PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@ izotop, hvala za pojasnilo. Ne gre pa le za hise izpred 30-40 let. Se danes jih je vecina na EPS-u.

@ Litvak, ja, nad plosco je EPS, pod plosco pa XPS, tako da za nas primer zadeva ni (naj ne bi bila) problematicna.
@litvak:
ne samo fizični vdor (ob možni poškodbi hi ipd), ampak tudi ob večji možnosti kondenzacij v plasteh tlaka ali drugih konstrukcij proti zemljini, pa tudi mogoče recimo zaradi dodatne tesnitve prenosa (zaradi večje celične zaprtosti xps-a) radona ipd, če malo "pobluzim". se pozablja nanj, sploh pa na učinkovito prezračevanje potem v kletnih prostorih recimo.
da ne bom preveč kompliciral: gre za osnovni načelo projektiranja ovoja objekta, da se pač pri vseh zunanjih delih objekta, ki so tako ali drugače izpostavljeni vodi, uporabi vodotesna izolacija. se da precej tega najt na to temo, da ne bom zdej jst tukaj bil nek heretik..

@gt:
hja, pač stvar odločitve investitorjev v največ primerih, kljub verjetno drugačnih navedbah slojev v projektih ipd. jst samo omenim.
izotop, ne razumem povsem o kakšnih kletnih prostorih je govora - sam imam P+M in govorili smo o izolaciji v pritličju. Glede prezračevanja - imeli bomo prisilno prezračevanje z rekuperatorjem, ne razumem pa zakaj je to povezano z debato EPS vs. XPS.
joj, ne vzet tako dobesedno, govoril sem bolj na splošno, ker sem hotel razložit zadevo, ki pa se pojavi v tvojem primeru v talnem sestavu (torej talna plošča v pritličju) konstrukcije proti zemljini.
je pa na tebi, ali to upoštevaš ali ne.
aha ok, hvala za pojasnilo.

Torej še vedno ostaja nasvet da teh 12 cm položim z XPS-om - v mojem primeru v največji meri zaradi kondenzacije, če prav razumem.
Povezano je zaradi možnosti kondenzacije v konstrukciji ta pa je direktno povezana z vlago tako zunaj toplotnega ovoja kot v bivalnih prostorih. Ker se pri neugodnih razmerah lahko v talni konstrukciji pojavi vlaga zaradi kondenzacije je bolj priporočljiva izvedba z XPS.

Če boš imel 18cm grafitnega stiroporja potem daj cokel 2cm manj, potegni takšno debelino do pete ter peto izoliraj s 6cm, da dobiš enakomerno ravnino, ki jo boš lahko zaščitil s čepkasto folijo in izvedel drenažo. Za peto ni potrebno, da je hidroizolirana v kolikor je horizontalna izolacija dobro izvedena, škodi pa ne.
mogoče si malce na hitro pogledal, ampak temelj je 60×60 / 30×30, kar pomeni da imam peto 15 cm ven in se zgornja matematika ne izide. Bom kar naredil s prekrivanjem (cokel 15 cm XPS, peta 5 cm XPS s tem da bom zadnjih 5 cm cokla že prekril in bo tako tam 20 cm) pa bo še bolj za ziher.

Hvala za mnenja, čeprav me teh 12 cm EPS vs XPS še vedno "žuli" Smile
Citat:čeprav me teh 12 cm EPS vs XPS še vedno "žuli
Ni ravno katastrofa. Kot izolacija pod estrihom nad zemljino je vedno izpostavljena kondenzu. Pod izolacijo je HI in kondenz nima kam odteči, se bo nabiral. Se nebi čudil, če bo spodnja polovica debeline prepojena z vodo. Vsaj nekaj ga bo ostalo suhega in bo ostal dober toplotni izolator.

Nekaj slabosti EPS proti XPS:
- EPS se bolj napoji z vodo ter s tem postane toplotno bolj prevoden
- Če se EPS pogosto zmoči, je njegova življenska doba nekaj (nebistveno) krajša od XPS.
- Problem mokrega EPS je v področju možnega zmrzovanja (cokl, zgornjih 50 cm zasipa z zemljo, ...). Tam se življenska doba lahko bistveno zmanjša (tudi samo 5 let).
Nimam časa - sem v penziji!
Litvak Napisal:mogoče si malce na hitro pogledal, ampak temelj je 60×60 / 30×30, kar pomeni da imam peto 15 cm ven in se zgornja matematika ne izide. Bom kar naredil s prekrivanjem (cokel 15 cm XPS, peta 5 cm XPS s tem da bom zadnjih 5 cm cokla že prekril in bo tako tam 20 cm) pa bo še bolj za ziher.

Hvala za mnenja, čeprav me teh 12 cm EPS vs XPS še vedno "žuli" Smile

Hm na sliki mi tisto deluje 50cm ampak je res slaba čitljivost. Razširitev pri peti izvedi v naklonu. Mogoče še najbolje z malto.
Žerjavar Napisal:
Citat:čeprav me teh 12 cm EPS vs XPS še vedno "žuli
Ni ravno katastrofa. Kot izolacija pod estrihom nad zemljino je vedno izpostavljena kondenzu. Pod izolacijo je HI in kondenz nima kam odteči, se bo nabiral. Se nebi čudil, če bo spodnja polovica debeline prepojena z vodo. Vsaj nekaj ga bo ostalo suhega in bo ostal dober toplotni izolator.

bi bilo potem smiselno dat 3 cm XPS-a in ostalih 9 cm EPS-a? S tem kaj pridobim?

Nekaj slabosti EPS proti XPS:
- EPS se bolj napoji z vodo ter s tem postane toplotno bolj prevoden - ali se tudi XPS napoji z vodo in postane toplotno bolj prevoden?
- Če se EPS pogosto zmoči, je njegova življenska doba nekaj (nebistveno) krajša od XPS.
- Problem mokrega EPS je v področju možnega zmrzovanja (cokl, zgornjih 50 cm zasipa z zemljo, ...). Tam se življenska doba lahko bistveno zmanjša (tudi samo 5 let). - če prav razumem tu govoriva o vertikalni izolacije zunanje strani - tukaj bo tako ali tako prišel XPS - kaj pa v primeru pod estrihom in nad ploščo? tukaj menda ni možnosti cone zmrzovanja, ali pač?

@ Kecko, res se slabo vidi, sorry. Razširitev v naklonu verjetno misliš pod XPS-som ane. Najprej naredim naklon z malto, potem pa oblečem z XPS-om katerega bom moral po vogalih malo obrezati pod 45 kotom.
Citat:bi bilo potem smiselno dat 3 cm XPS-a in ostalih 9 cm EPS-a? S tem kaj pridobim?
Seveda pridobiš. Predvsem na izolativnosti mokre izolacije.
Citat:ali se tudi XPS napoji z vodo in postane toplotno bolj prevoden
Tudi. Vpije bistveno manj vode in ostane skoraj enako izolativen kot suhi.
Citat:pod estrihom in nad ploščo? tukaj menda ni možnosti cone zmrzovanja, ali pač?
Ni nevarnosti zmrzovanja, saj imaš zunanjo vertikalno toplotno izolacijo temelja globje, kot je možnost zmrzovanja.
Ql, vse jasno - hvala vsem, dolžan pivo ko se vidmo!
Žerjavar Napisal:
Citat:bi bilo potem smiselno dat 3 cm XPS-a in ostalih 9 cm EPS-a? S tem kaj pridobim?
Seveda pridobiš. Predvsem na izolativnosti mokre izolacije.

Ampak v njegovem primeru:

Citat:btw - hiša je na hribu, teren je kraški oz voda lepo odteka, nobene ilovice. Možnosti poplav ni.

Kakšna je v tem primeru smiselnost uporabe tistih 3 cm XPS, predvsem pa smiselnost tlorisne hidroizolacije?
Aja, če poskušam kar sam sebi odgovorit: V tem primeru se "kritična" točka kondenziranja prestavi v XPS, do kjer pa zračna vlaga ne pride, ker je precej parozaporen.? In na ta način ne pride do kondenziranja v izolaciji. Razmišljam prav?
Citat:V tem primeru se "kritična" točka kondenziranja prestavi v XPS, do kjer pa zračna vlaga ne pride, ker je precej parozaporen.? In na ta način ne pride do kondenziranja v izolaciji
Da. Kondenzacija je v področju XPS, večina se je bo zgodilo v špranjah med ploščami in bo kondenz stekel do HI. Zadrževal se bo v glavnem v špranjah med ploščami, le malenkost znotraj XPS.

Je pa dobro vprašanje, čemu HI na talni plošči. Razlog bi lahko bil, če je vrh talne plošče izpod nivoja zemljine ob zidovih in nima drenaže.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi