Objave: 43
Teme: 28
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Zanima me vaše mnenje in izkušnje z prezračevanjem z rekuperatorjem. Kako ste zadovoljni z njim, se splača ali ne?
miha
Objave: 333
Teme: 22
Ocena:
0
Zaenkrat imamo dobre izkušnje.
Najprej bi ga priporočil zaradi kakovosti bivanja:
zdaj ko je zunaj bolj mraz oken ne odpiramo, v hiši pa je stalno svež zrak.
Potem pa tudi zaradi prihranka energije:
Delno tudi po zaslugi rekuperatorja nam letos sploh še ni bilo treba ogrevati, tempratura v hiši pa ni nikoli padla pod 20C oz. se tipično giblje med 21 in 22 C. Seveda pa je to ni le posledica prezračevanja, ampak predvsem tega, da je celotna hiša načrtovana in zgrajena kot pasivna. Lokacija je sicer centralna Slovenija.
Negativen vidik so dodatni stroški, ki pa se vsaj delno pokrijejo z manjšo porabo energije:
Stalen strošek prezračevanja je elektrika (moč pri nominalni nastavitvi 44W) in filtri, ki jih je treba menjati na 1/2 leta (par stane okoli 40 EUR). Se pravi je letni strošek 2x40 EUR za filtre + cca. 40 EUR za elektriko (cca. 316 kWh / leto; poleti in v prehodnih obdobjih, ko odpiramo okna je rekuperator večkrat izklopljen, zato sem v računu porabe elektrike upošteval, da dela 300 dni na leto).
Ocena:
0
Še nadaljevanje:
sem na hitro preveril, ali se stroški obratovanja rekuperatorja (filtri + elektrika) pokrijejo s tem kar prihraniš pri ogrevanju.
Če bi bilo prezračevanje z istimi količinami zraka brez rekuperacije bi hiša porabila dodatnih 17 kWh/m2a (po PHPP ), kar bi letno zneslo za celo hišo cca. 2700 kWh (cena elektrike = 340 EUR), če upoštevam, da je COP TČ zrak/voda, ki jo uporabljamo za ogrevanje, pozimi okoli 2 bi to pomenilo okoli 170 EUR dodatno za ogrevanje.
Torej se stroški prezračevanja pri moji konfiguraciji v celoti pokrijejo z manjšo porabo oz. nekaj malega celo prihranim (50 EUR). Seveda ob predpostavki, da sistem brez rekuperatorja ne porabi nič energije in nima filtrov. Kar pa to seveda ni res (tudi prisilno prezračevanje brez rekuperacije potrebuje elektriko in filtre, ki verjetno niso bistveno cenejši), zato lahko rečem, da se z rekuperatojem prihrani tistih 170 EUR v celoti.
Vse zgoraj navedeno velja za mojo hišo (n50=0,25/h; potrebna specifična energija za ogrevanje 15 kWh/(m2a)). Pri drugi hiši je lahko izračun precej drugačen...
Objave: 43
Teme: 28
Ocena:
0
Hvala za odgovor.
Torej uporabljate TČ in prezračevanje.
Midva se tudi nagibava k čim bolj dobro izolirani hiši 30 zidak + 10 izolacija. Rada bi dosegla zahteve NE hiše.
Žal pa nikjer ni veliko napisanega in povedanega o tem prezračevanju. Težko si predstavljam kako ta sistem deluje, kako ga "vpeljati" v hišo. Fant je zelo skeptičen do tega, jaz pa nočem radiatorjev po hiši. On pa prisega na klasiko, centralno pa konc.
Koliko pa vas je stala vgradnja oziroma celoten sistem prezračevanja?
Naša hiša bo velikosti 9 x 15, ogrevanih približno 200 kvadratov.
lp
Objave: 37
Teme: 2
Ocena:
0
Najprej te moram popraviti, namreč NE hiša mora imeti več izolacije kot 10 cm na 30 cm zid, sam gradim NE hišo in bo le te 16 cm pa še to ogljikova dobro izolativna izolacija kljub temu, da je hiša zidana s termo zidaki in malto.
Morda pride v poštev Weberjeva fasada katera ima dosti boljšo izolativnost, vendar se ne splača ker je predraga.
Kar se pa tiče rekuperatorja je pa takole, najprej obvezno upoštevati pri projektiranju! Namreč da se izogneš vsemu kasnejšemu štemaju ipd.
Sam razvod frs75 cevi je mene stal 1200 EUR v lastni režiji z dvema kasetama po 10 enot. Ostalo bo delal instalater, cena bo ca 4000,00 EUR.
lp
Ocena:
0
Cena prezračevanja je precej odvisna od cene oz. kakovosti rekuperatorja, ki se ga vgradi. O izkoristku različnih rekuperatorjev je bilo že precej govora sicer pa je najboljša referenca <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.passiv.de">http://www.passiv.de</a><!-- m -->. Seveda pa je pri večjih tlorisih tudi razvod dražji... Pri nas je bilo vse v zvezi s prezračevanjem delano s strani podjetja, cena pa je bila cca. 6k EUR (skupaj z DDV), stvar pa nam je delno subvencioniral EkoSklad, tako, da smo dejansko plačali nekaj manj. Če bi razvod delali sami bi bil strošek cca. 2k EUR nižji, vendar potem za delo ne bi dobili subvencije.
Kompleten razvod talnega ogrevanja (cca. 160 m2) s TČ zrak/voda (nominalna moč 6 kW) in pripravo sanitarne vode pa je stal 9,2k EUR tudi z DDV. Hiša nima dimnika ali plinskega priključka ipd., tako, da je to pravzaprav tudi celoten strošek za ogrevanje, če ne štejem elektro priključka, ki pa bi ga morali imeti tako ali tako in ni dodaten strošek ogrevanja.
Objave: 5
Teme: 0
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Mogoče kot nasprotje rekuperacije...decentraliziran prezračevalni sistem brez nepotrebne napeljave, z možnostjo vgradnje v katerikoli fazi gradnje ter zelo učinkovit nemški proizvod z neverjetno majhno porabo električne energije.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Objave: 1806
Teme: 60
Ocena:
1
OK, za sedaj vemo, da se v Maribor pripeljemo tako z AUDI-jem, kot s FIAT-om, ničesar pa ne vemo glede konkretnih tehničnih specifikacij. In oba zadostita EU standardom.
Za kakšne toplotne izgube gre, na kakšen način se naj bi zrak ob vstopu ogreval....., kako je urejena regulacija vlažnosti v prehodnih vlažnih obdobjih, ko je relativna vlažnost zunanjega zraka večja od 50 oz 55 %...
Gre za izrazito propagandni opis, tako na forumu, kot sami spletni strani, ki ne pove zadosti. Na podlagi tega leporečja se je težko odločiti. Ali obstaja kaj konkretnega, ker načeloma je zadeva zanimiva.
Lp A
Objave: 853
Teme: 1
Ocena:
0
Mi smo sedaj že tretje leto v hiši s talnim ogrevanjem in prezračevanjem ter lahko rečemo samo ODLIČNO.
O prezračevanju pa je bilo že veliko napisanega in najbolje, da pobrskaš po teh linkih:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=26801">viewtopic.php?f=6&t=26801</a><!-- l -->
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=12767">viewtopic.php?f=7&t=12767</a><!-- l -->