PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Mansarda pri tašči ali?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobra ideja, a pri nas neizvedljiva. Že za to je bilo potrebnih kar nekaj argumentov in pretečenega časa. Hvala Smile
eh đozo....

zgradiš si hiško, celo živelnje živiš v njej..potem pa te lasten otrok, ker bi tvojo hišo rabil zase preseli nekam v garsonjero.

kaj mu boš rekel? :wink:
Se strinjam, vincent, tudi jaz ne bi tega naredila, vendar... Na drugi strani so agrumenti za mansardo, ki pravijo: Ja, pa ne bo mama zdaj sama v hiši, kako jo bo pa vzdrževala ipd? Prevzeti morajo/moramo tako prednosti in slabosti te variante ... Če si narediš hišo, moraš računati, da jo boš v najslabšem primeru na koncu moral vzdrževati sam.
...če je tako,potem pa le na svoje,če si nočeš družine razbit...verjemi,vsi postanejo-mo z leti nerazsodni,le da se tega,žal ne zavedamo
..in ta nerazsodnost ne popusti niti,ko te"položi v pojstlo
ps
...koliko pa ima babica penzije,če se vam zgodi takšen scenarij in bo treba za"dom starejših doplačevat
Trenutno je čistilka. Tako da bo penzija hudo majhna. Tudi to je dilema. Ne bi želela odplačevati kredita + vzdrževati nje. Ima pa še nekaj let do penzije, še več pa do morebitnega doma.
vincent Napisal:eh đozo....

zgradiš si hiško, celo živelnje živiš v njej..potem pa te lasten otrok, ker bi tvojo hišo rabil zase preseli nekam v garsonjero.

kaj mu boš rekel? :wink:

Big Grin Big Grin Big Grin ....gre se za to,da mu jo ponudiš,preden se ti zgodi,da si na stara leta,z berglo v roki,sam travo kosiš in zraven življenje preklinjaš...."garsonjero pa vzameš,kot predplačilo za"trajno oskrbo

ps

...še ameriška indijanska plemena so imela,dosti bolj razsodne"starce...njihovi"ta stari so,ko so začutili"svoj čas,kar čez noč odšli iz skupnega šotora nekam na postajo"za nebesa in hkrati"ta mladim cca 3 jurje pogrebnih stroškov prišparal

ps

...kdor zanika naravo,ta vedno najeb... :wink:
Potem pa samo stran. Za vsako stvar bo kokodakala, nič ne smeš spreminjat, potem ti pa še meče vnaprej kaj ti je vse dala
Nina dži Napisal:Trenutno je čistilka. Tako da bo penzija hudo majhna. Tudi to je dilema. Ne bi želela odplačevati kredita + vzdrževati nje. Ima pa še nekaj let do penzije, še več pa do morebitnega doma.

To ni dilema - to je žal kruta realnost.

Pa brez moraliziranja - kako in kaj. Zadeva je v osnovi - z mojega zornega kota - takale in zelo enostavna.

Prizidate garažo v pritličju. V obstoječi garaži ima tašča novo spalnico. Nad novo garažo tudi ti pridobiš v mansardi novo dodatno stanovanjsko površino. Naredite ločen vhod. Ločite instalacije.
To so tehnikalije. Že na samam začetku naj je ( ali MORA biti ) jasno kaj je od koga in čigavo.
Lastništvo uredite, tako, da je tašča lastnica polovice - spodnjega dela, vidva pa zgornjega dela.
Zaradi svakinje - predvidevam, da bi, glede na finančno stanje tašče, vse stroške investicije bile vajino breme - pa je fino narediti tudi nek stroškovnik vlaganj, da kasneje nekoč nekdaj ne bo nejasnosti pri kakem dedovanju.

Od tu naprej je vse stvar "zrelosti" in občutka za bivanje in sobivanje, ter za tolikokrat omenjano in opevano med genaracijsko "solidarnost".
Če torej starši po eni strani "poskrbijo za otroke", jim omogočajo neko šolanje in vlagajo v njihov študij, se mi nekje zdravo in normalno zdi, da se to nekako "povrne" v obliki "poskrbeti za starše" na stara leta.

Pa še en moment je, ki se mi zdi dokaj pomemben - glede financ, pri takem projektu je potreben morda manjši kredit, lažje se prilagajaš vsakodnevnim in nenadnim spremembam. Danes služba in plača je - jutri je NI več. danes si čil in zdrav, jutri te "zvije". Kredit je pa treba vračat. Tako ali drugače. Če je višina mesečne anuitete nekje "zdrava" in normalna, se da tudi kako leto - preveslat - če vse ravno ne gre po idealni in začrtani poti.
...Nina,sem spregledal,da imaš vlogo snahe....verjemi,da"biološko dozorjene babice,niti svojih hčera ne"prenesejo,kaj šele snah....če,še tega"naravnega fenomena nisi zaznala,verjemi,da ga boš zelo verjetno,kaj kmalu :wink: ....kako,šele svakinje"vrtijo oči,ko se njihov brat domov"oženi...,to je pa že za holiwood
...imam priliko od bliz opazovat,le da,"hvalabogu,kakšen kilometer vstran Sad
Situacija je kar tipična se mi zdi, vsaj po vseh slišanih zgodbah.
Najprej, ko in kakorkoli boste urejali uredite dokončno.
Če ste načeloma soglasni da mož in svakinja dobita vsak pol hiše, potem to uredite že sedaj. Ne puščat tega vprašanja na nekoč, ker potem se vedno začne, kdo je koliko vložil, kaj naredil itd.
Izročilna ali kakšna druga oblika pogodbe, kjer bo jasno kaj dobi mož, kaj svakinja in kdo bo nosil "breme" skrbi za mamo.

S papezem se strinjam, moralna odgovornost otrok je (oz. bi morala biti) da poskrbijo za starše kot je najboljše mogoče; da so včasih tečni in težki je najbrž tako samoumevno kot to, da smo bili verjetno vsi taki tudi v vlogi otrok, pa nam starši zaradi tega niso odrekali skrbi za nas.

Hudič je pa seveda v tem, da ima večina velik odpor do urejanja premoženskih vprašanj za časa življenja in raje to prepustijo času.
Pri vas se dogaja enako, ker razmišljate o dograditvi hiše, ki je, če sem prav razumel pisana na tvojo taščo, pri čemer je kot je iz zapisanega razumet, tu vsaj še svakinja, ki ima verjetno podobne želje in potrebe kot vi.
Čeprav žal, tudi v kontekstu delitve premoženja mislim da bolj drži pravilo da v španoviji še pes crkne.
Ste razmišljali oz. se pogovoarjali tudi o tem, da nekdo prevzame celotno hišo (tvoj mož/svakinja?) in drugemu finančno pomaga, da gre na svoje?
Svakinja je trenutno na svojem (pri svoji tašči v mansardi Big Grin). V lasti ima družina še nekaj njiv, ampak neprimerljive vrednosti s hišo. Najbolj pošten bi bil po mojem prepis pol/pol - mi zgornjo etažo, ki jo urejamo, ona spodnjo ali, da jo izplačamo - raje ne. Puf na puf. <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=ErxaZfp0kV4">https://www.youtube.com/watch?v=ErxaZfp0kV4</a><!-- m -->
Hja, če je svakinja na svojem... zakaj bi pa želela priti nazaj, oziroma imeti dve nepremičnini?
To se morate čimprej odkrito pogovoriti in uskladiti svoje želje in pričakovanja.
Potem pa pravnoformalno urediti preden se začne karkoli investirati; vključno se seznamom taščinih zahtev, da ne bo potem "jaz nisem tako mislila"... itd.

Pa srečno!
(Čeprav osebno v takšno kombinacijo solastništva ne bi nikoli šel. Pa nimam nobenih težav s taščo, da ne boš mislila.)
Jah, ko pride do dedovanja, zna biti krvavo. Pa ne pričakujem tega, ampak se je dogodilo že tudi tam, kjer je bilo najmanj pričakovano. Če se prej ne uredi dedovanje, sestri pripada pol hiše - ali izplačilo. Naj potem takrat izplačujem svoje investicije in finančno podporo njeni mami? Kot svetuješ, najprej vse črno na belem.
Če je le možnost...greš na svoje...živci so dragocena stvar, ki jo težko odplačaš z mislijo koliko si privarčeval.
Pač v drugih državah (nekaterih) je normalno da se starejši umaknejo, ko dopolnejo svoja leta...v Sloveniji to nekako ne gre na nobenem področju.
Ko bo mama/tašča in podobno potrebovala pomoč se bo pač morala prilagodit...in se mogoče tudi ona preselit kam in prilagodit sistemu ki nekje obstaja.

Pogumno na svoje. To je to.

LP
..če sta z taščo še vedno tako"zagreti ena na drugo,potem pa ja ne bo težava,da ti izroči polovico lastnine....aja,seveda,če bo njena hčera podpisala :wink:
ps
..ko gre za dedovanje,še jagenjčki....postanejo krvoločni :wink:
1 2 3 4 5
Iskanje po temi