PodSvojoStreho.net
Poraba ugasnjene klimatske naprave - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Poraba ugasnjene klimatske naprave (/showthread.php?tid=19407)

Strani: 1 2 3 4

Poraba ugasnjene klimatske naprave - Anonymous - 3.2.2009

Klima Fujitsu ASYA 12LC je od 7.12.2008 pa do 3.12.2009 porabila 33 kWh elektrike. V tem času ni bila niti enkrat vključena. Saj ni panike, na letni ravni je to 200 kWh ampak me vseeno zanima, ali se ta elektrika porablja za kaj pametnega ? A drži to, da se občasno preventivno zažene kompresor (da ne bi slučajno zablokiral :o ) ?

d.

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - afternine - 3.2.2009

TČ Altherma ima v navodilih zapisano, da ravno zato MORA imeti napajanje (ampak saj to že veš Wink ). Pri klimah pa je verjetno odvisno od vsakega proizvajalca posebej. Mislim pa, da je tistih 200kWh samo zato, da čaka kdaj boš pritisnil na daljincu. Vseeno pa se mi zdi 200kWh zelo dosti - bi s tem že kak manjši hladilnik laufal...

bye

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - g.o.dizzle - 3.2.2009

kak grelni kabel mogoce? to bi znalo bit tam nekje 30-50W moči

kaj s tem mislis, da altherma vsake toliko preventivno zalaufa kompresor??

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - Anonymous - 3.2.2009

g.o.dizzle Napisal:kak grelni kabel mogoce? to bi znalo bit tam nekje 30-50W moči
kaj s tem mislis, da altherma vsake toliko preventivno zalaufa kompresor??
Ja, za Althermo piše v navodilih, da bi naj ostala priključena na elektriko tudi če se ne uporablja - in menda vsake toliko zalaufa kompresor, da ne zašteka:
Citat:During longer periods of standstill, e.g. during summer with a heating only application, it is very important NOT TO SWITCH OFF THE POWER SUPPLY towards the unit.

Switching off the power supply stops the automatic repetitive movement of the motor in order to prevent it from getting jammed.

Za klimo pa nikjer nič ne piše in tudi grelnega kabla nima. Zdajle recimo kaže porabo dobrih 22W kar na leto znese okoli 200 kWh. Zgleda, da je bil stand-by narejen v sodelovanju s prodajalci elektrike.

d.

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - Zaspanc - 3.2.2009

Moja Panasonic HE9 žre v mirovanju cca 2W. (17kWh/leto --> cca 2EUR/leto)
Mitsubishi FA25 pa ene 6W. (52kWh/leto --> cca 5EUR/leto)

Ko klimo ugasnem, še nekaj časa kuri 10÷20W, ko pa preide v popolno mirovanje pa pade na navedeno porabo.
Ob vsakem izpadu elektrike ima tudi nekaj minut po "prihodu" elektrike povečano porabo.

Za tistih par EUR/leto jih ne izklapljam.

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - sassapo - 4.2.2009

To da ti kuri 33W v mirovanju nekaj ne štima, meni okoli 3-4w FUJITSU
AWY-18UBBJ inverter 5,6kw. Morda imaš vklopljen ionizator ali uv dezinfektor Idea

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - Anonymous - 4.2.2009

sassapo Napisal:To da ti kuri 33W v mirovanju nekaj ne štima, meni okoli 3-4w FUJITSU
AWY-18UBBJ inverter 5,6kw. Morda imaš vklopljen ionizator ali uv dezinfektor Idea
Izklopljena klima (pritisnjen gumb STOP na daljincu, kar pomeni nobene (nam zaznavne) aktivnosti na notranji enoti) kaže na Energy Check-u trenutno porabo 22.4W, kar je dnevno 0,5376kWh, kar je nekaj manj kot 200kWh na leto. Upam, da nisem prav izračunal Smile. UV dezinfektorja LC model nima. Ionizator pa je pri tem modelu samo ime za dodatni filter, ki se ne vklaplja ali izklaplja.

d.

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - Tone - 4.2.2009

dmok Napisal:Klima Fujitsu ASYA 12LC je od 7.12.2008 pa do 3.12.2009 porabila 33 kWh elektrike. V tem času ni bila niti enkrat vključena. Saj ni panike, na letni ravni je to 200 kWh ampak me vseeno zanima, ali se ta elektrika porablja za kaj pametnega ? A drži to, da se občasno preventivno zažene kompresor (da ne bi slučajno zablokiral :o ) ?
d.

Moja Panasonic 9DKE kuri bistveno manj, ima pa velik kapacitivni tok, kar zna biti problem za kak poceni merilec porabe. Ali ti kaže cos fi.
Drug problem je pa usmernik na vhodu, kar povzroči porabo samo v konicah, ali pa tudi ne, vse je odvisno od izvedbe. Kako se merilnik na to odziva pa bogsigavedi. Moj Conradov s trojnim displejem mi kaže presenetljivo točno tako pri kapacitivnem bremenu kot pri usmerniku na vhodu.

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - Anonymous - 4.2.2009

Tone Napisal:Moja Panasonic 9DKE kuri bistveno manj, ima pa velik kapacitivni tok, kar zna biti problem za kak poceni merilec porabe. Ali ti kaže cos fi.
Ne kaže. Merilec je Voltcraft Energy Check 3000, kupljen pri Conradu. V navodilih nič ne piše o cos fi. Ampak ko sem meril porabo klime med delovanjem so se mi zdele cifre čisto normalne in v okviru tehničnih podatkov za klimo.

d.

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - Goran_r - 4.2.2009

Moja Panasonic RE9 klima kuri 4W v stand-by fazi. Če pa je nastavljen timer, pa kuri 7W - očitno lučka za timer ni LED, ampak je neka 3W žarnica Wink

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - weta - 10.2.2009

glede na to temo, sem tudi sam doma izmeril porabo na mojih klimah...klima cooltech 9....tista za 200 eur....poraba stand by 3,5 w, v delovanju od 800 do 1100 w (gretje).
panasonic inverter 9...točnega modela ne vem...stand by 3 w, v delovanju ob zagonu do 1500w nato okoli 850-900w (gretje).

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - vincent - 11.2.2009

kot kaže tvoja klima kuri prekomerno energije v času mirovanja.

Torej imaš možnost da jo...ali izklapljaš iz omrežja ko je ne rabiš (sploh če jo imša zgolja hlajenje) oz. imaš nastavljen timer, ki ti spusti tok naklimo zgolj takrat ko veš da jo boš uporabljal.

Jaz imam mojo kar lepo izklopljeno (uporaba zgoj za hlajenje), je pa res da jo vsake toliko časa zaženem da se malo prediha (1 x na dva meseca za kake pol ure).

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - Tone - 11.2.2009

dmok Napisal:....Ne kaže. Merilec je Voltcraft Energy Check 3000, kupljen pri Conradu.
Moj je pa Energy Monitor3000, ostalo je pa isto, Voltcraft, Conrad, ima pa za cos fi svoj displej.

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - harman - 23.3.2014

Ta vikend sem s tokovnimi kleščami meril koliko toka vleče klima (Fujitsu AWYZ 14LBC NOCRIA) v mirovanju (na off). Bil sem izredno presenečen, vleče cca. 0,38 A. A je to normalno? Meni seveda ni, ni mi jasno od kod takšna poraba. Res je, da imam dodatno grelni kabel, ampak le-ta niti ni vključen pri teh temperaturah in je na otip hladen (vezan je pa preko termostata, koliko imam porabo zaradi tega kabla bom še preveril). Kaj bi lahko imelo pri ugasnjeni klimi porabo cca. 100 W?
Pomislil sem tudi, da klešče ne kažejo pravilno, ampak sem preveril pri 60W žarnici in kaže cca. 0,2 A.

Re: Poraba ugasnjene klimatske naprave - Stesta - 23.3.2014

Izračunana moč iz toka pomerjenega s kleščami in pomnoženo z napetostjo je točna samo za navadno žarnico. Nikakor pa ne za kapacitvne tokove, ki so posledica raznih filtrov in podobno, ti imajo v mirovanju prevladujoč delež. Takole po kmečko, če bi na vtičnico zvezal en kondenzator, ki bi "prepuščal" 1 A, bi ta tok lepo zmeril z kelščami, delovna moč bi bila pa natančno nič!

220V x 1A x 0 (cos fi) = 0 W

Za navadno žarnico pa velja:

220V x 1A x 1 (cos fi) = 220 W

Potem so pa pri poceni merilnikih še problemi z faktorji oblike toka /napetosti itd. tako da so take meritve lahko zelo približne.