PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izkušnje s prezračevanjem z rekuperatorjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj pa če bo izvedba takega predgretja dražja kot vsa porabljena elektrika v 20 letih?
Ali je nujen mora izhajati iz specifikacije, lahko da se sistem kako drugače bori proti zaledenitvi, kar mora tudi pisati. Iz tega in iz lokacije se potem lahko oceni, kaj se splača. Toliko teoretično.
Tone ima popolnoma prav - najprej preverit kaj predvideva proizvajalec. Nekateri precej omejujejo temperaturo okolja v katerem bi naj rekuperator deloval, posledično pa to pliva tudi na protizamorzovalno zaščito oziroma izbiro vrste le-te. Ena od rešitev, ki sem jih denimo videl je, da diferenčni termostat ugasne delovanje naprave, in se ta potem samodejno (zaradi temperature izhodnega zraka, ki jo ustrezno "ogreje2) odtali. Ampak spet, odvisno od ambient temperature... Rešitev je kar nekaj, grelni element s preprostim diferenčnim termostatom pa je običajno precej poceni varianta.
Načeloma naj bi bil sistem znotraj toplotnega ovoja stavbe. Jaz imam vse skupaj na mrzli podstrehi. Cevi so pod izolacijo, rekuperator in razdelilne komore pa obdane s tervolom in zaprte v leseno škatlo. DT pozimi pod nulo zunaj se mi pozna 4C ko pride zrak iz prostorov v rekuperator. Predgretja nimam in ga ne rabim. To je to lahko, pa kompliciramo do urnebesa.
Ni to nobeno kompliciranje, letos bi potreboval gretje vstopnega filtra, velikokrat se je namreč povsem zaledenil.
Načeloma spada rekuperator v topli del stavbe. V primeru nevarnosti zaledenitve se, vsaj moj, sam ugasne in potem spet zažene,ko se temperatura dvigne. Mejna temperatura je okoli - 2C (je nastavljiva). Ker predgretja nimam, pri minus temperaturah taktira.
Letos sem ta problem rešil enostavno z loputo za hladni zrak,s katero lahko črpam zrak iz okolice ali kleti. Tako lahko nastavim mešanico zraka ,ki ni nikoli pod nič stopinj.
Meni paul novus 300f dela do -10, praktično še nikoli ne nehal delat zaradi mraza. Pa nima predgretja ali kakega dodatka na vstopnem zraku.
ok, bom še malo preveril pri proizvajalcu.
zanima me, kdo od vas ima Brink rekuperatorje? Kakšna je razlika med temi in recimo Paul oz. Helios?
Ne vem kakšna je razlika a jaz imam Helios in tudi meni se še nikoli ni ustavil ne gledena zunanjo temperaturo, pa nimam predgrelcev. Deluje pa že dve sezoni BP.
Mitsubishi Lossnay z entalpično kocko se pri nas tudi še nikoli ni ustavil (niti pri -12 prejšnjo zimo)
Kako pa veste kaj se dogaja v rekuperatorju. Pri tako nizkih temperaturah je po moje malo tako diht hiš, da se ne bi zračile tudi samo preko izstopnega kanala, torej pri zaledenelem vstopnem. Da imam zaledenel vhodni filter sem opazil v kuhinji, kjer se vonjave po neki smrdeči kuhi niso dovolj hitro sčistile.
Skratka lahko bo sistem delal par let, morda bodo pa že prej poškodbe in se bosta recimo mešala odpadni in sveži zrak, kar spet ne bomo opazili.
Sicer je pa itak verjetno edini možni ukrep povečanje pretoka izstopnega zraka in konstrukcija, ki prenese manjše zaledenitve, morda samo do konca garancije.
Sam imam mini zemeljski kolektor, 100m alkatena v eni zanki, cevi za zalivanje vrta po bajti, kilerček od avtobusa za gretje zraka (žau za vstopnima filtroma) in pumpico od PC vodnega hlajenja, ki teče mislimda na manj kot 3W.
Kaj točno se dogaja v rekuperatorju res ne vemo ampak dokler piha zrak v prostor, smo nekako zadovoljni. Pri ekstremno nizkih temperaturah moram priznat, da je vpih v prostore že malce neprijeten.
Tone Napisal:Kako pa veste kaj se dogaja v rekuperatorju. Pri tako nizkih temperaturah je po moje malo tako diht hiš, da se ne bi zračile tudi samo preko izstopnega kanala, torej pri zaledenelem vstopnem. Da imam zaledenel vhodni filter sem opazil v kuhinji, kjer se vonjave po neki smrdeči kuhi niso dovolj hitro sčistile.
Skratka lahko bo sistem delal par let, morda bodo pa že prej poškodbe in se bosta recimo mešala odpadni in sveži zrak, kar spet ne bomo opazili.
Sicer je pa itak verjetno edini možni ukrep povečanje pretoka izstopnega zraka in konstrukcija, ki prenese manjše zaledenitve, morda samo do konca garancije.
Sam imam mini zemeljski kolektor, 100m alkatena v eni zanki, cevi za zalivanje vrta po bajti, kilerček od avtobusa za gretje zraka (žau za vstopnima filtroma) in pumpico od PC vodnega hlajenja, ki teče mislimda na manj kot 3W.

Tone, potem si naredil nekaj takega v DIY, kot je naš tovarniški Paulov defroster:
[img]httpunichr("58")//imgunichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/v94/Fantocci/TekocinskipredgrelecSD550_zps067049ffunichr("46")jpg[/img]

Potem je šibki člen tu vstopni filter, ki je prvi na udaru mraza?
Potem je pa sploh super, če se malo zabaše z ledom:-)
Pozdravljeni!

Ker vidim, da je na tem forumu kar nekaj izkušenih mojstrov in uporabnikov, prosim za nasvet.

Urejam si nov prostor, v katerem bom gojil gobe. Komoro bom postavil znotraj obstoječega prostora in bo izolirana. Moram pa najti pametno rešitev za uravnavanje temperature in prezračevanje (vlaženje imam že rešeno). Razmišljal sem v dve smeri:
1. Ob komori uredim ločen manjši prostor, v katerem bo split sistem, iz iz katerega se bo nato hladen zrak črpal v komoro. V ta prostor bi tudi skozi zunanjo steno pripeljal svež zrak preko rekuperatorja zaradi čim manjših izgub.
2. Zadevo rešim z rekuperatorjem in kanalskim klimatskim sistemom.

Bistveno je, da se da zadevo na čim bolj enostaven način odmontirati in prenesti na drugo lokacijo, kjer si bom v naslednji fazi uredil večjo komoro (prva bo prostornine cca 35 m3, druga pa cca 80 m3) in da bo zadosti zmogljiva, da bo ustrezno hladila tudi večjo komoro. Zahtevana temperatura v komori je cca 16 stopinj C, lahko kakšno stopinjo manj.

Kakšen nasvet?

Vnaprej hvala za pomoč in lep pozdrav.
1 ... 25 26 27 28 29 Pojdi na stran 
Iskanje po temi