Objave: 150
Teme: 37
Ocena:
0
Hvala za pojasnilo. Torej potem bolje, da si sposodim dober navaden multimeter in z njim izmerim tok.
Objave: 1193
Teme: 0
Ocena:
0
@harman Narobe si razumel, upoštevati moraš še cos fi. Tudi z multimetrom boš dobil približno enak tok. Rabiš Wattmeter. Ta upošteva cos fi.
Si me sprovociral in sem šel naredit meritve na mojo Fujitsu klimo. Tok v mirovanj je 0.3 A cos fi pa preskakuje med 0.00 in 0.01.
Če vzamemo da je cos fi 0.01 dobimo:
220V x 0,3 A x 0,01 = 0.66 W
( če se ne motim sme biti po neki direktivi STB moč manj od 1W.)
Pri tem da lahko kar poenostavimo, da je jalove moči 66W . To je pa približno tisto kar si ti zračunal ..
Števci obračunavajo samo delovno moč (0,66W)
Objave: 1767
Teme: 20
Ocena:
0
Pa se jalova moc odraza kot gretje komponent?
Ocena:
0
Ne jalova moč nič ne greje, greje samo tista delovna (relna) komponenta, ki je v gornjem primeru manj od 1W. Če bi se grela notranja enota z 66 W bi se to že otipalo kot prilično toplo na površini.
Ocena:
0
Hvala še enkrat. Važno mi je le, da res ne kuri teh "slabih" 100W v standby načinu. Sam imam namreč direktno zvezano klimo in sem lahko meril le na žicah notranje enote. Sem prvotno nabavil klešče, da zmerim porabo grelnega kabla in so me te meritve res zbegale. Možnost bi še bila, da si tak watt meter zvežem vmes (prodajajo na ebayu):
[img]httpunichr("58")//img04unichr("46")taobaocdnunichr("46")com/imgextra/i4/121163002/T2TOzcXsBXXXXXXXXX_!!121163002unichr("46")jpg[/img]
Ocena:
0
Pa konradu, bau bauih , merkurjih, etc. skoraj vsak prodaja te napravice , za cca 10 do 30 eur .
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Klima ima v standbayu zanemarljivo porabo, se pa le ta dvigne pri nižjih zunanjih temperaturah, ko se vklopi gretje kompresorja, da je ob startu zagotovljena ustrezna viskoznost olja.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Moj energy monitor tudi pri klimi pokaže okoli watta. Pri uplinjevalni peči pa 6w. Čez celo poletje se bo nekaj nabralo zato bo šla ven iz vtičnice, pa še strela ne bo mogla treščiti vanjo.
Ocena:
0
Sem si danes sposodil merilnik porabe in sem ga vezal na notranjo enoto, kjer so priključki (nula, faza, zemlja in še ena žica, ki je verjetno povezava med notranjo in zunanjo enoto). Vezal sem ga vmes. Klima mi je normalno delala, ampak merilnik ni ničesar pokazal. A se na tak način sploh da izmeriti porabo z merilnikom?
Ocena:
0
Klima ima nekak priklop na omrežje 220, lahko celo na vtičnico, "vklopi" jo prek merilnika.
Ocena:
0
Jaz imam dozo, kjer je dovod elektrike za klimo, pokrito z notranjo enoto. Imam pa napeljano direktno iz elektro omarice, tako da je klima na svoji varovalki. Bom verjetno moral razkopati notranjo enoto in se tako dokopati do glavnega dovoda. Predvidevam, da gre kabel najprej do zunanje enote in potem je povezava med notranjo in zunanjo enoto.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
A ni 100x lažje pri varovalkah pomeriti porabo?
Ocena:
0
Pri varovalkah bi prav tako moral "čarati" z merilcem porabe elektrike. Imam še klasične varovalke in moral bi ploščo z varovalkami odmakniti, da pridem do žic. V tem primeru bi bilo tudi varneje pancerko odstraniti.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Pri klasičnih je pa sploh simpel.
Odvij varovalko in pomeri, če imaš fazo na srednjem globjem kontaktu varovalke.
Če je tako, potem imaš na navoju dostop do žice, ki gre k klimi. Torej tja privij licna žico, tako da priviješ varovalko brez vložka in skoznjo napajaj klimo.
Če imaš W-meter za v šuko vtičnico, potem vzameš katerikoli priključni (220V) kabel, recimo od starega TV in eno od žic tega kabla privij na navoj varovalke. Če je kabel šuko naj bo to modra ali rjava žica. Ostali žici kabla izoliraj, da ne bo počlo.
Najprej probaj, da klima ne dela, nato kabel uštekaš v vtičnico. Če ne dela, kabel obrneš. Ko ti dela pa vmes vstaviš W-meter. Če klima dela, ni pa porabe, W-meter v vtičnici obrneš, če klima ne dela, obrneš priključni kabel.
Če razumeš vse to in delaš po navodilih ne moreš nič skuriti, brez skrbi.
Ocena:
0
Ja fantje je enostaven, sploh če nisi štromar. Pa vse preglej če ni nekaj na tej isti varovalki hladilnik, budilka,računalnik,modem , router , tv, kar koli kar ima vsaj STB porabo. Pa oporoko tud prej napiši. (Ali zaupaj podtaku :wink: )