PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Bojler večji manj porabe?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klasični električni bojler, katerega lahko tudi sam menjaš, je kolikor sem gledal na spletu max. 120 litrov, cene so od 170 eurov dalje. Če želiš imeti večji bojler, ki ga boš polnil samo v nočni tarifi, mora biti volumna vsaj 300 l (200 je po mojem premalo). Taki bojler obvezno še rabi elektro grelce in posebej montažo oz. prevezavo, tako, da stroški hitro narastejo preko 1000 eurov. In v takem primeru ti je trajna rešitev STČ. V akcijah dobiš 300 literske nekje za 1300-1400 eurov, lahko zaprosiš tudi za povrnitev subvencije, ki se nekako izniči z montažo.
Črpalka ti lahko ob primerno visoki temp. vode dela samo v času nočne tarife.
Druga stvar, če pač ne greš investicijo v TČ pač ni tvoja hiša oz. kakorkol stvar dogovora med uporabniki, ampak na forumu ni rečeno da vse točno piše.

Če je en član v hiši pol se mu res investicija v TČ ne povrne, če je pa večja poraba vode se pa sigurno. če bi se jaz odločal glede solarnega ogrevanja vode se tudi nebi nikol, če bi sam forum bral. Pa mi je vseeno tiste slabe 3t€ (od tega vsak pol z očetom) če se mi kdaj povrne ali ne men se je že povrnlo, s tem da mi ni treba vodo gret z 2kw el. grelcem. Sem pa tak, da rajš vložim kak evro v hišo kot pa v avtu, ker mnogi mislijo, da se vložen denar v avto povrne.

Svetujem ti še enkrat, da priklopiš na bojler števec porabe el. energije, da vidiš kje si in koliko ti porabi bojler, ker pri 2 "gospodinjstvih" se nabere tudi drugih naprav.
Nekaj evrov boš privarčeval sigurno, če ga boš grel le na nočni tarifi a nov bojler malo večji spet stane in bo nekaj let minilo preden si povrneš investicijo na račun cenejšega nočnega ogrevanja oz. če te nov bojler in montaža ne bo nič stala.
STČ 300l
Povprečna dnevna poraba 2 KWh
Ocena pridobljene energije 6 KW (COP = 3)
2 osebi
Tuširanje (bolj na hitro) + gospodinjstvo + izgube
Po bolj pesimistični oceni je povprečna vstopna temperatura vode 10 stopinj (prej več, kot manj)
Izhodna temperatura vode 50 stopinj (dT 40 stopinj)
Po izračunu to pomeni, da porabimo cca 130l tople vode dnevno

Glede na navade, mislim da nismo veliki porabniki......

To je tuširanje z vodo >37 stopinj.
Če je nekdo ljubitelj hladnega tuširanja z 20 stopinj lahko porabi tudi pol manj.

STČ deluje samo v nočni tarifi in zadovoljuje najine potrebe.
Splača ali ne?
Seveda se splača!
Se splača STČ?
Pri tej porabi v 10ih letih.
Moja deluje že 13 let!
Pri porabi oz. stroških kot jih je navedel pa prej kot v dveh letih.
Ne razumem, čemu toliki rezervoarji vode za sanitarije?
50 litrov je čist ok.
Zato ker s STČ ogrevaš vodo na 45-50 stopinj max, v bojlerju 50l pa na 75-80 ali več stopinj.
In če nadaljujemo z zakaj, pri taki temperaturi vode v STČ je izgub manj, izkoristek kompresorja boljši, skratka poraba bistveno manjša. Poleg tega se izboljša komoditeta, saj pri takem volumnu se gre lahko tuširati zaporedoma kar nekaj stanovalcev.
miniman Napisal:Povprečna poraba vode je 24 kubikov na mesec.

Pri taki porabi se že izplača.

Če predpostavimo, da je pol od tega za toplo vodo in da se tuširate s 40°C in da je temperatura vztopne hladne vode 10°C:

letna poraba z električnim bojlerjem=
12mesecev/leto x 12000kg/mesec x 30°C x 4200Ws/kgK / 1000W/kW / 3600s/h = 5400 kWh/leto = 540€/leto = 45€/mesec
(ta izračun lahko preveriš tako, da montiraš na bojler števec porabe, jaz sem si enega takega kupil na ebayu za 12€ - in ga pustiš tako en mesec)

S STČ bo poraba cca 3 x manjša torej letno 180€/leto. Torej boš vsako leto prihranil 360€. Če kupiš in inštaliraš STČ za 1500€, se ti bo strošek investicije povrnil v dobrih štirih letih, kar pa ni slabo. Osebno mislim, investicija, ki se povrne v prej kot petih, se izplača (odvisno tudi od kvarljivosti in življenske dobe naprave).

EDIT: ceno elektrike sem vzel neko povprečno 0,1€/kWh. Ta je lahko še manjša, če imaš STČ vklopljeno le ob nižji tarifi, na primer, pri mojem dobavitelju je bila spopustom 4 mesece MT=0,077€/kWh, trenutno pa je 0,0835€/kWh.

Sledi, da v primeru koriščenja nižje tarife se ti bo investicija povrnila v 3,3 letih.
Miniman
Sprašuješ za izkušnje, iz prve roke ti lahko povem naslednje. Pri vselitvi v hišo smo ogrevali vodo poleti na bojler 80 l in pozimi s centralno na drva. Po vgradnji toplotne črpalke in sistema da se je vklapljala samo ob nizki tarifi ki je bila tudi enkrat čez dan, se je mesečni račun za elektriko občutno zmanjšal, če se prav spomnim za skoraj 20 % vem da sem bil takrat prijetno presenečen in takratna toplotna črpalka letnik 1986 še zdaleč ni tako dobra kot so dananšnje. Družina je bila takrat 2 odrasla ena osnovno šolka in eden še v vrtcu. Tuširnje vsak dan in ob sobotah posebej otroka pravo namakanje kjer se je voda v kad morala vsaj dvakrat dotočiti. Ne vem odločitev je tvoja res je da boš z večjim bojlerjem ki bo obratoval samo ponoči tudi nekaj prihranil, koliko lahko izračunaš če boš namestil merilec in izmeril dnevno porabo sedanjega bojlerja
Kleti sicer nimam, ker sem na barju...ni šans klet imet, ker se nivo vode dvigne, tako da je edini možni prostor v kurilnici, tam kjer je sedaj stari bojler. Samo nekaj zdaj ne razumem...a za STČ ni potem nobene zunanje enote ali kako. A je potem kaj narobe s tem, da je zadeva pozimi v istem prostoru, kot peč na olje?
Nič ni narobe!
Ohlajal boš kurilnico, ki je itak pretopla zaradi peči.
Kot bonus, ti bo STČ zaradi višje temperature prostora delovala z nekoliko višjim COP.
Če pa ti hladen zrak iz STČ pride prav kje drugje, lahko kupiš tako z vodenim zrakom in ohlajaš kakšno shrambo.
Tako je! In še ob predpostavki, da imaš porabo tople vode še večjo, kot se jo navedel, se zna zgoditi, da se ti investicija povrne v dobrih dveh letih. Vendar dvomim, da je lahko poraba še večja. Vse dileme se bodo razblinile, če boš izmeri zdajšnjo porabo elektrike za bojler.
sašo65 Napisal:
Hanzi Napisal:Znanci porabijo mesečno z bojlerjem manj kot 10 evrov za elektirko.
ja.....3 litrskim pod pultom :roll: :roll: :roll:

Normalen oz kapacitete za normalne higienske potrebe normalnih 4 oseb, 120-200 litr. bojler z dodanim 2 kw grelcem dela minimalno 5 ur v 24-tih urah, torej porabi dnevno 10kwh x 30 dni = 300kwh kar znese v € približno (evro gor/dol) 40€
80 - litrski. Trije odrasli in dva otroka. Laufa zjutraj od 4h do 6h in zvečer od 19-21h. Po tvojem smo pod minimumom in očitno umazanci.
V čem je problem?
On pravi da mu dela 5 ur z 2KW grelcem = 10 KWh
Ti praviš, da ti dela 5 ur z 2 KW grelcem = 10 KWh
Razlika je v tem, da ti moraš bolj paziti, saj imaš v nekem trenutku na razpolago manjšo količino vode.
Miniman:
Stč se ti bo ob porabi 24m3 po vsej verjetnosti izplačala. Zato razmisli o njenem nakupu. Moraš pa vedeti da je to na tleh stoječa zadeva visoka skoraj do stropa premera cca 70cm. Ni to bojler ki je velik kot stenska omarica.
Ker imaš bojler star, z veliko porabo vode v Lj (sorazmerno trda voda najbrž), imaš v njem najbrž veliko kamna.
Segrej bojler in iztoči iz njega vso toplo vodo naenkrat. Seveda jo izmeri koliko litrov jo bo(s kakšnim vedrom katerega veš volumen ali ga prej izmeriš, lahko točiš v banjo da se boš potem namakal v tisti vodi). Tako boš približno vedel koliko litrov ti bojler dejansko drži in boš tudi vedel koliko kamna imaš notri. Kar pač ni vode, je kamen. Je pa nekoč vincent objavil DIY dnevnik čiščenja kamna s slikami, ki pa jih sedaj ni več na spletu. Ne moreš verjeti kaj je dobil v bojlerju (tudi v Lj ).
Čiščenja kamna se lahko lotiš sam po vsej verjetnosti, če le nimaš dveh levih rok. S tem sicer ne boš zmanjšal porabe elektrike, boste pa imeli več vode na razpolago in je ne bo tako pogosto zmankalo.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi