PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Polaganje hidroizolacije in požiranje stiroporja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne, odgovor ni kar tako pavšalen. V primeru, kjer imaš talno ploščo, ki je na spodnji strani toplotno izolirana in v celoti ustrezno hidroizolirana potem lahko daš nad njo (oz pod estrih) brez težav EPS. XPS uporabiš takrat, ko je možnost ali zunanje vlage ali kondenzacije v konstrukciji.
Citat:,kot termo izolacijo pod estrihi ne smem uporabiti EPS stiropor ampak samo stirodur?
Osnovno načelo: v tleh iznad zemljine ali iznad hladne kleti je kot izolacijo uporabiti XPS. Možno je le delna zamenjava XPS z EPS in sicer le tanjša plast na topli strani izolacije. Načeloma je to približno 1/4 skupne debeline izolacije. Z dobro parno zaporo pod estrihom je lahko tudi nekaj več, tudi do 2/3 .
Kot je zapisal KeCko, Če je pod talno (temeljno) ploščo XPS lahko nad talno ploščo daš EPS. Debeline je najbolje poračunati - upoštevati, da je v zemljini (tudi v hladni kleti) 100 % vlažnosti.
Nimam časa - sem v penziji!
ne,v projektu imam pasovne temelje ter čez AB ploščo,nato pa 15cm izolacije in estrih.drugega kot stirodur tako ne smem uporabiti.
hvala obema.
Ne pozabit toplotno izolacijo izvesti tudi vertikalno ob pasovnih temeljih, še posebej na zunanji strani obodnih temeljev.
Kolk jaz nimam pojma. Recimo jaz bi kar navaden EPS naročil za izolacijo tlakov. Nevedneži smo pa res reveži. Še dobro da lahko kaj pametnega preberem na tem forumu. Kaj ne obstaja kaka brošura za telebane, da bi v njej lahko prebral osnovne pojme, smernice in osnovne odgovore na zakaje, da ne bom preveč velikih neumnosti spraševal in klatil tukaj po forumu? Problem je, ker če nevednež govori, klati neumnosti, če pa je tiho pa jih dela.
Žerjavar(in drugi ki se spoznate), ti še ni padlo na pamet, da bi napisal en priročnik za telebanske samograditelje(take kot sem jaz)?
Pa saj plačate projektno dokumentacijo, kjer morajo biti te zadeve rešene. V PZI dokumentaciji morajo biti takšni detajli obdelani in skupaj z nadzornim poskrbite da je izvedba kvalitetna in ustrezna. Dajte zahtevat, da tako projektanti kot tudi nadzor svoje delo opravijo strokovno in korektno.

Tole so šolski primeri, kjer se pokaže koliko je lahko kvalitetna dokumentacija vredna.

@hmmm, težko je napisati priročnik za telebane ker se projekti in specifične situacije med seboj lahko zelo razlikujejo. Ljudje se izobražujejo več let in utrjujejo svoje znanje na terenu in pisarnah, da lahko ustrezno svetujejo. Delo projektanta je da za posamezen primer predvidi ustrezne rešitve in delo nadzora, da te rešitve prekontrolira in izvajalca, da jih strokovno izvede. Vse te ljudi plačate, zato dajte zahtevati da svoje delo tudi opravijo.
KeCko, mi recimo smo hišo kupili v stanju zidov(še brez strehe). Pač omejene finance. Izrazi kot so nadzorni, projektant,.. so mi znani iz branja foruma. Smile Do sedaj smo naredili vse sami(streha, žlebovi, elektrika, ometi,) in se ne bojim da ne bi naredil dovolj kvalitetno. Ne bojim se tudi vodovodne inštalacije, razvoda za prezračevanje, brušenja in kitanja stropa, polaganja talnega, fasade,... samo upam pa, da ne bom naredil kake neumnosti, ko bi si mislil da že vse vem o določeni stvari, pa šele potem pogruntal kako sem ga usral. Saj večinoma izvedba ni težka, problem se skriva v kakih nepoznanih detajlih, ko si niti ne misliš, pa narediš neumnost. Naša dokumentacija pa se mi zdi en neuporaben kup papirja. Pa ne ker se mi ne bi sanjalo kaj piše in riše notri, ampak se mi zdi, kot da je bila stvar delana samo zaradi gradbenega dovoljenja in ne kot resen premišljen načrt, ki bi bil namenjen meni kot graditelju. Ni nobenih detajlov, sploh ni PZI-ja. Firme pri kateri so delali načrt sploh nikjer ni(ko sem enkrat preverjal).
Opažam recimo tudi, kako se da res z malimi denarji če delaš sam narediti veliko. Samo obstaja pa tveganje, da naredim to, da je poceni stvar na koncu najdražja in malo uporabniku prijazna. Kako zelo je potrebno kot samograditelj preštudirati, ker se večina stvari potem ne da več popravljat. Da narediš največ za svoj denar.
To glede pisanja priročnika je bilo bolj mišljeno kot kompliment,... ne toliko kot resen predlog, ker vi sigurno veliko bolj veste kdaj hočete delovati v kako tako smer in nima smisla, da bi vam jaz resno to predlagal... ste sihr zadost sposobni, da bi se znali sami take ideje spomnit,...
Žerjavar Napisal:
Citat:,kot termo izolacijo pod estrihi ne smem uporabiti EPS stiropor ampak samo stirodur?
Osnovno načelo: v tleh iznad zemljine ali iznad hladne kleti je kot izolacijo uporabiti XPS. Možno je le delna zamenjava XPS z EPS in sicer le tanjša plast na topli strani izolacije. Načeloma je to približno 1/4 skupne debeline izolacije. Z dobro parno zaporo pod estrihom je lahko tudi nekaj več, tudi do 2/3 .
Kot je zapisal KeCko, Če je pod talno (temeljno) ploščo XPS lahko nad talno ploščo daš EPS. Debeline je najbolje poračunati - upoštevati, da je v zemljini (tudi v hladni kleti) 100 % vlažnosti.

ok zdaj sem tudi jaz popolnoma zmeden. Če sem prav razumel moram v svojem spodnjem primeru teh 12 cm TI položiti XPS? Tudi sam sem mislil položiti EPS 100, seveda pod njega ibitol in izotek V4.

poleg tega me zanima še detajl glede vertikalne izolacije z zunanje strani. Je dovolj če se HI in TI izolacija potegne dol do točke kot je v projektu, ali je potrebno potegniti oboje še 60 cm nižje po temelju?

Priložene datoteke
.png   prerez temelj.png (Velikost: 6,63 KB / Prenosi: 2154)
.png   sestava temelja.png (Velikost: 9,8 KB / Prenosi: 2155)
da, xps 12 cm.
Litvak Napisal:poleg tega me zanima še detajl glede vertikalne izolacije z zunanje strani. Je dovolj če se HI in TI izolacija potegne dol do točke kot je v projektu, ali je potrebno potegniti oboje še 60 cm nižje po temelju?

Za minimum je dovolj (glede na sliko je to okoli 70cm), osebno raje pri pasovnih temeljih vidim dovolj izolacije na fasadi (15-20cm eps), da se da tudi peto obleči vsaj s 5cm xps-a do globine 80cm-1m. Tako se zmanjša toplotni most samega temelja, ki je lahko zelo problematičen še posebej če ni talnega gretja.
Žerjavar Napisal:upoštevati, da je v zemljini (tudi v hladni kleti) 100 % vlažnosti.

Tole v 90% primerov ne drži.
izotop Napisal:da, xps 12 cm.

se pravi, ima >90% his napacno narejeno TI?
kaksne so (lahko) posledice?
Citat:ok zdaj sem tudi jaz popolnoma zmeden.
Zakaj pa bi bil zmeden? Kje v strokovni literaturi si našel drugačno razlago, kot je tule? Tisto: "baba čula, baba rekla" ne šteje. Ali je v tvojem PZI drugače?
Citat:Je dovolj če se HI in TI izolacija potegne dol do točke kot je v projektu,
Za HI je že dovolj do horizontalne HI (med temeljem in zidom) ter se z njo zlepi. Če je globlje ni narobe.
Pri toplotni izolaciji velja: globlje je, manjši bo toplotni most iz zidu v temelj. Priporočam, da položiš do dna temelja, razen če so stroški polaganja nekajkrat (> 5 x) višji od samega materjala.

Citat:Tole v 90% primerov ne drži.
Pa naštej 9 primerov, ko ne drži, jaz bom dodal desetega, ki drži. Loči hladno (brez TI sten in tal) od neogrevane kleti.
Nimam časa - sem v penziji!
se pravi, ima >90% his napacno narejeno TI?
kaksne so (lahko) posledice?

gre za "varnostni faktor" oz priporočila ipd zaradi možnega vdora vode iz zemljine oz kondenzacij ipd. 90% misliš na hiše iz 70-80tih, verjetno, kjer si pač imel enega dobavitelja/proizvajalca za izolacijo, cemente in zidake (malo za šalo, malo za res)?
KeCko Napisal:
Litvak Napisal:poleg tega me zanima še detajl glede vertikalne izolacije z zunanje strani. Je dovolj če se HI in TI izolacija potegne dol do točke kot je v projektu, ali je potrebno potegniti oboje še 60 cm nižje po temelju?

Za minimum je dovolj (glede na sliko je to okoli 70cm), osebno raje pri pasovnih temeljih vidim dovolj izolacije na fasadi (15-20cm eps), da se da tudi peto obleči vsaj s 5cm xps-a do globine 80cm-1m. Tako se zmanjša toplotni most samega temelja, ki je lahko zelo problematičen še posebej če ni talnega gretja.

Fasade bo 15 ali 17 grafitnega.
Talno gretje povsod.

Torej potegnem 5 cm XPS še do dna temelja - ali pod njega obvezno tudi HI?

Gt001 - saj ravno to se tudi sam sprašujem - ti si verjetno položil EPS?

Žerjavar - nisem prebiral strokovne literature na to temo, zato pa raje vprašam - iz prakse pa se spomnim da so vsi ki jih poznam (recimo nekje cca 10 hiš) v pritljičju nad HI polagali EPS in ne XPS - in to me je začudilo.

Izotop - kako misliš vdor vode iz zemljine - ali ne preprečuje tega ravno pravilno položena HI?

btw - hiša je na hribu, teren je kraški oz voda lepo odteka, nobene ilovice. Možnosti poplav ni.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi