvijačem odpadejo)
- odpovedati se prezračevanju "na kip"
- če je temperatura prostorov prevelika jo zmanjšati, kar prinese krepke prihranke
- v nočnem času zmanjšati temperaturo, a ne preveč, ker bo potem potrebno več ogrevati
- šparati s toplo sanitarno vodo. Torej tuširanje in ne namakanje v 200l vrele vode.
- kot kaže je fasada izolirana, o podstrešju pa ni rečeno nič. Če to ni izolirano pod nujno izolirati, saj bo to prineslo največji prihranek
In to je to!
Vse ostalo je pač odločitev za investicijo in zamenjavo energenta, kar pa je že na začetku bilo rečeno, da ni opcija.
Objave: 1892
Teme: 11
Ocena:
4
Torej Tamči?
Za 3 strani odgovorov....
Muuuu??
Hvala????
V rit se pišite??
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Sicer manjkata dva ključna podatka o izolaciji..kot so že povedali: izolacija tal ter izolacija stropov.
Vem da nočeta pametovanja glede peči ker vesta da sta zaje... Lastna kritika pa nobenemu ne paše.
Pri ženinih starših so imeli na novogradnji s 5 cm izolacije, štajerska cca. 1.200 litrov porabe s tem da so v pritličju praktično cele dneve kurili šporget na drva...gor imeli nekje 19 stopinj, mansarda pa...se ti je skoraj zanohtalo. Radiatorji. Kvadratura pa mogoče 150 m2. Meni osebno enormno...a..'strokovnjaku' ne smeš nič reči.
Sicer meni se je smejal ker sem dal 20 cm izolacije..a kaj češ...
V glavnem...z regulacijo je vse ok ...talno greje, če pod njim ni izokacije ..vsaj ne pametne gre ogromno toplote v tla. 10 cm izolacije tudi ni nek presežek..
Kakorkoli obrneš ..menjajta peč za drug energent..po moje optimalno s pečjo na pelete.
Druga opcija je uporaba oz. vgradnja peči na drva..zdaj a zraven oljne peči, ali v obliki kamina..je stvar odločitve in možnosti.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Njena poraba je podobna oziroma višja relativno glede na ostale parametre mojega objekta, ko sem še grel na ELKO.
- Poraba od 1900 do 2300 litrov ELKO + kakšen prm drv v kaminu.
- 10 cm stiroporja (tudi meni so se sorodniki nasmihali, kaj mi bo to - imel sem takrat pred 12 leti najdebelejšo izolacijo v vsej ulici - same novogradnje)
- Strop v mansardi povprečno 25 cm izolacije
- Objekt K+P+M 320 m2 oziroma ogrevam samo 190 m2 ostalo le posredno, tudi SV
- kotel Riello 23kW
- Okna dvoslojna k=1,1
Škoda, da se Tamči ne oglasi več.
Objave: 783
Teme: 1
Ocena:
0
..vse bolj se mi dozdeva,da je"Tamči ženskega spola,kajti le babnice"luftajo bajto z okni na"kip
...jaz osebno vedno popenim,če se slučajno predčasno vrnem iz bifeja in zagledam na bajti sredi zimskega popoldneva večino oken"kipanih
...torej Tamči,okna se vedno na steržaj odprejo,pravtako vrata med sosednjimi prostori,ter se potem vse skupaj s pomočjo prepiha v dveh minutah prezrači...za razliko od "enournega "kipa,se pri tem stene sob ne"podhladijo :?
Objave: 1247
Teme: 13
Ocena:
0
Saj se verjetno bo oglasila, samo dajte ji malo časa.
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
ampak po 20 letih imaš pa 5k VIŠKA... po tej računici. Sam ne poznam primera ki bo po 10 letih TČ menjal...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"