PodSvojoStreho.net
Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Tema: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja (/showthread.php?tid=56731)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - bomber111 - 29.5.2014

Zanima me kako ste polagali hidroizolacijo.
V pritličju hiše brez kleti bom jo plagal sam. izpod sten mi gleda cca 10 cm hidroizolacije, ki sem jo položil pred zidanjem. Potem sem sedaj mislil položit hidroizolacijo do sten tako da bi bilo prekrivanje toliko koliko pač gleda stara ven. Ponekod pa vidim da polagajo tako, da gredo z hidroizolacijo še na steno do končne višine tlaka.
Zasledil pa sem tudi da lahko hidroizolacijo "poje" stiropor in da je fajn dati nad hidroizolacijo še polivinil in nato stiropor.
Položil pa bom izotem v4 od fragmata in fragmatov ibitol.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - Fery - 29.5.2014

Te stvari nisi mogel zaslediti tu.
Kvečjemu od sosedove micke, ki je slišala, da je od kolega kolegu...

Tudi na steno nimaš po kaj hoditi. Vlaga bo pod hidroizolacijo, kako naj torej spleza na steno. Če pa že bo, je bolje, da gre čimprej ven.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - bomber111 - 29.5.2014

Na eni hrvaški strani ki izdelujejo hidroizolacijo sem gledal predstavitveni film in tam so vlekli malo gor in tudi pod balkonski vrati so vzeli samolepilno in napopali na spodnji del okvirja vrat.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - Fery - 29.5.2014

Pusti ti brate hrvate in naredi tako, kakor ti pamet veli.
Poštukaj izolacijo po tleh, polivinil daj na njo le v primeru, da te žuli prevelika kepa pod jogijem. Drugače je brez veze.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - KeCko - 30.5.2014

Priporočljivo je da se hidroizolacijo potegne po zunanjih stenah do višine cokla (torej celo nad višino končnega tlaka). Še posebej to velja za hiše brez ali z majhnimi napušči, predvsem zaradi zime, ko sneg zapade čisto sten. Seveda je potrebno hidroizolirati tudi pod vhodnimi in balkonskimi vrati v pritličju. Da ne poškoduješ okvirjev je bolje vzeti samolepilno, ki jo dodatno malo segreješ.

Takšna hidroizolacija ti ne bo pojedla stiroporja in tudi ne obratno. Polivinil uporabiš v horizontalnih konstrukcijah med stiroporjem in estrihi in ne direktno nad bitumensko hidroizolacijo.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - gt001 - 30.5.2014

bomber111 Napisal:Zanima me kako ste polagali hidroizolacijo.
V pritličju hiše brez kleti bom jo plagal sam. izpod sten mi gleda cca 10 cm hidroizolacije, ki sem jo položil pred zidanjem. Potem sem sedaj mislil položit hidroizolacijo do sten tako da bi bilo prekrivanje toliko koliko pač gleda stara ven. Ponekod pa vidim da polagajo tako, da gredo z hidroizolacijo še na steno do končne višine tlaka.
Zasledil pa sem tudi da lahko hidroizolacijo "poje" stiropor in da je fajn dati nad hidroizolacijo še polivinil in nato stiropor.
Položil pa bom izotem v4 od fragmata in fragmatov ibitol.

Kar se tice prehranjevanja hidroizolacije z stiroporjem: stiropor nacenja LE topilo v ibitolu. Torej ce bi stiropor polozil po sveze namazanem ibitolu. Ko je ibitol enkrat suh - topilo izparjeno, ni za stiropor nobenih nevarnosti vec.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - Žerjavar - 30.5.2014

Če prav razumem, je tu govora o talni hidroizolaciji = pod tlemi ogrevanega prostora nad talno ploščo in zemljino.
- Ali je potrebna?

Ali ima voda v zemljini in okrog stavbe na zemljini (poplava, močno deževje) višji nivo, kot je nivo talne plošče = ali obstoja možnost, da bi zunanjua voda vdrla nad talno ploščo? V tem primeru HI mora biti in lepljena z izolacijo pod zidovi ter na zunanji strani podaljšana navzgor nad možen nivo vode. Narediti je treba nepropustno oplato ladje, da voda ne vdre v notranjost.
Na dež ob vetru, ki moči fasado se ni treba ozirati. Jaz se tudi na sneg ob steni nebi oziral. Bi ga odmetal od zidu. V področju več snega, ko se ga ne more odmetati, pa bi fasado do višine snega (ali še več) prepleskal z barvo, ki odbija vodo, da bi voda talečega snega polzela po snegu navzdol in nebi pronicala v steno.

Če talna ali površinska voda ne more priti nad talno ploščo, potem ta izolacija ni potrebna (bolje da je ni). Je pa nujna HI med zidovi in temelji, da se prepreči dvig kapilarne vlage.
Citat:Tudi na steno nimaš po kaj hoditi. Vlaga bo pod hidroizolacijo, kako naj torej spleza na steno.
V tleh ogrevanega prostora nad zemljino, vedno nastaja voda = kondenz zračne vlage prostora. V toplotni izolaciji izpod estriha se vlagi (vodi) ne moreš izogniti.
Če nimaš (ni potrebna) HI na talni plošči, bo ta voda počasi prehajala skozi beton v zemljino.
Če imaš HI, se moraš sprijazniti, da tu je voda in mora tu ostati. Potrebna je HI tudi ob vseh (predelna, ...) stenah navzgor do nivoja estriha. Narediti moraš bazenček za vodo. Toplotna izolacija ne sme biti občutljiva na vodo (XPS, ...) Če se ta bazenček dela vedno (tudi, ko ni potreben) ni nič narobe.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - hmm - 1.7.2014

Hvala Žerjavar za tele tvoje napisane informacije glede potrebnosti HI. Čeprav sem samo naključni bralec oz. ne odgovarjaš na moje vprašanje. Če je tako kot praviš res, potem mi ne bo potrebno polagati izotekta. Vsake toliko časa mi je po glavi hodilo neodgovorjeno vprašanje, kam gre ta kondenzirana vlaga ki pride v talno TI.

Se mi pa vseeno pojavlja en pomislek glede tega. Napisal si, da naj bo HI v primeru možnih poplav. Torej v tem primeru je potrebno obleči od zunaj s HI do možnega max. nivoja vode? Poleg tega pri tistih pri katerih obstaja možnost poplav, morajo biti sposobni tudi zajeziti dostop poplavne vode do vrat v pritličju? Najbrž hecno vprašanje in samoumeven odgovor, ampak pozabi se pa morda lahko hitro na te ukrepe. Sicer pa je morda že v štartu vprašljivo graditi na takem poplavnem območju. Za tiste, ki ne gradijo na takem območju in poskrbijo za dobro odtekanje meteorne vode ni potrebna HI(razen med stenami in temelji). To pa ne velja pri podkletenih hišah kjer je HI nujno potrebna. Predvidevam.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - Hanzi - 1.7.2014

In potem imaš ob poplavah oh in sploh diht ladjo. A glej ga hudiča, v hiši imaš vode toliko kot zunaj. Namig. Talni sifoni, razni preboji.... Sem že videl vodo teči iz elektro doz, iz talnega sifona je dobesedno vrela.....

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - Žerjavar - 1.7.2014

Citat:poskrbijo za dobro odtekanje meteorne vode ni potrebna HI(razen med stenami in temelji). To pa ne velja pri podkletenih hišah kjer je HI nujno potrebna.
- Odtekanje meteorne vode po površini = zemlja, pločnik ob zidu je višje, koz zemljina v bližini. Vertikalna HI je potrebna malenkost čez nivo zemlje (pločnika) ob zidu.
- Odtekanje meteorne vode, ki pronica v zemljo v globini = drenaža. Če je drenaža nižje, kot je horizontalna HI med temeljem in zidom, se vertikalna HI vleče navzdol do horizontalne in se z njo spoji.
Če je drenaža višje ali drenaže ni, je treba narediti horizontalno HI po vsej tlorisni površini in povsod spojeno, da HI naredi nekakšno oplato ladje, ki plava v zemljini.
Citat:In potem imaš ob poplavah oh in sploh diht ladjo. A glej ga hudiča, v hiši imaš vode toliko kot zunaj.
Napačna gradnja. Si že videl, da bi ladja imela v oplati kakšno luknjo izpod možnega nivoja vode.
Na poplavnem področju si kleti ne smeš privoščiti. Si jo tudi lahko, če delaš dobro HI kot oplato ladje in imaš v kleti črpalko odpadne vode. Vsi preboji sten morajo biti iznad predvidenega nivoja poplav. Preboj skozi HI je lahko za kabel brez cevi ali vodovod, če se ga dobro zatesni. Če se ne moreš izogniti spodnjemu zbiralniku (skupna odtočna cev) odpadne vode, ki sicer ima dober odtok v kanalizacijo, je pa nivo poplave iznad zbiralnika, bi moral vgraditi zasun za odpadno vodo ter rezervno črpalko s prebojem odtoka iznad nivoja poplave. Na najvišjem delu odtoka pa zračnik, da ne potegne zunanje vode nazaj.

PS:
Citat:Hvala za tele tvoje napisane informacije glede potrebnosti HI.
Hvala za zahvalo!

Avtor teme očitno ni želel odgovora. Je le postavil vprašanje, ni prosil za odgovor, ni razloga, da se zanj zahvali.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - borat - 1.7.2014

Tudi mene preganja eno vprašanje, oziroma neumnost, ki sem jo naredil.

Naredil sem hidroizolacijo pod opeko, predno sem začel zidati, potem pa komplet hidroizolacijo nad ploščo.
Z zunanje strani imam stirudur pod ploščo nato plošča in opeka. Cokel imam iz stirudurja nekje meter visoko dalje stiropor.

Pod višino stirodurja kjer je plošča imam položeno drenažo.

Do sem imam verjetno narejeno O.K.

Sedaj pa vprašanje, Ko sem naredil fasado do konca, sem dal ob stirudur (cokel) čepkasto folijo zasul s "kuglami" na to dal pesek in prane plošče. Sedaj je nivo notranje plošče z estrihom v višini zunanje zemljine ali lahko pričakujem vlago v zidovih, ker nisem naredil vertikalne hidroizolacije.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - gt001 - 1.7.2014

Ce povzamem, torej nimas vertikalne HI po zunanji strani?
Mislim, da bos scasoma imel tezave zaradi kapilarnega vleka vlage po zunanji strani tem. plosce oz. zidu. Koliko bo tega, pa je odvisno, koliko na vlaznem si gradil.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - borat - 1.7.2014

Da dodam
Podtalnica je nekje na 15m, pa še to, hiša ni podkletena.
Ni vlažen teren.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - hmm - 1.7.2014

Hmmm zanimivo vprašanje. Če prav razumem je vmes(med steno in šodrom) gumbasta folija in stirodur?
Meni se ne zdi v tem primeru kakšna bistvena razlika kot je v primerih na notranji strani zunanje stene(če ni HI po tlorisu hiše). Glede na to, da naj bi bilo tam vredu, ne vidim razloga, da ne bi bilo tudi v tem primeru na zunanji strani. Seveda pod pogojem da meteorna voda ne pride do stene.
Samo moje nepoznavalsko razmišljanje.

Re: Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja - hornet - 1.7.2014

žerjavar,če prav razumem da vkolikor gre za pritlično hišo ki ima končni tlak v hiši poravnan z zemljino zunaj,kot termo izolacijo pod estrihi ne smem uporabiti EPS stiropor ampak samo stirodur?