PodSvojoStreho.net
Še vedno ogromna poraba olja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Še vedno ogromna poraba olja (/showthread.php?tid=57836)

Strani: 1 2 3 4 5

Še vedno ogromna poraba olja - Tamči - 4.9.2014

Pozdravljeni,

v hiši sva 3 leto in nikakor nama ne gre v račun da porabiva 1700-1900l olja na kur.sezono.
Fasada 10 cm, troslojna zasteklitev oken, Štajerska.
Peč je FERROLI ATLAS 32 , po celi hiši talno gretje s črpalko z 2 stopnjama, večinoma keramika po tleh.
Naj povem še to da se voda iz talnega vrača za 8-10 stopinj hladnješa. Ali bi lahko bil problem v *švoh* črpalki?
Sva že čisto obupana.
Iz Seltron termostata sva doktorirala, nastavila vse možno tako da v tem ni problem. Pravtako na našem območju ni mojstra ki bi ga lahko poklicala in bi prišel na dan s kakšno pametno rešitvijo, zato se obračam na vas: ali je možno da je kaj narobe z obstoječo inštalacijo?
Kaj bi bila najugodnejša rešitev (pa ne mi sedaj o TČ in podobnem, ker v tem momentu to ni izvdeljivo).
Eventuelno pride v poštev kamin ampak ne vem če bi ogreval celotno hišo 130m2, samo pritličje?

Hvala za kakeršenkoli nasvet, tisti, ki mi pa mislite pametovati zakaj sva dala peč na olje, pa se prosim vzdržoite komentarjev.

Hvala in lep večer Smile

Re: Še vedno ogromna poraba olja - firefly - 4.9.2014

Voda se vrača s 10 stopinj manj... Torej imaš veliko izgub. Nekje. Povej več o objektu.

Re: Še vedno ogromna poraba olja - sassapo - 4.9.2014

Če hočeta ostati na olju in nekaj prišparat bo treba zamenjat obstoječi kotel za kondenzacijskega, max 15kw
Zanimivo, da vam mojster že v startu ni predlagal kondenzacije, katera je velik + v primeru talnega gretja

Re: Še vedno ogromna poraba olja - xavi - 4.9.2014

Kako imata urejeno ogrevanje sanitarne vode?
Dobrodošli bi bili tudi podatki dimnikarskih meritev, ker sama peč bi naj imela 32 kw, kar je 3 x preveč za takšno hišo.

Re: Še vedno ogromna poraba olja - Samojed - 4.9.2014

Na pamet mi prideta dva odgovora - prvo je peč in gorilec. Dobro, odvisno je od zime navad itd, ampak poraba se mi zdi res visoka. Ferroli res ni bog zna što, je pa veliko boljša od kombiniranih zadev tipa stadhler, tam itd. Vprašanje pa je kakšen je gorilnik na tej peči in kako je nastavljen. Po mojih opažanjih in izkušnjah je lahko razlike tudi do 30% porabe samo z izbiro spodobnega in pravega gorilca, nastavitve pa - hja - od 5% pa do 30% (pa ne seštevat, ker je mišljeno vsako zaseSmile ).

Aja, nasvet 1 plus - Seltron in podobne regulacije - Bog mi pomagaj za takšno razmišljanje, ker mi ne seltron, ne danfoss ne nihče drug tega ne odpusti; vendar logike teh regulacije jaz ne razumem in je ne odobravam, zato je več nimam. Če mi npr regulacija goni črpalko, ko imam v stanovanju/hiši (zaradi sonca, kuhanja, karkoli že) 24 stopinj, željenih in nastavljenih je pa 22, potem jaz take regulacije ne rabim. Res pripre mešalni ventil, radiatorji imajo 25 stopinj, ampak tudi to ni potrebno, še manj pa kurblat črpalko. Vsaj takšne imam jaz izkušnje.

Glede kamina - lani ob žledu, ko smo bili več kot en teden brez elektrike, je bila edina stvar, ki sem jo pogrešal, topla voda in pomivalni stroj Smile . Pol vasi je bilo pri meni - kuhalo se je na plin, grelo pa s kaminom Smile 80kvadratov v pritličju in 80 kvadratov v mansardi je pri takratnih temperaturah z lahkoto ogreval. Ne bi pa imel zgolj kamina za edini vir ogrevanja, ker ima hude pomanjkljivosti zaradi odsotnosti "kurjača" - dopust, izlet, služba,... . Zame je to dodaten vir, ki pa zelo dobro funkcionira.

"Voda se vrača s 10 stopinj manj... Torej imaš veliko izgub. Nekje. Povej več o objektu."
Ni nujno, lahko ima premajhen pretok?

"Če hočeta ostati na olju in nekaj prišparat bo treba zamenjat obstoječi kotel za kondenzacijskega.
Zanimivo, da vam mojster že v startu ni predlagal kondenzacije, katera je velik + v primeru talnega gretja"
In pri kondenzacijskem bi dodala cca 500 evrov več zato, da bi prihranila 5% pri porabi in zgubila juhuhu evrov pri težavah z dimnikom? Po mojem zlata vreden nasvet Smile

Aja, nasvet 1 plus - Seltron in podobne regulacije - Bog mi pomagaj za takšno razmišljanje, ker mi ne seltron, ne danfoss ne nihče drug tega ne odpusti; vendar logike teh regulacije jaz ne razumem in je ne odobravam, zato je več nimam. Če mi npr regulacija goni črpalko, ko imam v stanovanju/hiši (zaradi sonca, kuhanja, karkoli že) 24 stopinj, željenih in nastavljenih je pa 22, potem jaz take regulacije ne rabim. Res pripre mešalni ventil, radiatorji imajo 25 stopinj, ampak tudi to ni potrebno, še manj pa kurblat črpalko. Vsaj takšne imam jaz izkušnje.

V primeru odsotnosti sobnega korektorja nobena avtomatika ne izklopi črpalke, saj le iz obtoka vode zaznava temperaturo. Ob prisotnosti sobne enote pa ob povišanju notranje temperature preko nastavljene izklopi črpalke.

Samojed Napisal:"Voda se vrača s 10 stopinj manj... Torej imaš veliko izgub. Nekje. Povej več o objektu."

"Če hočeta ostati na olju in nekaj prišparat bo treba zamenjat obstoječi kotel za kondenzacijskega.
Zanimivo, da vam mojster že v startu ni predlagal kondenzacije, katera je velik + v primeru talnega gretja"
In pri kondenzacijskem bi dodala cca 500 evrov več zato, da bi prihranila 5% pri porabi in zgubila juhuhu evrov pri težavah z dimnikom? Po mojem zlata vreden nasvet Smile

Grem stavit, da v primeru zamenjave sedanjega z ustreznim kondenzacijskim poraba ne bo presegla 1000L :wink:

Črpalka je res prešvoh, ampak na porabo sedanjega kotla nima vpliva

Re: Še vedno ogromna poraba olja - alanford - 4.9.2014

Tamči Napisal:...........(pa ne mi sedaj o TČ in podobnem, ker v tem momentu to ni izvdeljivo)................. tisti, ki mi pa mislite pametovati zakaj sva dala peč na olje, pa se prosim vzdržoite komentarjev.
Ne morem se vzdržati, da ne bi komentiral in omenjal TČ. Ne mislim pa pametovati , zakaj sta dala peč na olje in niti soditi o tem ne mislim. Stanje je takšno kot je, gleda se samo naprej - možne poti.

Zapisal bom to, kar sem že parkrat.
Če bi včeraj kupil glanc novo peč na olje (na primer iz nevednosti ali ni važno zakaj ....) in takoj naslednji dan ugotovil, da to ni bila ravno najboljša rešitev, ker z drugim virom ogrevanja porabim 3 x manj, bi brez odlašanja takoj kupil in inštaliral novi vir ogrevanja in pustil kotel na olje nekje v vogalu ali pa priključeno za rezervo. Bolje stisnit malce zobe in popravljivo popraviti čimhitreje. In ne bit v stilu: "Če smo jo (peč na olje) kupili, pa jo bomo tudi uporabljali (pa naj stane kolikor pač stane). Prej boste prešli na cenejši vir ogrevanja, prej boste splezali na zeleno vejo.

Seveda popolnoma razumem, da so tu še drugi pogoji (finance ipd....)

sassapo Napisal:
Samojed Napisal:"Voda se vrača s 10 stopinj manj... Torej imaš veliko izgub. Nekje. Povej več o objektu."

Grem stavit, da v primeru zamenjave sedanjega z ustreznim kondenzacijskim poraba ne bo presegla 1000L :wink:

Črpalka je res prešvoh, ampak na porabo sedanjega kotla nima vpliva

Če si upaš, pa stavi. Plačaj razliko če temu ne bo tako. Jaz se take stave ne grem, ker menim da kondenzacijski kotle niti v teoriji ne bo prihranil 700 litrov KO na leto (btw - iz 1700 na 1000 je več kot 40% prihranka. Me zanima kje ga boš dobil samo pri kondenzaciji.

Re: Še vedno ogromna poraba olja - Žerjavar - 4.9.2014

Citat:da se voda iz talnega vrača za 8-10 stopinj hladnješa
1. Se ti zdi, da so tla vroča (zelo topla)?
2. Ob hujšem mrazu, koliko je temperatura dvižnega voda in povratnega?
3. Koliko in kakšna izolacija je pod estrihom s cevmi talnega gretja?
4. Kaj je pod tlemi: zemljina ali hladna klet?
5. Kaj je nad stropom: hladno podstrešje, še neurejeni neogrevani prostori, ... ?
6. Koliko in kakšne izolacije je v stropu?

Alanford... vedi, da so 3x prihranki samo v primeru zastarelega ogrevalnega sistema na ELKO, v primeru ustreznega v tem primeru kondenzacijskega kotla se ta faktor močno približa 1,5, kar pa ni več tako slabo

Re: Še vedno ogromna poraba olja - sašo65 - 4.9.2014

Ferolka niti ni tako slaba peč, tukaj je napaka v regulaciji, ali pa previsoka notranja temp. (24c je brez veze) 22c je čisto dovolj) ali pa je nekje slaba točka izolativnosti(rec. streha) in tam uhaja.....
Za 130m2 celoletna poraba skupaj s SV v zadnji zimi, ne bi smela presegat 1200lit

PS. vidi se že, da niti niste neki "znalci" ker so vam "uturili" točno 50% prejako peč
22-24kw več kot preveč za vašo hiše...

alanford Napisal:
Tamči Napisal:...........(pa ne mi sedaj o TČ in podobnem, ker v tem momentu to ni izvdeljivo)................. tisti, ki mi pa mislite pametovati zakaj sva dala peč na olje, pa se prosim vzdržoite komentarjev.
Ne morem se vzdržati, da ne bi komentiral in omenjal TČ. Ne mislim pa pametovati , zakaj sta dala peč na olje in niti soditi o tem ne mislim. Stanje je takšno kot je, gleda se samo naprej - možne poti.

Zapisal bom to, kar sem že parkrat.
Če bi včeraj kupil glanc novo peč na olje (na primer iz nevednosti ali ni važno zakaj ....) in takoj naslednji dan ugotovil, da to ni bila ravno najboljša rešitev, ker z drugim virom ogrevanja porabim 3 x manj, bi brez odlašanja takoj kupil in inštaliral novi vir ogrevanja in pustil kotel na olje nekje v vogalu ali pa priključeno za rezervo. Bolje stisnit malce zobe in popravljivo popraviti čimhitreje. In ne bit v stilu: "Če smo jo (peč na olje) kupili, pa jo bomo tudi uporabljali (pa naj stane kolikor pač stane). Prej boste prešli na cenejši vir ogrevanja, prej boste splezali na zeleno vejo.

Seveda popolnoma razumem, da so tu še drugi pogoji (finance ipd....)

No, en preprost izračun, pa povej še enkrat. V treh zimah (2010, 11 in 12) sem porabil 2100 litrov KO. V 2013 niti točno ne vem, na oko 450l. To pri sedanjih cenah pomeni od oka cca 2.600€ v 4 letih (pomaga mi kamin, ampak ta bo gorel ne glede na vse, pa še drva sam delno pridelam). Na leto je to za cca. 650€ kurilca. Zdaj pa naj butnem iz žepa investicijo med 5 in 6 jurji, da bom na leto napram KO prihranil 300€? Ob sedanjih cenah mi mora brez okvar TČ delat 20 let, da bom spet na nuli (tako zdenarjem, kot s tehniko, če ne bo mrknila že po 5 letih, kakor berem). Pa kaj si ti ja nor da sploh predlagaš kaj takega ? Smile Smile
P.S. Že obresti mi po 20 letih pokrijejo pol porabe KO (ob sedanjih cenah seveda).

Re: Še vedno ogromna poraba olja - alanford - 4.9.2014

OK, @Samojed in @sassapo, razumem kaj mislita. Toda glede za zgoraj omenjeno porabo to ni to. Samojed, tvoja poraba ni poraba Tamči. Tvoj izračun ni izračun za Tamči. In glede na mojo bivšo porabo ELKO ravnotako ne. Očitno tudi moj kotel na ELKO ni bil ravno biser (Riello 23kW).

Seveda, če se da spraviti porabo Tamči na normalo - mora pa biti bistveno manj - je druga zgodba .....