20.7.2012 ob 21:00
Pozdravljeni,
rad bi odkupil del podstrešja v stanovanjskem bloku in mu spremenil namembnost. Ker pa ne bi rad kupoval od vseh lastnikov ampak le od nekaterih me zanima ali je sledeč scenarij možen oz. ali sem kaj spregledal pri branju zakonov. Podstrešje med drugim še ni etažirano, vsi ostali deli pa so (torej je skupen del vseh etažnih lastnikov).
Postopek bi bil tak, da se podstrešje oblikuje kot posebni skupni deli stavbe pri čemer bi trije lastniki imeli poseben skupni del na mikrolokaciji, ki mi ustreza (nad stanovanjem) v deležu, ki nam pripada na celotno podstrešje. Vsi ostali pa bi imeli skupen posebni del na preostalem podstrešju. Na tak način bi potreboval le soglasja vseh solastnikov za spremembo pogodbe o medsebojnih razmerjih, kjer bi podstrešje razdelili na takšna dva dela.
Nato pa bi posebni skupni del, ki je last mene in še dveh solastnikov preoblikoval v etažno lastnino itd.. (tu rabim le soglasja in pa kupoprodajno z dvema solastnikoma).
To bi predvsem naredil rad zato, ker na ta način drugim solastnikom nič ne "vzamem" in bi prav tako moral kupoprodajno pogodbo skleniti nato le z dvema lastnikoma (oz v resnici bo darilna).
A je to možno/sem kaj spregledal?
Še izseka iz zakona, ki se mi zdita relevantna.
rad bi odkupil del podstrešja v stanovanjskem bloku in mu spremenil namembnost. Ker pa ne bi rad kupoval od vseh lastnikov ampak le od nekaterih me zanima ali je sledeč scenarij možen oz. ali sem kaj spregledal pri branju zakonov. Podstrešje med drugim še ni etažirano, vsi ostali deli pa so (torej je skupen del vseh etažnih lastnikov).
Postopek bi bil tak, da se podstrešje oblikuje kot posebni skupni deli stavbe pri čemer bi trije lastniki imeli poseben skupni del na mikrolokaciji, ki mi ustreza (nad stanovanjem) v deležu, ki nam pripada na celotno podstrešje. Vsi ostali pa bi imeli skupen posebni del na preostalem podstrešju. Na tak način bi potreboval le soglasja vseh solastnikov za spremembo pogodbe o medsebojnih razmerjih, kjer bi podstrešje razdelili na takšna dva dela.
Nato pa bi posebni skupni del, ki je last mene in še dveh solastnikov preoblikoval v etažno lastnino itd.. (tu rabim le soglasja in pa kupoprodajno z dvema solastnikoma).
To bi predvsem naredil rad zato, ker na ta način drugim solastnikom nič ne "vzamem" in bi prav tako moral kupoprodajno pogodbo skleniti nato le z dvema lastnikoma (oz v resnici bo darilna).
A je to možno/sem kaj spregledal?
Še izseka iz zakona, ki se mi zdita relevantna.
Citat:ZZK-1C
3. člen
4. posebni skupni del stavbe v etažni lastnini je zemljiška parcela ali posamezni del stavbe, ki je predmet solastnine, vključene v etažno lastnino v dobro vsakokratnih etažnih lastnikov enega ali več, vendar ne vseh posameznih delov v etažni lastnini v posamezni stavbi v etažni lastnini.
40.a člen.
(3) Vpis spremembe osnovnega pravnega položaja splošnega skupnega dela stavbe v etažni lastnini v posamezni del v etažni lastnini ali v posebni skupni del stavbe v etažni lastnini je dovoljen na podlagi sporazuma vseh etažnih lastnikov o taki spremembi.
(4) Vpis spremembe osnovnega pravnega položaja posebnega skupnega dela stavbe v etažni lastnini v posamezni del v etažni lastnini ali v splošni skupni del stavbe v etažni lastnini je dovoljen na podlagi sporazuma tistih etažnih lastnikov tistih posameznih delov v etažni lastnini, ki so vpisani pri tem posebnem skupnem delu po drugi alineji 4. točke 15.a člena tega zakona.
STANOVANJSKI ZAKON
20. člen
(posebni skupni deli)
(1) Pogodba o medsebojnih razmerjih lahko določi posebne skupne dele večstanovanjske stavbe.
(2) Za posebne skupne dele se lahko določijo samo skupni prostori in skupne naprave.
(3) Določba, ki bi kot poseben skupni del določila del zemljišča, je nična.
(4) Del zemljišča, ki ima svojo parcelno številko in je s pravnim poslom ali odločbo sodišča določen kot sestavni del stanovanja (atrij, odmerjeno parkirno mesto), se šteje za del stanovanja in ne kot poseben skupni del.
21. člen
(lastninskopravna razmerja na posebnih skupnih delih)
Posebni skupni deli so solastnina tistih etažnih lastnikov, katerim služijo. Solastniški delež vsakega od njih se določi s pogodbo o medsebojnih razmerjih.
22. člen
(preoblikovanje skupnih delov)
Za preoblikovanje posebnega skupnega dela v skupni del in obratno, je potrebno soglasje vseh etažnih lastnikov v obliki, ki je potrebna za samo pogodbo.

.
.