PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Lesen strop/pod - AB plošča? predlogi.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo

Ker imam podobno situacijo (leseni stropniki) ne bom odpiral nove teme.

Dobil sem predlog gradbenega izvajalca kako utrditi tla in sicer:
1. folija
2. lahki beton za izravnavo in izolacijo
3. sidra v stene
4. armaturna mreža
5. talno gretje
6. estrih 6cm

Ali bo res ta estrih na mreži ki je sidran v stene prevzel nosilnost? Skrbi me ta teža na star strop iz leta 1940 in hiša je 10x12m. Tramovi so zdravi 30x20cm na 50-60cm (staro izolacijo smo odstranili - pesek).

prosim za odgovore
Citat:Ali bo res ta estrih na mreži ki je sidran v stene prevzel nosilnost?
- AB plošča velikosti 10 x 12 m, sidrana (naslonjena) le na zunanje zidove bi morala biti dosti bolj debela, kot je običajno estrih, da bi imela potrebno nosilnost.
- Kakorkoli tanki estrih bo težji, kot je bila odstranjena toplotna izolacija. Stropniki bodo bolj obremenjeni - ali bodo vzdržali?
Nimam časa - sem v penziji!
@žerjavar

Zdržali bodo vlivanje estriha. Zanima me če bo ta 7cm estrih ko se ''posuši'' res toliko razbremenil stropnike da bo možno postaviti pohištvo itd...
Citat:Zdržali bodo vlivanje estriha. Zanima me če bo ta 7cm estrih ko se ''posuši'' res toliko razbremenil stropnike
Kot estrih ne bo imel nobene nosilnosti (razbremenitev stropnikov), še svoje teže ne more sam vzdržati. Kot beton bo s svojo težo obremenjeval stropnike.

Za kontrolo nosilnosti stropnikov pa je premalo podatkov.
@žerjavar

tudi meni ne gre v glavo ampak šel sem pogledat 3 hiše, ki so jih na isti sistem naredili in normalno bivajo v prostorih. Razen če res toliko ta mreža (neka močnejša varianta - ne za estrih) vezana na sidra - palice v stenah razbremeni vse skupaj?
Citat:so jih na isti sistem naredili in normalno bivajo v prostorih.
Zaradi mene lahko narediš, kakor te je volja. Tudi ne trdim, da se bo zrušilo. Pravim le, da bodo stropniki bolj obremenjeni, kot so bili do sedaj.

Jaz sebi nebi nikdar naredil na ta način.
še en odgovor:

Pri hišah z lesenim stropom običajno ni dimenzioniran za prevzem dodatnih obtežb, kar pa bo lahko preveril le statik, ki si bo ogledal hišo in njeno konstrukcijo in naredil statični izračun. Poddimenzioniran strop je mogoče ustrezno utrditi z bočno ojačitvijo obstoječih stropnikov, običajno pa ga utrdimo z vgradnjo nadomestnih AB-plošč, lahko tudi z vgradnjo sovprežno povezanih AB-estrihov. V obeh zadnjih primerih je treba te konstrukcije sidrati tudi na obodnih zidovih, s čimer se izboljša tudi protipotresna varnost hiše. Optimalno rešitev vam lahko po natančnem pregledu zasnove konstrukcije in po izdelavi statičnega izračuna poda le statik.

Jože Kos
Strokovnjak s področja nosilnih konstrukcij, statike in sanacije vlage.
Se strinjam z napisanim. Eden boljših sistemov je sovprežni strop, kjer se čez lesene stropnike zabetonira tanjša plošča, vendar morajo biti vmes specialni vijaki pravih dimenzij in na pravem razmaku. Tak strop je nato precej bolj nosilen in tog kot je bil prej, kljub dodatni teži betona.
Citat:Eden boljših sistemov je sovprežni strop, kjer se čez lesene stropnike zabetonira tanjša plošča, vendar morajo biti...
Se povsem strinjam. Vendar to ni estrih, je sovprežna plošča.
Zaradi zvočne izolacije pa je treba na tako ploščo narediti še plavajoči estrih.
Citat: tudi z vgradnjo sovprežno povezanih AB-estrihov. V obeh zadnjih primerih je treba te konstrukcije sidrati tudi na obodnih zidovih, s čimer se izboljša tudi protipotresna varnost hiše.
V protipotresno izboljšanje nisem prepričan. S tako ploščo narediš horizontalno armirano povezavo vseh zidov. Nisi pa naredil vertikalne (stebriči). Prav gotovo si povečal maso stropa, tudi potresne sile, nisi pa povečal strižne trdnosti zidov, ki je ob potresu kritična.
Pozdravljeni!

S fantom sva se lotila prenove stanovanja iz leta 1942, ki ima prav tako lesen strop. Namen imava izprazniti nasutje med tramovi, tramovi so dobro ohranjeni. Statik nama je predlagal, da ojačava stropnike s 5 cm plohi z obeh strani tramu. Med stropnike nameravava položiti izolacijo, vendar bi jo položila samo tam, kjer je sedaj bilo nasutje, spodaj pa bi bil še vedno zračni prostor. Sedaj pa naju zanima kam v konstrukcijo morava vstaviti paroprepustno folijo? Bojiva se, da bo prišlo do navlaževanja stropnikov.

Najlepša hvala za odgovore

Lp
Kaj obnavljaš - tla ali strop stanovanja?
Ali je pod (nad) stropom tudi ogrevano stanovanje - čigavo?
obnavljava tla, spodaj je drugo stanovanje, prav tako zgoraj..se opravičujem, v prvo sem malo nejasno napisala Smile
Citat:kam v konstrukcijo morava vstaviti paroprepustno folijo?
Nikjer - pp folija ima svojo funkcijo le kot sekundarna kritina v strehi. Drugje se jo lahko uporabi le kot zaščito pred vdorom prahu v izolacojo - so tudi cenejši materjali.

Citat:Statik nama je predlagal, da ojačava stropnike s 5 cm plohi z obeh strani tramu.
Če se ti zdi, da je sedaj strop mehak (se pod težkimi koraki ziba) moraš stropnike ojačati s plohi, ki bodo višji, kot dosedanji stropniki. V ta namen bi jih jaz ojačeval s plohi položenimi in vijačeni na (zgoraj) (dobro ohranjene) stropnike.

Praktično ne rabiš toplotne izolacije, ker je tudi spodnji prostor ogrevan. Med stropnike ne rabiš nič devati. Lahko pa prostor zapolniš z najcenejšo stekleno volno.
Rabiš pa zvočno dušenje. Na stropnike položi deske (iverico), nanje 3 cm EPS, lahko dodaš še namensko plast dušenja zvoka (filc, pena, ...). Čez pa plavajoči suh estrih ("iverne" plošče). V prostorih, kjer se poliva voda, daš pod plavajoči estrih PE folijo v enem kosu z navzgor zavihanimi robovi.
najlepša hvala za tale odgovor Smile zdaj vse bova znala lotit zadeve, da bo štimalo Smile edino izvedba proti udarnem zvoku bo mogla biti nekoliko drugačna. Žal nimava zadosti višine od tramu do končne višine (morava se prilagajati višini tlaka na zunanjem hodniku)- to pa nanese le okrog 3 cm Sad nameravala sva dati le filc ali peno pod osb plošče, kot ste predlagali.
Pozdravljeni,

pregledal sem že ves forum na temo lesene medetažne plošče in možne rešitve. Prejšnji teden pa sem imel na ogledu tudi statika, ki je predlagal izdelavo sovprežne plošče na obstoječe stropnike v debelini cca. 8 cm (točna debelina bo jasna po izračunih). Ker je bila tovrstna plošča na celem forumu omenjena samo v tej temi, bo kar tukaj nadaljeval.

Moja situacija je sledeča: Obnavljam mansardo v 70 let stari hiši, ki ima med pritličjem in mansardo leseno medetažno ploščo. Odstranil sem vse opažne dile, morale in nasutje (v mojem primeru školjke) in prišel do zdravih stropnikov dimenzije 15X17 cm, v razmaku 70cm.

Prvotno sem imel namen samo obnoviti zadevo v suhomontažni izvedbi (2X križno OSB, izolacija...), vendar sem glede na starost hiše začel še razmišljati o njeni protipotresni varnosti. Zanima me, koliko bi k temu pripomogla sovprežna plošča?

Odločam se med dvema opcijama in sicer obnova lesena estriha in izdelava jeklene protipotresne vezi okoli zunanjih sten hiše ali pa izdelava omenjene sovprežne plošče.

Hvala za vašo pomoč
1 2 3
Iskanje po temi