PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kalkulacija velikosti Raztezne posode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kakorkoli, 10 % volumna vode je kar dober približek Big Grin
Citat: 10 % volumna vode je kar dober približek
Res je, če imenuješ odtopanje preko 20% (kar precej slučajev), dober približek.
- Včasih je približek s pozitivne strani, kar je negativni učinek na denarnico.
- Včasih je z negativne strani in te preseneti izpuščanje varnostnega ventila pri nižji temperaturi, kot je predvideno. Ali pa ti pritisk vode pada izpod hidrostatičnega in dobivaš zrak v instalacijo.
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:
Citat:Ali pa ti pritisk vode pada izpod hidrostatičnega in dobivaš zrak v instalacijo.
Pride zrak iz expanzijske posode?
Znotraj razreda velikosti expanzije, je med večjo in manjšo par pirov razlike....

Pol daj pa 12 % namesto 10 % in če hočeš bit picajazlast, pa upoštevaj še raztezek zalogovnika.( recimo da se 1000 litrski poveča za ene tri litre pri delta 80 stopinj.)

Kdor ima znanje ( in voljo) računat) naj izračuna expanzijo na 1 deci natančno.
Nato naračuna 25,1 litra in vzame naslednjo večjo 35 litrov, kar je 40 posto in je zmagal. Toliko o tej raketni znanosti.
@alanford, zrak bo pa prišel skozi odzračevalni lonček, pa oprosti ker se mešam med "vaju" z @Žerjavarjem. :lol:
Ah, pusti, sem že sam uvidel, da sem postavil neumno vprašanje. Če je exppanzijska ispravna, je to nemogoče.
Citat:Pol daj pa 12 % namesto 10 %
Pogosto tudi to ne zadošča, če delaš kar od oka.

Če hočeš segrevati vodo do 95 C (običajno pri kurjavi na drva), imaš tlačni varnostni ventil na 2,5 bar in plin v ekspanzijski pustiš na 1,5 bar, rabiš velikost raztezne kar 20 % volumna vode.
Za iste pogoje, če prilagodiš pritisk plina hidrostatičnemu pritisku vode, za 1 do 4 etažno ogrevanje, boš rabil velikost raztezne od 6 do 16 % volumna vode. Mislim, da tu ni razlike le par pirov.
Citat:Kdor ima znanje ( in voljo) računat) naj izračuna expanzijo na 1 deci natančno.
Ni potrebno posebno znanje, če koristiš računalnik in ustrezen program. Tiste 4 podatke pa res ni problem vstaviti.

Nihče ne zahteva računanje na deci točno - računalnik pač tako naredi. Sicer pa si pa vstavil toliko netočne podatke, da ni govora o taki točnosti rezultata.
Je pa malce nerodno, če hvalisavi mojster vgradi dvakrat premajhno raztezno in pozneje na reklamacijo išče izgovore: da on ni tako razumel, da si stranka sedaj zmišljuje 95 C, če pa vsi kurijo le do 80 C, ...
Med rešitvami pa je najpogosteje dodana še ena raztezna, ki jo plača stranka, ker bi itak že od začetka morala biti tako velika. Malokdo pa problem reši z nižanjem pritiska plina, ker z poskušanjem težko uspe. Za uspeh je potreben račun, ki ti pokaže, če uspeh sploh lahko pričakuješ.
Kakšnega plina, dušika?
Simpl k pasulj. Tle je vse <!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT90.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... k/PT90.htm</a><!-- m -->
Citat:Simpl k pasulj. Tle je vse
Točno! Le glavo je treba uporabljati.

Tabelo 1 v točki 3.1 kar pozabi. Ne more biti potreba po raztezni v odvisnosti od moči kotla, namesto volumna vode.

Za točko 3.4 pa imam bistven pomislek glede na zahtevanih 0,5 bar rezerve tlaka do dovoljenega z varnostnim ventilom. S tem določilom so potrebne še večje raztezne posode, kot sem jih (in jih še bom) poračunal.

Iz dolgoletne delovne prakse, da ne omenjam številnih varnostnih predpisov:
Kadar je neka količina varovana z avtomatsko varovalno napravo, ne rabiš neke rezerve, zagotoviti moraš le, da bo varovalna naprava aktivirana zgolj slučajno. Če predvidevaš pogostejšo aktiviranje, moraš vgraditi dve varovalni napravi, od katerih ena deluje nekaj prej, druga pa le, če je prva v okvari (zgolj slučaj). Če namestiš dva varnostna ventila (eden na 2,5, drugi na 2,4 bar) si temu pogoju zadostil.
Pri raztezni posodi je treba z računom prikazati, da ni razloga (dovolj velika posoda) za dosego pritiska, kot je varovan s tlačnim ventilom, bo zgolj slučaj, da bo ventil moral spustiti.
Verjetno ne oporekaš izračunu po DIN standardu ali pač?
Citat:Verjetno ne oporekaš izračunu po DIN standardu ali pač
Ne oporekam. Standard je enako kot zakon, treba ga je spoštovati. Mu pa očitam nepotrebno dodatno varnost.

Upam, da ga bodo upoštevali tudi vsi tisti super mojstri, ki še vedno zagovarjajo 10 %no velikost ekspanzijske.

Bi pa vprašal te iste mojstre, kje je razlog za nameščanje varnostnega tlačnega ventila za 2,5 bar. Pri 3,5 bar bi bile raztezne posode znatno manjše.
Ali so instalacije z modernimi materjali (baker, plastika, ...) toliko šibke, da ni dovoljen večji pritisk od 2,5 bar?
Na našem kotlu piše "dopustni nadtlak v kotlu 2.5 bara". Verjetno je to razlog ne cevi.
Smile
1 2
Iskanje po temi